Az amerikaifoci világát továbbra is lázban tartja a kérdés, az állítólagosan leengedett labdákkal manipuláló Patriots-irányító, Tom Brady eltiltását csökkentik-e? A szövevényes ügy megítélése érdekes fényben került a napokban amiatt, hogy egy másik játékos, Greg Hardy eltiltását jelentősen, 10 meccsről 4 meccsre csökkentették.

Hardy a liga egyik eredményes védőjátékosa, a Carolina Panthers színeiben igazolta tehetségét. Ám 2014-ben egy igencsak csúnya balhéba keveredett: akkori barátnője megvádolta, hogy erőszakoskodott követett el ellene, fojtogatta és megöléssel fenyegette. Az ügy viszont nem ment végig a bíróságon, mert a hölgy nem reagált egy idő után a megkeresésekre, állítólag megállapodott peren kívül a játékossal. Ha úgy tetszik, Hardy egy vaskos összeggel megvásárolta a hallgatását, így nem kellett esetlegesen súlyos ítélettel szembenéznie.

Az NFL viszont tudomást szerezve az ügyről lépett. Úgy ítélték meg, a bírósági ítélet elmaradása ellenére elegendő bizonyíték van arra, hogy a játékos családon belüli erőszakott követett el. MIvel sorozatosan voltak ilyen botrányok mostanában, és a közvélemény egyre inkább elvárja az erőszakoskodó sztárok megbüntetését is, Hardyt tíz meccsre meszelték el. A jelenleg már a Dallas Cowboys keretében levő defensive end ügyvédjének viszont sikerült jó érvet felhozni: az állítólagos cselekedet még a liga szigorításai előtt történt, tehát ilyen hosszú időre nem lehetett volna őt eltiltani. Ezek után született meg az enyhítés, ami komoly győzelem a játékosnak. A balhé idején még akár börtön is kinézhetett volna neki, veszélybe került NFL-karrierja, most pedig úgy néz ki, csak némi pénzt veszít az ügy miatt, egy év múlva talán már senki nem emlékszik rá, hogy kezet emelt egy nőre.

Ennek fényében furcsa belegondolni, a konkrét bizonyítékokkal soha alá nem támasztott labdaleengedés miatt szintén négy meccses eltiltás jár. Nagy kérdés, egy sportligának mit kell jobban szankcionálnia: egy pályán kívüli súlyos cselekményt, vagy pedig a játék szabálytalan befolyásolását? Elvileg az utóbbi az, ami közvetlenül a sporthoz kapcsolódik, de meg kell jegyezni, minden csapat él sajátos trükkökkel, ami teljesen érthető egy kiélezett versengésben. Sokra már akkor derül fény, amikor úgysem tehetnek vele semmit. Meglehet, a Patriotsnál is volt szabálytalanság; de még ha érvényben is marad az eliltás, akkor is megmarad a Super Bowl-győzelem. 

A családon belüli erőszak miatti eltiltásokkal nem kellene foglalkozni, ha az ügyek eljutnának a bírásági szakaszba, de az agyonfizetett NFL-sztárok peren kívül meg tudnak egyezni a sértetettekel, így ha a liga nem büntetne, könnyen lehet, hogy soha nem lenne semmi bajuk. Legalább annyi szankció jár a börtönt megúszó sportsztároknak, hogy eltiltsák őket egy darabig.

Csak hát a liga nem nyomozóhatóság- még az NFL sem az. A labdaleeresztés vizsgálata dollármilliós nagyságrendű összegbe került, telefonokat kértek be, kihallgatások voltak, szakmai tanulmányokat írattak, és így sem sikerült cáfolhatatlan bizonyítékokat találni. A családon belüli erőszak ügyében sem veheti át a bíróság szerepét semmilyen liga elvileg, ami csak a kiszivárgott felvételek, jegyzőkönyvek alapján próbálhat intézkedni. A közvélemény nyomására most próbálnak ezzel kezdeni valamit, miközben nyilván úgy vannak vele, megpróbálnak ügyelni a pénzgyárrá vált amerikaifoci jó imázsára, és amíg ömlik a lóvé, addig felőlük azt pofoznak fel otthon a sztárok, akit akarnak.

Az alapvetően jó, hogy most már legalább nem lehet annyira egyszerűen szőnyeg alá söpörni az ilyesmit. Talán egyszer majd eljut oda az NFL is, hogy a pályán belüli és kívüli bűnöket egyaránt korrekt módon szankcionálják, de amíg a szurkoló azt érezheti, hogy egy kigyúrt sportember erőszakoskodása egy nővel elsikálható (vagy akár ennél jóval súlyosabb ügyek is), de egy marginális jelentőségű labdamanipuláció főbenjáró bűn, addig valami nincs rendben.