Az idei NFL-szezonnak a felénél sem járunk, de már kiesett néhány a legnagyobb sztárok közül.

Az amerikaifoci fizikális sport, többek között ezért is szeretik olyan sokan. Az a része viszont nem jó ennek, hogy kulcsjátékosok sérülnek meg az idény során, akik nélkül szegényebb a liga.

Az előszezonnak is megvoltak a maga áldozatai, mint például Julian Edelman, aztán jöttek az alapszakasz meccsei, és ott már tényleg nagyon sok sztárnak voltak kisebb-nagyobb sérülései. Rob Gronkowski, Derek Carr csak keveset hagytak ki, de a liga krémjébe tartozó elkapócsillag Odell Beckham Jr., a többször is az év védőjátékosának választott JJ Watt, majd a legjobb irányítónak tartott Aaron Rodgers számára vége az idénynek.

amerikaifoci

Ilyenkor persze kiderül, hogy valójában mekkora értéke van egy csapat számára egy sztárnak. Elkapót, bármennyire nagy sztár, valamennyire lehet pótolni, defensive end helyett is akadhat beugró, de sztárirányítók nem sétálnak az utcán. A New York Giants Beckham nélkül szerezte meg első győzelmét, a Houston Texans sem bicsaklott meg Watt hiányában, de az nagy szenzáció lenne, ha a Green Bay Packers rájátszásba jutna Rodgers nélkül.

Mert bárhogy is nézzük, ez az irányítók ligája. És intő jel lehet egy-egy ilyen sérülés minden csapat számára, hiszen gyakorlatilag az összes esetében egy ember köré épül a támadójáték. Kevesen tudnak beugróval jól teljesíteni, az meg végképp ritka, ha egy csapatnál két valóban jó irányító is akad. 

Persze az NFL már csak olyan, hogy sok meseszerű történet indult azzal, hogy a megkérdőjelezhetetlen szerepű sztár lesérült, és helyettese túl jól szállt be a szezonba, feleslegessé téve az elődöt. Így kapott lehetőséget Drew Bledsoe sérülése után Tom Brady, így választotta a visszavonulást a Dak Prescott mögötti kispadozás helyett Tony Romo. 

Szóval miközben kesergünk egy-egy sztár kiesésén, netán elküldésén, észrevétlenül felbukkannak helyettük olyan újoncok, akik a jövő állócsillagai lehetnek. Kevesen emlegették a szezon előtt Kareem Hunt vagy Deshaun Watson nevét, mostanra pedig mind a kettejükről ódákat zengenek. Nem tudhatjuk, nem történik-e csoda, és nem mutat-e valami fantasztikus produkciót egy sztár helyettese.

A sérülések hozzá tartoznak az NFL realitásához, és mindig is hozzá tartoztak. Ez éppen olyan része az amerikaifocinak, mint az, hogy évről évre nagyon szoros, nagyon kiszámíthatatlan versengés zajlik a csapatok között a rájátszásért. Eltelt hat hét, veretlen csapat már nincs, és a csoportok túlnyomó többségében nincs egyértelmű esélyes a győzelemre. Gyakorlatilag bármelyik meccset adja a Sport TV, szinte biztosan izgalmas lesz a végéig. 

Rövid, de eseményekben dús, izgalmas szezon vár ránk, aminek végkimenetele megtippelhetetlen. Nincs mese, az idén sem lesz érdemes kihagyni egy meccset sem...