Nekünk, európaiaknak nehéz megszokni azt a hozzáállást, ami az állandó egymáshoz méricskélést eredményezi az amerikaifoci világában. Az egyik speciális téma az, hogy ki tartozik a legszűkebb elitbe- és ez főleg az irányítók rangorolásában komoly ügy.

Vagy legalábbis komollyá felpumpált téma, hiszen így a holtszezonban az se nagyon számít, ki elit, ki nem. Most zajlanak az első edzések, teljesen mindegy, melyik irányító bénázik vagy dob zseniálisan ebben az időszakban, enne nagy jelentősége nincs. De pont a holtszezon miatt mindig kell valami beszédtéma, és most az aktuális viták arról szólnak, hogy egy szakíró szerint az NFL öt legjobb irányítója közt nincs ott Tom Brady.

A New England Patriots háromszoros Super Bowl győztes, rengeteg meccset megnyert legendájának megítélése szempontjából nem sokat számít, hogy egy lapban egy újságíró hova rangsorolja őt. Nálam meg benne van a top 5-ben, na és? A tavalyi évben is sokan okoskodtak arról, hogy Brady "elit" irányító vagy sem, öregszik-e, lassul-e, pontatlan-e. Az idény végén aztán azt láthattuk, a nála is idősebb Peyton Manning minden rekordot megdöntött az alapszakaszban, és csak a Super Bowl-ban tudták megállítani az általa vezetett Broncost. 

A meccseket soha nem statisztikák nyerik. Brady-nek voltak rosszabb meccsei tavaly, de akadt pár egészen káprázatos passza, amivel vesztett helyzetben is győzelemre vezette a Patriots csapatát. Nem kell, hogy ő adja a leghosszabb passzokat, a legtöbb TD-átadást, a lényeg az, hogy győzzenek- ezzel ő is tökéletesen is tisztában van.

És a mostani idény előtt is csak az a kérdés, hogy a végén a New England nyeri-e a Super Bowl-t. Az idény előtti játékosmozgásokból úgy látszik, hogy Belichick edző komolyan vette az erősítést, igazán jó játékosokat hozott a csapathoz, elsősorban a védősorba. A Patriots, mint az utóbbi bő évtizedben mindig, most is ott lehet a végelszámolásnál, és ez egészen fantasztikus teljesítmény. Mindez a siker pedig jelentős részben Brady-nek köszönhető, aki mindig ott volt és mindig képes volt nagy teljesítményre.

Épp ezért úgy gondolom, nem nagyon lehetnek álmatlan éjszakái egy efféle újságcikk miatt. Az viszont biztosan nagyon elégedetté tenné, ha a Super Bowl után az újságíró azon fanyaloghatna, hogy a Patriots egy már nem elit irányítóval nyerte el ismét a trófeát...