Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A meglepetések napja

Február 3-án két különleges Super Bowl-t is játszottak.

amerikaifoci

Mivel holnap (magyar idő szerint február 5-én) kerül sor az amerikaifoci idei döntőjére, érdemes felidézni két olyan döntőt, ahol nagyon váratlan eredmények születtek. És ami még különlegesebb: mind a kettőnek a most is játszó New England Patriots volt az egyik szereplője.

Amikor a 2001-es idény zárásaként a váratlanul jól szereplő Patriots a fiatal irányító, Tom Brady megbízható játékával beverekedte magát a 2002. február 3-án játszott Super Bowl-ba, igencsak esélytelennek számított. A St. Louis Rams remek támadójátékáról volt híres, a "The Greatest Show on Turf" becenevet aggatták rájuk. Kurt Warner ezerszer rutinosabb és elismertebb irányító volt, mint Brady, és mivel két éve már megnyerték a Super Bowl-t, most is rájuk fogadott szinte mindenki.

A 2011. szeptember 11-i támadások miatt különleges biztonsági intézkedések közepette zajló Super Bowl nem egészen azt a forgatókönyvet hozta, mint amit a szakértők vártak. Az akkoriban elsősorban védelméről híres Patriots húzott el, és ugyan a Rams felzárkózott, egy utolsó pillanatos mezőnygóllal a Patriots-é lett a győzelem. Jellemző, hogy akkoriban mennyire nem Brady-re épült a New England támadójátéka: összesen 145 yardot passzolt a meccsen, míg Warner 365-öt, de ez sem volt elég a sikerhez.

amerikaifoci

2007-ben viszont teljesen ellentétes volt a felállás. A 2008. február 3-i Super Bowl-ig minden meccsét megnyerő New England Patriots irányítója, Brady, és edzője, Bill Belichick ekkor már igazi sztár volt, három Super Bowl-győzelemmel a hátuk mögött. Sőt, Belichicknek még korábban, védőkoordinátorként is összejött kettő, a New York Giants csapatával.

Pont ez a csapat volt az ellenfél a nagydöntőben. A Giants idénye enyhén szólva sem volt hibátlan, de valahogy eljutottak a rájátszásig, ahol három idegenbeli győzelemmel sikerült továbblépni. Ezzel együtt sem tettek sokan nagy pénzt Eli Manningék sikerére, mert sokkal inkább a Patriots pontgyárosainak fesztiválját várták, amivel a történelem második veretlen Super Bowl-győztes csapatává válhattak volna.

Ezek után jött a meglepetés, a Giants 17-14-re győzött. Az NFL történetének egyik leghíresebb jelenete játszódott le, amikor az egyébként elkapólegendának nem mondható David Tyree a sisakjához szorítva húzott be egy labdát, s ezzel került touchdown-közelbe a Giants.

amerikaifoci

A közvéleményt ez az eredmény éppen úgy sokkolta, mint a 2002-es. Az idén talán már nem mernek ennyire egyértelmű esélyest kikiáltani, noha szinte minden a Patriots mellett szól. Ám mivel a Super Bowl-t nem elemzők és okoskodók döntik el, a valóság majd a pályán derül ki.

Egy biztos: Tom Brady átélt már jó és rossz meglepetéseket. Miközben 2002-es győzelme idején ő volt a történelem legfiatalabb Super Bowl-győztes irányítója, idén ő válhat a legidősebbé. Összesen nyolcadjáre léphet pályára nagydöntőben, ami elképesztően nagy szám. Érthető hát, miért tekintenek rá igazi legendaként a sportágban- s bizony benne van a pakliban, hogy újra győzelemre vezeti a csapatát a Philadephia Eagles ellen. De ehhez az ellenfélnek is lesz egy-két szava, mert ahogy minden normális sportban, itt sem a nevet és a kort díjazzák, hanem a teljesítményt. Egy szó mint száz, biztosan nagy küzdelem és jó meccs várható, érdemes lesz éjszakázni miatta!

0 Tovább

Egy új bajnokság

Meglehetősen kiszámíthatatlan rájátszás várhat ránk az NFL-ben.

Mondjuk ki őszintén: gyakorlatilag mindenki melléfogott az idén a jóslataival. Az amerikaifoci felkent szakértői se nagyon számoltak azzal komolyan, hogy olyan csapatok csúsznak be a rájátszásba mint a Buffalo Bills, és olyanok dominálnak az alapszakaszban mint a Los Angeles Rams. Nyolc olyan csapat jutott tovább az idén, ami az előző évben csak külső szemlélője volt a rájátszásnak- ez is csak a bajnokság szurkolói szemmel nagyon üdítő változatosságát jelzi.

Azért jó ez a nézőknek, mert nem azzal ülünk le a bajnokság legelső meccse előtt a tévé elé, hogy "az alapszakaszt nézni is kár, megint a szokásos csapatok lesznek az élen". Hát nem egészen. Meglepetéssel indult a szezon, amikor a bajnok Patriots otthon kapott ki, de aztán a New England konferencialesőként ment tovább- ez egyike a kevésbé meglepő történéseknek. Hasonlóan számoltunk a Pittsburgh Steelers jó eredményeivel is. A tavaly a döntőben elbukó Atlanta Falcons továbbjutására is számítottunk, arra már kevésbé, hogy csak az utolsó fordulóban, csoportharmadikként harcolják azt ki.

A negatív meglepetések közül volt, aminek váratlan sérülések, eltiltások lehetnek a magyarázatai, és volt, amelyik csapat egyszerűen csak rettentően visszaesett. (Nem kevés gárdánál máris keresik az új edzőt, ami jelzi, sok helyen a váltásban látják a megoldást.) A Cleveland Browns az egyetlen kivétel a rossz szereplést illetően, mert senki nem várt tőlük semmit, na de például a New York Giants leégése már sokkal váratlanabb volt.

Bármi is volt a háttérben, most hétvégén olyan párharcok várnak ránk, amelyekre kevesen számoltak, pont ezért hozhatnak újabb meglepetéseket. A Wild Card kör általában is hoz pár egyoldalú mérkőzést, és az idén is előfordulhat ilyen. A Kansas City Chiefs, ha jó napot fog ki, lényegesen ütőképesebbnek tűnik a Tennessee Titans-nél, nálam ez fix hazai győzelem. A számomra a továbbjutás ellenére sem meggyőző Carolina Panthers pedig szerintem simán elbukik a megújult, váratlanul erősnek tűnő New Orleans Saints-szel szemben.

Ha az idény egészét nézem, a fiatalos lendületű meglepetéscsapat, a Los Angeles Rams sokkal jobbnak tűnik az Atlanta Falconsnál. De utóbbiban kifoghatnak nagyon jó napot a támadók, győzelemmel zárták az alapszakaszt, szóval elvileg bármi lehet- mégis inkább a Rams-t húznám be.

Minden évben szokott lenni egy meglepetés, és én most úgy érzem, a surranópályán továbbjutó Buffalo Bills, ha már majdnem két évtizedet vártak a rájátszásra a szurkolók, még egy kört legalább szeretne, ezért nagyon odateszik magukat a Jacksonville Jaguars ellen. Ne feledjük, a Jaguars talán az NFL leggyengébb csoportjában lett első, és a viszonylagos jó teljesítménye ellenére sem mondható Blake Bortles világverő irányítónak. Ha a védelem tartja magát, jó meccs lehet ez, de a végén szerintem a Bills fog örülni- és készülhetnek egy jó kis kirándulásra Foxboróba, ahol ritkán terem nekik babér. 

De mit lehet tudni, talán majd pont most!... Volt már annyi váratlan eredmény az idén, hogy én már bármit el tudok képzelni- s pont ezért egy meccset sem szeretnék kihagyni, mert hatalmas izgalmak várhatók. Már úgyis csak 11 összecsapás van hátra, szóval aki szereti az amerikaifocit, ezeket már úgyis nézni fogja, mert utána jön a hosszú, unalmas holtszezon.

0 Tovább

Elhulltanak legjobbaink

Az idei NFL-szezonnak a felénél sem járunk, de már kiesett néhány a legnagyobb sztárok közül.

Az amerikaifoci fizikális sport, többek között ezért is szeretik olyan sokan. Az a része viszont nem jó ennek, hogy kulcsjátékosok sérülnek meg az idény során, akik nélkül szegényebb a liga.

Az előszezonnak is megvoltak a maga áldozatai, mint például Julian Edelman, aztán jöttek az alapszakasz meccsei, és ott már tényleg nagyon sok sztárnak voltak kisebb-nagyobb sérülései. Rob Gronkowski, Derek Carr csak keveset hagytak ki, de a liga krémjébe tartozó elkapócsillag Odell Beckham Jr., a többször is az év védőjátékosának választott JJ Watt, majd a legjobb irányítónak tartott Aaron Rodgers számára vége az idénynek.

amerikaifoci

Ilyenkor persze kiderül, hogy valójában mekkora értéke van egy csapat számára egy sztárnak. Elkapót, bármennyire nagy sztár, valamennyire lehet pótolni, defensive end helyett is akadhat beugró, de sztárirányítók nem sétálnak az utcán. A New York Giants Beckham nélkül szerezte meg első győzelmét, a Houston Texans sem bicsaklott meg Watt hiányában, de az nagy szenzáció lenne, ha a Green Bay Packers rájátszásba jutna Rodgers nélkül.

Mert bárhogy is nézzük, ez az irányítók ligája. És intő jel lehet egy-egy ilyen sérülés minden csapat számára, hiszen gyakorlatilag az összes esetében egy ember köré épül a támadójáték. Kevesen tudnak beugróval jól teljesíteni, az meg végképp ritka, ha egy csapatnál két valóban jó irányító is akad. 

Persze az NFL már csak olyan, hogy sok meseszerű történet indult azzal, hogy a megkérdőjelezhetetlen szerepű sztár lesérült, és helyettese túl jól szállt be a szezonba, feleslegessé téve az elődöt. Így kapott lehetőséget Drew Bledsoe sérülése után Tom Brady, így választotta a visszavonulást a Dak Prescott mögötti kispadozás helyett Tony Romo. 

Szóval miközben kesergünk egy-egy sztár kiesésén, netán elküldésén, észrevétlenül felbukkannak helyettük olyan újoncok, akik a jövő állócsillagai lehetnek. Kevesen emlegették a szezon előtt Kareem Hunt vagy Deshaun Watson nevét, mostanra pedig mind a kettejükről ódákat zengenek. Nem tudhatjuk, nem történik-e csoda, és nem mutat-e valami fantasztikus produkciót egy sztár helyettese.

A sérülések hozzá tartoznak az NFL realitásához, és mindig is hozzá tartoztak. Ez éppen olyan része az amerikaifocinak, mint az, hogy évről évre nagyon szoros, nagyon kiszámíthatatlan versengés zajlik a csapatok között a rájátszásért. Eltelt hat hét, veretlen csapat már nincs, és a csoportok túlnyomó többségében nincs egyértelmű esélyes a győzelemre. Gyakorlatilag bármelyik meccset adja a Sport TV, szinte biztosan izgalmas lesz a végéig. 

Rövid, de eseményekben dús, izgalmas szezon vár ránk, aminek végkimenetele megtippelhetetlen. Nincs mese, az idén sem lesz érdemes kihagyni egy meccset sem...

0 Tovább

Ezt akartuk, nem?!?

Bajnokveréssel, nagy győzelmekkel, szoros meccsekkel indult az NFL szezon.

amerikaifoci

Bár néhány mérkőzés még hátra van az első fordulóból, azért az máris látszik, nem egyszerű a dolga annak, aki pontos jóslatokat akar adni. Kezdjük a nyilvánvalóval: a bajnok New England Patriots sokak szerint még erősödött is, egyből veretlen idényt vizionáltak nekik, aztán máris van egy vereségük. A papíron jó védelem nyelte a yardokat és a pontokat, a roppant okosan játszó Kansas City Chiefs meg nagy győzelemmel indult.

Hogy mi következik ebből? Semmi. A Patriots továbbra is remek erőkből áll, és míg az ő csoportjukban nem látszanak erősnek a riválisok, a Chiefs-nek a Raiders, a Chargers és a Broncos ellen kell bizonyítani hétről hétre. 

A hétvégén a Titanst leverő Raiders például máris bizonyította, érdemes velük számolni. A csoportrangadók az NFL-ben szinte duplán számítanak, ezért volt fontos a Philadelphia Eagles kicsit váratlan győzelme a Washington Redskins ellen. 

A szintén kiélezettnek számító AFC North csoportban a favoritnak számító Pittsburgh Steelers csak nehezen, három ponttal gyűrte le a lesajnált Cleveland Brownst, míg a Baltimore Ravens totálisan lenullázta a Cincinnati Bengalst. A Jacksonville Jaguars agyonverte a Houston Texanst, és ez, párosulva az Indianapolis Colts gyengélkedésével érdekes csoportküzdelmeket helyez kilátásba. Amit viszont mindenki sejthetett: a New York Jets nem villogott, még a Bufallo Bills is túl erősnek bizonyult a számukra.

amerikaifoci

És szólni kell az Atlanta Falconsról is, ami alig tudta legyőzni a gyengécske Chicago Bearst. Nem sokon múlt, hogy mind a két tavalyi Super Bowl-résztvevő vereséggel kezdje a szezont... Aki a Sport TV-n nézte az éjszakai meccset, meglepődhetett, mert a Seattle Seahawks és a Green Bay Packers védelmei domináltak, ami utóbbinál elég meglepő.

Szóval aki most azt mondja, hogy pontosan tudja, mi fog történni a 2017-es idényben, annak gratulálok. Az NFL szabályzata miatt rövidre szabott felkészülési szakasz gyakorlatilag még a rendes idény első pár hetében is tart, jelentősen formálódnak a keretek- és sajnos történnek sérülések, amelyek erősen rányomhatják a bélyegüket egy-egy csapat szezonjára. Mivel én máris megégtem a jóslataimmal, legközelebb csak utólag fogok okoskodni.

amerikaifoci

És közben szép csendben örömködök, hogy van miért éjszakáznom. Nem mondhatnám, hogy mindig öröm este a tévé előtt ülni, s arra gondolni, nem sok esély van a kedvenceimet élőben, a pálya széléről biztatni, de ha úgy nézem, az európai csúcsfoci sem elérhető mindenki számára. Elég az, hogy meccsek sorát követhetem már ideheza is, és szinte mindegyik nagyon jó, szórakoztató. Ha megkérdezne bárki, ezt akartam-e, a kialvatlanságot, a kemény ütközéseket, a látványos passzokat, akkor nyugodtan vágnám rá: naná!

0 Tovább

Indul az NFL-szezon

A tavalyi bajnok New England Patriots otthonában indul útra a tojáslabda ma este.

amerikaifoci

Ahogy az megszokott, minden évben sikerül vegyes sztorikkal felfokozni az amerikaifoci rajongóinak érdeklődését a holtszezonban. Valójában nem sok minden történik a Super Bowl és az új szezon kezdete közt, ami igazi sportértékkel bírna: jön a draft, az edzőtábor, az előszezoni meccsek, de ezek mind olyan dolgok, amelyek súlytalanok a tétmeccsekhez képest.

Természetesen mindig van pár feltűnést keltő történés: játékosmozgások, sérülések és eltiltások szolgáltatnak témát. Az NFL jellegzetessége az, hogy minden évben beverekszi magát a rájátszásba egy olyan csapat, aki az előző szezonban bukdácsolt. És a nagy feltámadásokat a holtszezon alapozza meg.

Azt hiszem, ilyenkor, a legelső meccs előtt még minden szurkoló reménykedik. Bár akad pár olyan csapat, ami tudatosan a jövőt építi, elküldi sok drágább játékosát hogy minél több játékost választhasson a drafton, a többség arra törekszik, hogy most érjen oda a legjobbak közé.

Rettentően nagy a verseny minden egyes csoportban, és több mint valószínű, csak 1-2 olyan csapat lehet, ami korán kiemelkedik a mezőnyből- s az alapszakasz még csak a kezdet, a rájátszásban gyakorlatilag új bajnokság kezdődik. A szezon megjósolhatatlansága miatt sokkal jellemzőbb az NFL-ben a szakértők és a laikusok tippversenye, amin aztán a félidőben meg a végén jókat szoktunk szórakozni.

Ha az ember nem veszi komolyan, akkor ez egy jó móka- a lényeg úgyis a pályán dől el, ez csak játék. Így aztán könnyű szívvel szállok be magam is. Ha az AFC-t nézzük, nehéz elképzelni, hogy a tavalyi bajnok, 40 éves kora ellenére óriási formában játszó Tom Brady-t soraiban tudó Patriots ne lenne megint ott a végelszámolásnál. A tavaly pont az idény végén irányítóját elvesztő Oakland Raiders talán szerencsésebb lesz, és a Las Vegasba költözés előtt villantanak valami nagyot. A Pittsburgh Steelers minden évben esélyes, amíg a Roethlisberger, Bell, Brown triót a soraiban tudja. 

Ki okozhat meglepetést? Bevallom, a nyugdíjból visszahívott Jay Cutlert nem gondolom korszakos irányítónak, mégis lehet, hogy vele jut messzebbre a Miami Dolphins. A nyitómeccsen egyből bemutatkozó Kansas City Chiefs idényéről sokat elmond majd, mit mutatnak a Patriots ellen- nem rossz csapat ez.

amerikaifoci

Az AFC South esetén nehéz tippelni, a Houston irányítója újonc, a Jacksonville Jaguarsra a tavalyi csalódás után senki nem tesz. Már azt is tudjuk, az Indianapolis Colts sztárja, Andrew Luck a szezon elején nem játszik. A Tennessee Titans tűnik a leginkább összerakott csapatnak- aztán meglátjuk, nem okoznak-e kellemetlen meglepetést.

Az NFC végképp maga a kiszámíthatatlanság. Az NFC East főleg, a tavaly mindenkit meglepő, varázslatos újoncaival szépen szereplő Dallas Cowboys, a mindig veszélyes New York Giants, az évek óta rájátszás-közeli Washington Redskins, és az immár másodéves, rutinosabbá vált fiatal irányítóval büszkélkedő Philadelphia Eagles sem esélytelen.

Hasonlóan kérdéses, kinek jöhet ki a lépés délen. Tavaly és tavalyelőtt ebből a csoportból került az NFC Super Bowl-résztvevője, az Atlanta Falcons és a Carolina Panthers. Itt játszik még a remek irányító, Drew Brees, a New Orleans Saint sikereinek fő kovácsa. A Tampa Bay Buccaneers pedig tavaly letette a névjegyét, most már komolyan számolni kell vele.

A másik két csoportban a kézenfekvő választásnak a Seattle Seahawks és a Green Bay Packers tűnik, de nem írható le az Arizona Cardinals és a Minnesota Vikings sem. Sőt, a többiek sem, történtek már csodák az NFL-ben...

Miután határozottan leírtam, hogy semmi sem lehetetlen, jöjjenek az én merész jóslataim! Ha a tutira megyek, akkor szerintem ebben az évben Patriots-Packers Super Bowl lesz, és úgy hiszem, ezt a meccset előre elfogadná nagyon sok semleges rajongó. 

Ha meglepetésekre számolunk... Ki tudja, Colts által megszerzett Patriots tartalékirányító, Jacoby Brissett nem fogja-e remekül helyettesíteni Luckot, ha lehetőséget kap? Mi lesz, ha a jó védelműnek tűnő Cleveland Browns végre megtalálja az irányítóját? Vagy ha a tavaly annyi sérülés által sújtott Los Angeles Chargers-nek végre kijön a lépés? Ha végre valamelyik fiatal irányító új erőre kap, és a bikaerős védelmű Denver Broncos megint jól szerepel? Talán még az utóbbi a legvalószínűbb, de azért úgy néz ki, a Patriots inkább csak maga bukhatja el az AFC-t.

A másik csoportban tulajdonképpen az lenne a meglepetés, ha nem lenne meglepetés. Én úgy tippelem, idén a Redskins-től látunk nagy dolgokat. Nem írom le Adrian Petersont se, aki Brees oldalán messzire juttathatja a Saints-et. Negatív meglepetés? Szerintem a Cowboys idén bukdácsolni fog, és a Packers megint nem jut el a Super Bowl-ig. 

Hogy mi a leginkább elképzelhetetlen Super Bowl? Egy New York Jets- San Francisco 49ers összecsapásra nem tennék nagy pénzt. Kicsit talán, mert akkora szorzója lehet, hogy kis téttel is szépen fizetne... 

Na most már én is kiokoskodtam magam, ami jó időtöltés volt a mai nyitómeccs elé. A lényeg: éjszaka végre kezdődik a bajnokság, sokunk nagy örömére! Egyre nagyobb az NFL magyar rajongótábora is, és aki eddig még nem követte a meccseket, azoknak szívből ajánlom, hogy kezdjék meg az ismerkedést az amerikaifocival. A mai sportkínálat egyik legprofibban felépített bajnoksága ez, ami kiszámíthatatlansága miatt roppant szórakoztató. Aki nem hiszi, járjon utána...

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />