Ma eldől, melyik két csapat lehet ott az NFL nagydöntőjében február 1-én. A két főcsoportdöntő kapcsán pedig én is latolgatom egy kicsit az esélyeket.

A korábbi meccsen a Seattle Seahawks fogadja a Green Bay Packers csapatát (21:00, Sport2). Ezen a szinten azért nehéz tippelni, mert egyáltalán nem véletlenül jutott ide egyik gárda sem, mind a kettejüknek megvannak a maga erősségei- no meg persze gyengéi is. 

A közönsége által támogatott, otthon nagyon nehezen legyőzhető Seahawks secondary a liga legjobb egysége. A Legion of Boom tagjai közül a nagyszájú Richard Sherman a legismertebb, de a múlt héten a Panthers ellen Kam Chancellor volt a nyerőember. Bárki képes közülük elit teljesítményre, és most erősen próbára is teszik majd őket: Aaron Rodgers sebészi pontosságú passzaival bármelyik védelem életét meg tudja nehezíteni, az őt segítő elkapógárda is elsőrangú Jordy Nelsonnal és Randall Cobb-bal, akik mögött akad még egy-két megbízható célpont. Az egyik kulcsfontosságú párharc tehát e között a két egység között zajlik majd.

A Seahawks irányítója, Russell Wilson kevesebbet passzol, viszont többet és nagyon eredményesen fut. Ott van még az ő oldalukon Marshawn Lynch, az időnként megállíthatlan futó. Ha a Beastmode beindul, és erre minden meccsen sor kerül egy-két alkalommal, akkor annak igen gyakran pontszerzés az eredménye. Szóval a másik dolog, amire a meccsen nagyon lehet majd figyelni, az a Packers védelmének munkája a futás ellen.

A két csapat stílusa mindenesetre alapvetően eltér. A sokat passzoló, Rodgers által remekül mozgatott Packers az alapszakaszban a legtöbb pontot szerezte meccseként a ligában, a Seahawks gyakorlatilag egy touchdown-nyi lemaradásban volt velük szemben az átlagot tekintve. Ám a védelemnél fordul a kocka: a Seattle messze a legkevesebb pontot engedte, míg a Packers csak a középmezőnyben tanyázott a statisztikák szerint. A Seattle a saját eredményét, kemény védelmét többnyire hozni szokta, a nagy kérdés szerintem az lesz, hogy a Packers támadásait mennyire sikerül megfogni. Egy sokpontos adok-kapokból meglátásom szerint csak a Green Bay jöhet ki jól, de ha a Seahawks secondary tényleg annyira jó, mint amennyire annak tartják őket, akkor bizony kemény estéje lesz Rodgersnek, aki ráadásul sérüléssel küszködik. Az eredményre nehéz tippelni: a hazai pálya, a jó védelem a Seattle mellett szólna, de nekem most a megérzésem az, hogy a Packers jut a nagydöntőbe.

Az éjszakai New England Patriots - Indianapolis Colts összecsapáson (00:30, Sport2) szinte minden a hazaiak mellett szól. Tom Brady és Bill Belichick rutinja és profizmusa legendás. A kétszer is nagy hátrányból fordítással megnyert elődöntő a Ravens ellen nyilván nagy erőt adott a csapatnak. Az utóbbi években, amikor az Andrew Luck vezette Colts a Patriots csapatával találkozott, mindig nagy vereséget szenvedtek el. Bradyék győztek otthon és idegenben, kétszer is szétfutották a Colts védelmet, a meccseken egy-két alkalommal menetrendszerűen hibázó Lucknak köszönhetően pedig mindig jöttek a sorsdöntő labdaszerzések is.

Nyilván a Colts is viszonylag önbizalommal telve készülhet a meccsre, hiszen a Cincinnati Bengals után a Denver Broncost is simán ütötték ki a rájátszásban. Ám ne feledjük, mind a két eddigi ellenfelüknél igencsak középszerű irányítóteljesítményt nyújtottak a sztárok ezen a kulcsposzton. Legyünk őszinték, azt nehezen várhatja bárki, hogy az ezerrel koncentráló Brady annyira lefagy, mint azt Andy Daltontól vagy Peyton Manningtől már többször láthattuk. A Colts mostanában sokat javuló védelmének kellene tenni arról, hogy a Patriots támadásai ne legyenek eredményesek- ám ember legyen a talpán, aki levesz a pályáról egy Rob Gronkowskit vagy a nyomába ér Julian Edelmannek. Úgy tippelem, hogy a Patriots a szokásos pontban gazdag meccset hozza majd, tehát Luck vállán lesz a teher, hogy tartsa velük a lépést.

A fiatal irányító kétségkívül az egyik legnagyobb tehetség a posztján. Vannak, akik szerint nem csak a jövő az övé, hanem a jelen is. Az biztos, hogy az utolsó pillanatig küzdeni fog, mert normális sportember soha nem abból indul ki, majd jövőre mindent megnyer- ha most van meg az esély, most akarja megkaparintani a trófeát. És Luck nagyon akar győzni. A problémát vele kapcsolatban az jelenti, hogy a fentebb már említett módon nem nagyon van hibátlan meccse. Az alapszakaszban 40 touchdown passza volt- de 16 interceptiont is bevéshettek a neve mellé. (Ehhez képest Brady 9, Wilson 7, Rodgers csak 5(!) alkalommal adta el a labdát.) Ahhoz a Darelle Revis és Devin McCourty fémjelezte secondary túl jó, hogy ezt a luxust most megengedhesse magának.

Izgalmas kérdés lesz, hogy a várhatóan hidegben, esőben játszott meccsen melyik csapatnak hogy megy a futás. A Patriots a múlt héten gyakorlatilag teljesen feladta a futójátékot- őket ismerve most egészen más stratégiával készülnek. A Coltsnak jobb meccse volt a Broncos ellen, és a Patriots futás elleni védelme nem számít ligaelitnek, tehát még az a csoda is előfordulhat, hogy az irányítósztárok összecsapásán a futók szerepe lesz a döntő. Nagy sztori lenne, ha az alapszakaszban négy futott touchdownt elérő, de azóta alig játszó Jonas Gray ismét a hátán vinné a Patriots támadásait. 

És hogy mit várok végeredményként? Nem a számokra alapozok, hanem racionálisan gondolom át az esélyeket. Az egyszerűen jobban összerakott, küzdőképességét is bizonyító, hazai környezetben igen erős Patriots veresége nagy meglepetés lenne. Eddig jól tippeltem, amikor a Coltsra tettem a Bengals és a Broncos ellen, ám szerintem idén még nem jut el Luck a Super Bowl-ba, Brady viszont hatodjára is ott lehet. A generációk csatájának első felvonását Manning ellen Luck nyerte, de Foxboróban a rutinos veterán az esélyesebb.

Az biztos, hogy lesznek nagy izgalmak, és most már egy percet sem érdemes elmulasztani, hiszen a két főcsoportdöntő illetve a Super Bowl van csak hátra a szezon érdemi részéből.