A hétvégén némileg tisztult a kép, pár csapat sikeresen kiharcolta a rájátszást az NFL-ben. Az idény elején annyira egyértelműnek tűnt, hogy a New England Patriots és az Indianapolis Colts behúzza a csoportját, hogy az ő győzelmüket elkönyvelhetjük papírformának. Ám nem nézett ki minden ilyen simának az idény bizonyos szakaszaiban, szóval volt honnan visszakapaszkodni ezeknek a csapatoknak is.

A Colts esetében a döcögős időszakban is komoly esélyt adott az, hogy meglehetősen gyenge csoportban vannak. A Jacksonville Jaguars és a Tennessee Titans a liga leggyengébb csapatai közé tartoznak, a Houston Texans jó irányító nélkül csak botladozik. A Texans egyébként a Colts elleni rangadó a második kezdő irányítóját vesztette el: Mallett után Fitzpatrick is egész évre kidőlt. Így az Andrew Luck vezette Colts, ha néha küszködve is, de behúzta a csoportot. Ám ez a csapat jelen pillanatban egyszerűen nem tűnik elég jónak ahhoz, hogy nagy dolgokat érjen el a rájátszásban.

A New England Patriots bezzeg nagyon is ütőképesnek látszik. A Green Bay elleni szoros vereség nem törte meg a csapat lendületét, San Diegóban komoly riválist vertek, majd hazai pályán azt a Miami Dolphinst, ami az első fordulóban megtréfálta Brady-éket. Az első félidőben a Patriots támadói nem játszottak igazán jól, aztán szünet után varázsütésre jött a nagy fordulat, és 41-13-ra lelépték a Delfineket. Helyreállt a világ rendje? Mondhatjuk ezt is, de az, hogy a Miami többször villant az idényben, a Buffalo Bills pedig a Green Bay Packerst verte a hétvégén (Aaron Rodgers tragikus számaiban benne van a remek buffalói védőteljesítmény!), a korábban lesajnált AFC East már nem is tűnik olyan gyenge csoportnak. A Bills még a rájátszásba is odaérhet, tehát az utolsó fordulóknak is komoly tétje van.

7

Az Arizona Cardinals továbblépése az NFL talán legerősebb csoportjának tűnő NFC Westből óriási teljesítmény, ráadásul úgy, hogy a komoly pénzért szerződtetett kezdő irányító, Carson Palmer több meccset kihagyott, majd egész idényre kidőlt, a mostani meccsen pedig helyettese, Drew Stanton is megsérült. Ám ők így is ott vannak a legjobbak közt, a bajnok Seahawks-ot és a sorozatban három NFC-döntőt játszó 49ers-t megelőzve- megsüvegelendő! És bizony benne van, hogy a domináns védelemnek köszönhetően a Cardinals a rájátszásban is messzire jut.

Van viszont pár olyan csoport, ahol alig tisztult a kép. A Cincinatti Bengals, a Pittsburgh Steelers és a Baltimore Ravens fej-fej mellett vív késhegyre menő küzdelmet, tippelni sem mernék, ki jut tovább. A hétvége sztorija is ebben a csoportban volt, de a negyedik csapat kapcsán: a Cleveland Browns először nevezte kezdő irányítónak az újonc Johnny Manzielt, azaz Johnny Footballt. Ám a bemutatkozás roppant gyengére sikerült: 30-0-s vereség a Bengals ellen, két eladott labda, szerény 80 passzolt yard és 13 futott- erről annyit, hogy Tom Brady is többet ért el ugyanazon a napon. Egy meccsből nehéz következtetést levonni, de a riválisok győzelme miatt úgy fest, a Browns kiszállt a harcból, nincs esélyük a rájátszásra, szóval Johnny majd jövőre bizonyíthat- ha tud.

Szintén óriási a tülekedés az NFC South csoportban, de ott az egész idényben csapnivaló teljesítményt nyújtó gárdák miatt vesztes mérleggel is tovább lehet jutni. Szinte mindegy ki jut innen a rájátszásba, nehéz elképzelni, hogy akár egyetlen meccset is megnyerjen.

A Green Bay veresége miatt az NFC North is nyitott még, a Detroit Lions is odaérhetm hiszen az esti meccsen nyertek, és az utolsó fordulóban Packers-Lions jön. Szintén a legkisebb különbség dönthet a Philadelphia és a Dallas között. Szomorú helyzet, de az NFC-ben valamelyik remek csapat búcsúzni fog: kieshet a bajnok Seahawks mellett az Eagles, a Cowboys, a Lions, a Packers, a hátralevő meccsek eredményeinek függvényében. Hihetetlen izgalmak várhatók! És persze a szurkolók is megőrülnek egyre inkább...

Az esti meccsen a Denver Broncos gyűrte le a Chargerst, és ezzel a denveriek is csoportgyőztesek és egyben továbbjutók lettek. A San Diego gyakorlatilag minden évben titkos esélyes, de a kiugrás soha nem sikerült Riverséknek. A Broncos védelme aránylag erősnek tűnik, de Manning ebben az évben nem döntöget rekordokat, és úgy általában nem látszik meggyőzőnek a csapat. A csoportban nem volt igazán komoly kihívójuk, de a rájátszásban jön egy olyan wild card-csapat, mint mondjuk egy Ravens, akkor nem borítékolható a rájátszásbeli menetelés. Persze ez még odébb van, most van idő a jövőre koncentrálni- pontosabban még számukra is van tétje a hátralevő meccseknek, mert a pályaelőny kérdése nem dőlt el. Lépéselőnyben a Patriots, de a helyzet még változhat ezen a téren is.