A Philadelphia Eagles amerikaifoci csapatának edzője, Chip Kelly markáns személyiség. A csapat élén is eredményesen dolgozik, az idén nagyon aktív volt a szabadügynök piacon, és várhatóan az egyetemről kikerült játékosok idei börzéjén, a drafton is lesz pár érdekes választása.

Ám a szakember nincs túl jó véleménnyel arról a felhajtásról, ami manapság körülveszi a draftot. Kétségtelen, hetek óta megy a tippverseny, ki kit választ, ki cserél választási jogot, melyik csapatnak melyik a hiányposztja, ki lehet az újoncok közül sötét ló, és ki fog csúfosan leégni az NFL-ben. A mock draftok sorát adták ki a szakértők, miközben a csapatok értelemszerűen semmiféle konkrétumot nem árultak el a stratégiájukról. Szóval a draftról szól a beszélgetések többsége, ami Kelly szerint csak mesterséges hangulatkeltés.

Szerinte igen sokat árt az, hogy ezeket a fiatalokat olyan elvárásokkal szembesítik, miszerint első évükben máris ők lesznek a csapatokat hátukon vivő sztárok, miközben a valóságban még azt se tudják az első napokban, melyik az öltöző ajtaja. Az újságok azt ismételgetik, milyen komoly elvárások vannak velük szemben, és azt latolgatják, nagy durranás vagy csúfos bukás lesz-e adott játékos, pedig egy új helyen, új közegben van egy természetes tanulási folyamat, amin minden egyes újoncnak át kell esni- teljesen mindegy, mennyire tehetséges. Kelly azt a példát hozza fel, hogy egy céghez belépő pályakezdőt se ujjongják körül heteken át, hogy ő lesz a nagy megmentő, túlzott terhet téve ezzel rá.

A draftolt fiatalokról szól egy ideig minden, az újoncok edzés helyett fotózásra járnak, portrék készülnek róluk a magazinokban, miközben az edző még abban sem biztos, egyáltalán a kezdőcsapatba beférnek majd az első szezonjukban. Az elemzőkkel sincs kibékülve Kelly, akik ítéletet mondanak a draftokról. Egy példát említ, akinek az nem tetszett, hogy egy bizonyos játékost az első körben választottak, egy másikat a másodikban, és az újságíró szerint ennek pont fordítva kellene lennie. Az edző pedig felteszi a kérdést: ugyan ki a bánatot érdekli, kit melyik körben vitt el egy csapat? Az edzőtáborban nem ragasztanak címkét senkire csak azért, mert első vagy hatodik körben választották ki- mindenki nulláról indul, és mindenki egyenlő esélyt kap a bizonyításra.

Kelly szerint ez a túlzott figyelem lehet az, ami már akadályozza a játékost. Hiszen minden újonc elköveti a maga hibáit: annak idején Jerry Rice, a későbbi sztárelkapó is sok felé dobott passzt elejtett. Ám képes volt túllépni ezen, és folyamatos gyakorlással jutott el a legjobbak közé. A mai szenzációhajhász, sommás ítéleket gyártó média viszont még a tehetségeket is megtörheti, hiszen ők is túl sokat várnak maguktól, a szurkolók is kifütyülik a néha hibázó sztárjelölteket, és nagy a nyomás a szakmai stábokon is, hogy az első körös játékosok ne égessék be őket.

A hétvége után okosabbak leszünk, hogy végülis Kelly és a többi edző milyen játékosokat választ ki. De az Kelly véleményét támasztja alá, ha felidézzük, a Super Bowl-győztes New England Patriots hogy választott tavaly. Az első körös Easley a szezon második felében alig játszott, majd sérültlistára került. A draftolatlan Malcolm Butler utolsó perces labdaszerzésével pedig megnyerte nekik a nagydöntőt. Ugyan melyik szakértő látta ezt előre?...

Szóval kezeljük a helyén a draftot. Érdekesség, jó felhajtás, némi beszédtéma- de a valódi kérdésekre majd a szezonban kapunk kérdést. Sőt, igazán csak évek múlva lesz egyértelmű, ki választott jól, és ki bukott. Mivel minden csapat legalább fél tucat játékost visz el, a túlnyomó többségüknek kijut mind a kettőből. Ez egy ilyen bicikli...