Komoly, a jövő szezon végkimenetelét befolyásoló eltiltás lett a Deflategate vége: Tom Brady négy meccset kell kihagyjon, és a csapatot is keményen megbüntették.

A tavalyi szezon rájátszásának egyik nagyot durranó sztorija volt a későbbi bajnok New England Patriots Indianapolis Colts elleni meccse, ahol a Patriots állítólag szándékosan némileg leeresztett, így szabálytalan labdákkal játszott. 

Sokan vélték úgy, hogy ha szabálytalanság történt, annak kapcsán már a Super Bowl előtt fegyelmi döntésnek kellett volna születnie, vagy legkésőbb a draft előtt. Ám a független vizsgálat annyira elhúzódott, hogy csak a múlt héten jelent meg a Wells-report, a bizottság megállapításait összegző 243 oldalas jelentés. 

Ami ténynek látszik: a félidőben megmért labdák nyomása valamivel a megengedett határérték alatt volt. Ami szintén tény: konkrét képi vagy egyéb bizonyíték nincs a csalásról. Ám begyűjtött információkat összegezve mégis az a konklúzió született, hogy inkább az a valószínű, hogy szándékosan trükköztek a labdával, és szintén nagyobb a valószínűsége annak, hogy a sztárirányító, Tom Brady is tudatában volt ennek, mint hogy nem. A jelentés egészen pontosan a  "more probable than not" kifejezést használja.

A nagyobb valószínűség pedig el volt ahhoz, hogy szigorú fegyelmi döntés szülessen: Brady-t eltiltották négy fordulóra, a csapat pedig fizet egy millió dollárt, elveszít egy 2016-os első körös illetve egy 2017-es negyedik körös draftjogot is. 

A jelentést már nagyon sokan elemezgették az elmúlt napokban. Gyanús SMS-üzenetváltások, a Patriots labdacipelőjének eltűnése másfél percre a mellékhelyiségben a labdákkal- ezek voltak a fő bizonyítékok, illetve természetesen a nyomáskülönbség. Pár dologra persze nincs magyarázat, például azt is tudni lehet, a Colts részéről meccs előtt jelezték a lehetséges csalást, de ehhez képest nem a sípszó előtt ellenőrizték a labdákat, csak a félidőben, tehát az NFL illetékeseinek belefért a csapda kedvéért, hogy két negyeden át szabálytalan labdákat használjon a Patriots. A meccs előtti nyomásmérésről pedig nem készült jegyzőkönyv. 

Mindenesetre nem lehet azt mondani, ne járták volna a témát alaposan körbe a bizottság emberei. És a fegyelmi döntéseket már nem ők hozták meg, szóval most mások is kapnak majd kritikát azért, hogy jó ítélet született-e, nem csak a jelentést szdik ízekre. Erre nehéz mit mondani, az NFL-ben az ilyesmiben nincs automatizmus, hasonló szabályszegésekért járhat keményebb és enyhébb büntetés is. A Patriots csapata nem örvend túl nagy népszerűségnek, tehát nem nevezhető meglepetésnek, hogy lesújtottak rájuk. Állítólag a négy meccses eltiltásban szerepet játszott az, hogy Brady nem működött maradéktalanul együtt mindenben a vizsgálat során.

Hogy mi lesz most? Fellebbezés következik, vagy a bajnok első négy meccsén a fiatal Jimmy Garoppolo vállán lesz-e a teher, és neki kell megpróbálnia életben tartani a reményt a rájátszásra? És ha netán a fiatal irányító parádézik a szezon elején, visszatérhet-e posztjára Brady? Mennyi kárt okoz vajon az NFL-nek ez a valójában súlyát tekintve jelentéktelen, de óriásira dagadt ügy, aminek köszönhetően a bajnok fordulókon át legnagyobb sztárja nélkül lép párjára? Vagy pont hogy jót tesz, mert a döntés azt üzeni, mindenkinek be kell tartania a szabályokat, még ha egyértelmű bizonyíték nincs is a csalási szándékra? 

Ezekre a kérdésekre e pillanatban nincs válasz. Furcsa felkészülés elé nézünk, hiszen Brady nélkül azért a jelenlegi NFL nem ugyanaz. A Patriots pedig főleg nem az lesz, mint ami tavaly volt...