Meglehetősen kiszámíthatatlan rájátszás várhat ránk az NFL-ben.

Mondjuk ki őszintén: gyakorlatilag mindenki melléfogott az idén a jóslataival. Az amerikaifoci felkent szakértői se nagyon számoltak azzal komolyan, hogy olyan csapatok csúsznak be a rájátszásba mint a Buffalo Bills, és olyanok dominálnak az alapszakaszban mint a Los Angeles Rams. Nyolc olyan csapat jutott tovább az idén, ami az előző évben csak külső szemlélője volt a rájátszásnak- ez is csak a bajnokság szurkolói szemmel nagyon üdítő változatosságát jelzi.

Azért jó ez a nézőknek, mert nem azzal ülünk le a bajnokság legelső meccse előtt a tévé elé, hogy "az alapszakaszt nézni is kár, megint a szokásos csapatok lesznek az élen". Hát nem egészen. Meglepetéssel indult a szezon, amikor a bajnok Patriots otthon kapott ki, de aztán a New England konferencialesőként ment tovább- ez egyike a kevésbé meglepő történéseknek. Hasonlóan számoltunk a Pittsburgh Steelers jó eredményeivel is. A tavaly a döntőben elbukó Atlanta Falcons továbbjutására is számítottunk, arra már kevésbé, hogy csak az utolsó fordulóban, csoportharmadikként harcolják azt ki.

A negatív meglepetések közül volt, aminek váratlan sérülések, eltiltások lehetnek a magyarázatai, és volt, amelyik csapat egyszerűen csak rettentően visszaesett. (Nem kevés gárdánál máris keresik az új edzőt, ami jelzi, sok helyen a váltásban látják a megoldást.) A Cleveland Browns az egyetlen kivétel a rossz szereplést illetően, mert senki nem várt tőlük semmit, na de például a New York Giants leégése már sokkal váratlanabb volt.

Bármi is volt a háttérben, most hétvégén olyan párharcok várnak ránk, amelyekre kevesen számoltak, pont ezért hozhatnak újabb meglepetéseket. A Wild Card kör általában is hoz pár egyoldalú mérkőzést, és az idén is előfordulhat ilyen. A Kansas City Chiefs, ha jó napot fog ki, lényegesen ütőképesebbnek tűnik a Tennessee Titans-nél, nálam ez fix hazai győzelem. A számomra a továbbjutás ellenére sem meggyőző Carolina Panthers pedig szerintem simán elbukik a megújult, váratlanul erősnek tűnő New Orleans Saints-szel szemben.

Ha az idény egészét nézem, a fiatalos lendületű meglepetéscsapat, a Los Angeles Rams sokkal jobbnak tűnik az Atlanta Falconsnál. De utóbbiban kifoghatnak nagyon jó napot a támadók, győzelemmel zárták az alapszakaszt, szóval elvileg bármi lehet- mégis inkább a Rams-t húznám be.

Minden évben szokott lenni egy meglepetés, és én most úgy érzem, a surranópályán továbbjutó Buffalo Bills, ha már majdnem két évtizedet vártak a rájátszásra a szurkolók, még egy kört legalább szeretne, ezért nagyon odateszik magukat a Jacksonville Jaguars ellen. Ne feledjük, a Jaguars talán az NFL leggyengébb csoportjában lett első, és a viszonylagos jó teljesítménye ellenére sem mondható Blake Bortles világverő irányítónak. Ha a védelem tartja magát, jó meccs lehet ez, de a végén szerintem a Bills fog örülni- és készülhetnek egy jó kis kirándulásra Foxboróba, ahol ritkán terem nekik babér. 

De mit lehet tudni, talán majd pont most!... Volt már annyi váratlan eredmény az idén, hogy én már bármit el tudok képzelni- s pont ezért egy meccset sem szeretnék kihagyni, mert hatalmas izgalmak várhatók. Már úgyis csak 11 összecsapás van hátra, szóval aki szereti az amerikaifocit, ezeket már úgyis nézni fogja, mert utána jön a hosszú, unalmas holtszezon.