Ha az ember a hivatalos honlapot nézi, meg lehet róla győződve, minden hétvége a legjobb az NFL-ben, amikor éppen meccs van. Ez részben igaz is, mert az idény rövid, minden meccsnap egyben ünnepnap is. Másrészt pedig mindg lehet érveket előrángatni.

Például kézenfekvő a legjobb hétvégének tartani azt, amikor a Super Bowl-t játsszák. Az mégiscsak az idény csúcspontja, a nagy finálé, amikor minden eldől, és kiderül, ki volt a legjobb csapat abban az évben.

De kézenfekvő lenne a legjobbnak a szezon első játéknapját kinevezni, hiszen akkor már hónapok óta ki vannak éhezve az amerikaifoci rajongói a tétmeccsekre. Végre jönnek az éjszakázások, aminek a nyitánya az a bizonyos első hétvége.

Az idény közben is ki lehet nevezni fontos állomásokat: a negyedik hét után már kezdenek kirajzolódni az erőviszonyok, akkor próbálhatnak még fordítani az elején botladozó csapatok, és jönnek a csoportrangadók is.

Az alapszakasz utolsó fordulója a rájátszásról dönt, akkor párhuzamosan több olyan meccs is lehet, ahol a percről percre változó eredmények miatt mindig más csapat érezheti magát továbbjutónak.

A wild card kör azért nagyon jó, mert végre elkezdődik a rájátszás: többé nem lehet javítási lehetőségben bízni, aki elbukik, az feladhatja az álmokat a Super Bowl-ról. És ott már elég jó csapatok vannak, mindig becsúszik egy-két meglepetés is.

A mostani hétvégén pedig jönnek a főcsoport-elődöntők. Ez is lehet legjobb: négy meccs vár ránk, tehát sok órányi amerikaifocit nézhetünk. Innen már tényleg csak karnyújtásnyi távolságra van a végső siker, itt már nincsenek gyenge csapatok, borítékolható meccsek. A színvonal és az izgalom garantált! Lássuk is konrétan a meccseket.

New England Patriots - Baltimore Ravens (szombat 22:35) A Patriots 11-3-as mérleget tud felmutatni hazai pályán a rájátszásban Tom Brady irányításával. De a három vereségből kettőt a Baltimore Ravens ellen szenvedett el, legutóbb éppen két éve, a főcsoport döntőben. Sokak szerint a Ravens a legfélelmetesebb ellenfél az AFC-ben a Patriots számára, de ez értelmetlen felvetés: aki a legjobb akar lenni, annak mindenkit le kell győzni. Nincs ezen mit túlelemezni, ezen a szintenek könnyű vagy tét nélküli meccsek.

Az arrafelé szokásos nagy hideg várja a csapatokat, de ezzel senki nem akar foglalkozni. Brady annyit mondott, hogy tudja, mit kell csinálni a hidegben, mert ő egy "kib...tt gép". És valóban sokkal érdekesebb lesz, a Steelers ellen nagyon jól játszó Ravens képes lesz-e akkora nyomást gyakorolni az ellenfél irányítójára, mint múlt héten. Ha sikerül, akkor bármi előfordulhat, de ha jól állja majd a sarat a támadófal, akkor elvileg a Patriots esélyesebb egy árnyalattal. Egészséges Gronkowski, a sérültek felépültek, a védelemben pedig ott van a kiváló cornerback, Revis, a remek linebackerek... A másik oldalon is a védelem látszik dominánsabbnak, míg a támadásban a hosszú játékokra képes Joe Flacco irányítóra kell nagyon figyelni.

Seattle Seahawks - Carolina Panthers (vasárnap 02:15) A Panthers ugyan gyenge mérleggel jutott a rájátszásba, de a wild card kört már sikeresen túlélte. Láttunk már csapatot, ami felszívta magát és messzire jutott ilyen kiinduló pozícióból. A tavalyi győztes Seahawks persze nagy falatnak látszik, de a Pantherst nem érdemes leírni. Egy játékos éppen azon lamentált, a két csapat stílusa egészen hasonló, ezért jól tudják, mire lehet a másiktól számítani. Kétségtelen, a rájátszásba jutó csapatokat tekintve a két legmobilisabb, legjobban futó irányító néz szembe egymással, Russell Wilson és Cam Newton is képes hosszú játékokat egyedül megcsinálni. A Seahawks viszont több területen erősebbnek látszik: a híres-hírhedt secondary mindenki életét megnehezítette egész idényben, és Marshawn Lynch személyében abszolút klasszis futót is csatasorba tudnak állítani. Ráadásul hazai pályán fogadhatják a Pantherst, ezért a legtöbb szakértő a Seahawks-ra voksol. Ha sokáig fej-fej mellett tudnak menni a csapatok, a végjátékban már bárki javára billenhet a mérleg, de ha a Seahwaks komoly előnyt szerez, már ki tudják védekezni a hátralevő időt.

Green Bay Packers - Dallas Cowboys (vasárnap 19:05) Személy szerint nagyon várom ezt az összecsapást! A Packers otthona a fagyos téli napokban korántsem számít barátságos helynek, annak idején farkasordító hidegben pont a Cowboys ellen játszották le itt az Ice Bowl nevet kapott meccset.

Most is hasonló élmény várhat a dallasiakra, de ez nem jelenti azt, hogy a tundrához szokott Packers az egyértelmű esélyes. Bár a támadóalakulat Aaron Rodgers irányításával nagyon erős, de őket is zavarba lehet hozni. Ráadásul az irányító sérüléssel bajlódik, ami esetleg megnehezítheti a dolgát. A Cowboys a múlt héten hátrányból fordítva jött vissza a Detroit Lions ellen, tehát van tartása a csapatnak. Ám aggasztó volt, milyen könnyen tudtak elérni Tony Romo irányítóhoz a védők, tehát ezen a héten az ő megvédése a prioritás. A hideg ellenére pontdús meccset várok, és nem zárom ki a meglepetést, szerintem a Cowboys sem esélytelen a győzelemre. 

Denver Broncos - Indianapolis Colts (vasárnap 22:40) Peyton Manning régi csapata ellen- igazán pikáns meccs lesz ez az összecsapás. Ha Manning az idény első felében mutatott formáját hozza, akkor egyértelműen a denveriek győzelmére tenne a többség. Ám valami történt vele az alapszakasz utolsó heteiben, játéka kevésbé volt magabiztos, és többször adta el a labdát, mint ahány touchdown-t szerzett.

A csapat egyre inkább a futójátékot erőltette, de erre azért felkészülhet a Colts. Ha a passzok nem jönnek össze, a futókat pedig sikerül megállítani, akkor a Broncos védelmén lesz a világ szeme. Egyrészt oda kellene érni a Colts irányítójához, másrészt Andrew Luck pontos hosszú passzai is folyamatos veszélyt jelentenek. Luck a legjobb fiatal irányító sokak szerint, és most bizonyíthatja, nem véletlenül tartják annak. Szerintem a meccs első szakasza lesz döntő, mert ha elbizonytalanodik a Broncos, a Colts viszont pontokat tesz fel a táblára, Manningék keze megremeg az eredmény után futva. Ez a meccs is kétesélyes, de ha mindenképpen választanom kellene, a megérzésem azt súgja, nyerhet a Colts.