Az NFL oldalán megszavaztatták az amerikaifoci szerelmeseit, hogy melyiket tartják minden idők legjobb meccsének. A legendás összecsapásokat párokba rendezve kieséses rendszerben zajlott le a szavazás, végül az NFL eddigi történetének legutolsó meccse lett a kiválasztott: az idei, 49. Super Bowl.

A New England Patriots tényleg páratlan izgalmak közepette győzte le a Seattle Seahawks csapatát. Volt minden: szép passzok, remek futások, hihetetlen elkapások, óriási védőmunka, és feszültség az első másodperctől az utolsóig. Az előző évi Super Bowl egyoldalúsága miatt nagyon ki volt éhezve mindenki egy klasszikus, nagy meccsre, és meg is kaptuk a javából. (A rövid összefoglalót itt lehet megnézni, érdemes.)

Természetesen a szavazás igazságtalan több szempontból is. Egyrészt az élmény nagyon friss, nagyon él még mindenkibe a dráma, ez nagy helyzeti előny. Másrészt nyilván több a fiatal szavazó, akik az 1973-as NFC döntőt nem láthatták, talán még összefoglaló szintjén sem. És az egyébként sem sok: minden meccsen lehet találni pár nagy pillanatot, na de olyat, ami végig izgalmas, már kevesebb akad. 

Aztán az is szerepet játszik, hogy nem mindegy, milyen téttel bír adott meccs. Egy Super Bowl minden bizonnyal emlékezesebbé válik az idény bármelyik meccsénél, hiszen ez dönt a végső győztesről. Az idén az alapszakaszban is voltak parázs összecsapások, a rájátszásban is akadt 2-3 olyan, ami után elégedetten csettinthettünk, de a nagydöntő mégiscsak más volt. A drámai lezárás, a draftolatlan újonc Malcom Butler labdaszerzése akkor, amikor pár másodperccel a lefújás előtt a Seahawks 1 (egy!) yardról próbálkozhatott, hihetetlen érzelmeket váltott ki. A pályán rögzített hangokkal nézni az utolsó perceket tényleg átélhetővé teszik a hangulatot. (Ez az összefoglaló is fenn van a YouTube-on.)

Szóval az NFL-nél elég biztosra mehettek a szavazás kiírásakor. Hiába volt számtalan óriási mérkőzés a liga történetében, már az elejétől sejteni lehetett, ennek a meccsnek bérelt helye van a legnagyobbak között. Az NFL tehát ezzel a szavazással jelenlegi állapotát ünnepelhette, azt hirdetve, amerikafociban nincs értelme a "régen minden jobb volt" nosztalgiázásnak, éppen elég frankó az most is.

Persze a szavazás és az ezt követő észosztás is csak gumicsont, amin elrágódhatnak a szurkolók- az alapszakaszig még fél év van vissza. Már meghirdették az előszezon meccseit, pár pikánsnak tűnő összecsapással, de azokról azért tudja mindenki, nem sok tétjük van, a sztárok csak pár percet játszanak. Ilyenkor jó visszanézni az előző év legizgalmasabb meccseit, de ez csak pótlék, amivel megpróbáljuk kihúzni a hátralevő hónapokat. Aztán végre jöhetnek a tétmeccsek, köztük néhánnyal, amiből néhány megint esélyes lesz a "minden idők legjobbja" címre...