A tavalyi bajnok New England Patriots otthonában indul útra a tojáslabda ma este.

amerikaifoci

Ahogy az megszokott, minden évben sikerül vegyes sztorikkal felfokozni az amerikaifoci rajongóinak érdeklődését a holtszezonban. Valójában nem sok minden történik a Super Bowl és az új szezon kezdete közt, ami igazi sportértékkel bírna: jön a draft, az edzőtábor, az előszezoni meccsek, de ezek mind olyan dolgok, amelyek súlytalanok a tétmeccsekhez képest.

Természetesen mindig van pár feltűnést keltő történés: játékosmozgások, sérülések és eltiltások szolgáltatnak témát. Az NFL jellegzetessége az, hogy minden évben beverekszi magát a rájátszásba egy olyan csapat, aki az előző szezonban bukdácsolt. És a nagy feltámadásokat a holtszezon alapozza meg.

Azt hiszem, ilyenkor, a legelső meccs előtt még minden szurkoló reménykedik. Bár akad pár olyan csapat, ami tudatosan a jövőt építi, elküldi sok drágább játékosát hogy minél több játékost választhasson a drafton, a többség arra törekszik, hogy most érjen oda a legjobbak közé.

Rettentően nagy a verseny minden egyes csoportban, és több mint valószínű, csak 1-2 olyan csapat lehet, ami korán kiemelkedik a mezőnyből- s az alapszakasz még csak a kezdet, a rájátszásban gyakorlatilag új bajnokság kezdődik. A szezon megjósolhatatlansága miatt sokkal jellemzőbb az NFL-ben a szakértők és a laikusok tippversenye, amin aztán a félidőben meg a végén jókat szoktunk szórakozni.

Ha az ember nem veszi komolyan, akkor ez egy jó móka- a lényeg úgyis a pályán dől el, ez csak játék. Így aztán könnyű szívvel szállok be magam is. Ha az AFC-t nézzük, nehéz elképzelni, hogy a tavalyi bajnok, 40 éves kora ellenére óriási formában játszó Tom Brady-t soraiban tudó Patriots ne lenne megint ott a végelszámolásnál. A tavaly pont az idény végén irányítóját elvesztő Oakland Raiders talán szerencsésebb lesz, és a Las Vegasba költözés előtt villantanak valami nagyot. A Pittsburgh Steelers minden évben esélyes, amíg a Roethlisberger, Bell, Brown triót a soraiban tudja. 

Ki okozhat meglepetést? Bevallom, a nyugdíjból visszahívott Jay Cutlert nem gondolom korszakos irányítónak, mégis lehet, hogy vele jut messzebbre a Miami Dolphins. A nyitómeccsen egyből bemutatkozó Kansas City Chiefs idényéről sokat elmond majd, mit mutatnak a Patriots ellen- nem rossz csapat ez.

amerikaifoci

Az AFC South esetén nehéz tippelni, a Houston irányítója újonc, a Jacksonville Jaguarsra a tavalyi csalódás után senki nem tesz. Már azt is tudjuk, az Indianapolis Colts sztárja, Andrew Luck a szezon elején nem játszik. A Tennessee Titans tűnik a leginkább összerakott csapatnak- aztán meglátjuk, nem okoznak-e kellemetlen meglepetést.

Az NFC végképp maga a kiszámíthatatlanság. Az NFC East főleg, a tavaly mindenkit meglepő, varázslatos újoncaival szépen szereplő Dallas Cowboys, a mindig veszélyes New York Giants, az évek óta rájátszás-közeli Washington Redskins, és az immár másodéves, rutinosabbá vált fiatal irányítóval büszkélkedő Philadelphia Eagles sem esélytelen.

Hasonlóan kérdéses, kinek jöhet ki a lépés délen. Tavaly és tavalyelőtt ebből a csoportból került az NFC Super Bowl-résztvevője, az Atlanta Falcons és a Carolina Panthers. Itt játszik még a remek irányító, Drew Brees, a New Orleans Saint sikereinek fő kovácsa. A Tampa Bay Buccaneers pedig tavaly letette a névjegyét, most már komolyan számolni kell vele.

A másik két csoportban a kézenfekvő választásnak a Seattle Seahawks és a Green Bay Packers tűnik, de nem írható le az Arizona Cardinals és a Minnesota Vikings sem. Sőt, a többiek sem, történtek már csodák az NFL-ben...

Miután határozottan leírtam, hogy semmi sem lehetetlen, jöjjenek az én merész jóslataim! Ha a tutira megyek, akkor szerintem ebben az évben Patriots-Packers Super Bowl lesz, és úgy hiszem, ezt a meccset előre elfogadná nagyon sok semleges rajongó. 

Ha meglepetésekre számolunk... Ki tudja, Colts által megszerzett Patriots tartalékirányító, Jacoby Brissett nem fogja-e remekül helyettesíteni Luckot, ha lehetőséget kap? Mi lesz, ha a jó védelműnek tűnő Cleveland Browns végre megtalálja az irányítóját? Vagy ha a tavaly annyi sérülés által sújtott Los Angeles Chargers-nek végre kijön a lépés? Ha végre valamelyik fiatal irányító új erőre kap, és a bikaerős védelmű Denver Broncos megint jól szerepel? Talán még az utóbbi a legvalószínűbb, de azért úgy néz ki, a Patriots inkább csak maga bukhatja el az AFC-t.

A másik csoportban tulajdonképpen az lenne a meglepetés, ha nem lenne meglepetés. Én úgy tippelem, idén a Redskins-től látunk nagy dolgokat. Nem írom le Adrian Petersont se, aki Brees oldalán messzire juttathatja a Saints-et. Negatív meglepetés? Szerintem a Cowboys idén bukdácsolni fog, és a Packers megint nem jut el a Super Bowl-ig. 

Hogy mi a leginkább elképzelhetetlen Super Bowl? Egy New York Jets- San Francisco 49ers összecsapásra nem tennék nagy pénzt. Kicsit talán, mert akkora szorzója lehet, hogy kis téttel is szépen fizetne... 

Na most már én is kiokoskodtam magam, ami jó időtöltés volt a mai nyitómeccs elé. A lényeg: éjszaka végre kezdődik a bajnokság, sokunk nagy örömére! Egyre nagyobb az NFL magyar rajongótábora is, és aki eddig még nem követte a meccseket, azoknak szívből ajánlom, hogy kezdjék meg az ismerkedést az amerikaifocival. A mai sportkínálat egyik legprofibban felépített bajnoksága ez, ami kiszámíthatatlansága miatt roppant szórakoztató. Aki nem hiszi, járjon utána...