Elég sokszor írogattam már az amerikaifociról, azon belül is elsősorban az csúcsot jelentő profiligáról, az NFL-ről, mégpedig azért, mert szerintem ez roppant izgalmas sportág, amit könnyű megszeretni. Eddig viszont én itt még nem nagyon foglaltam össze az alapszabályokat, pedig innen indul, hogy valaki megkezdje az ismerkedést. Nem akarok túl részletekbe menő lenni, nem törekszem nagy-nagy szakszerűségre, pár dolgot talán le is egyszerűsítek, de a cél most elsősorban az, hogy kedvet csináljak. Az NFL szabályaiból indulok ki, ezt is meg kell említeni, mert más bajnokságokban vannak eltérések.

Az teremt roppant jó alkalmat erre a kis szabályismertetésre, hogy most hétvégén kezdődik a látványos, sok izgalmat hozó rájátszás, és sok olyan meccs lesz, amit teljesen emberi időben adnak. Érdemes lesz belenézni az összecsapásokba, most már nálunk is látható az összes, szakértő magyar kommentárral.

Az amerikaifutballt 120 yard hosszúságú pályán játsszák, a pályák két végén van egy 10-10 yardos célterület (endzone), közötte pedig 100 yard hosszú játéktér. A vonalazás arra szolgál, hogy a labda helyzetét mindig pontosan lehessen rögzíteni. Egyszerre mind a két csapat 11-11 játékosa van a pályán, egyikük támad, a másikuk védekezik, illetve néhány különleges szituációban az ún. speciális egységek kapnak szerepet.

Talán úgy lehet a legegyszerűbben megérteni ezt a sportot, ha úgy fogjuk fel, az egyik csapat, a támadók próbálnak területet szerezni, minél előbbre jutni a labdával, míg a védők ezt próbálják megakadályozni. A vonalazásnak köszönhetően pontosan látható, éppen hol van a labda, mennyit kell még erlőremenni.

Pontot szerezni lehet úgy, ha egy csapat egy játékosa eljuttatja a labdát a másik csapat célterületére (touchdown, 6 pont), ha sikerül keresztülrúgni a szögletes U alakú kapun a labdát (field goal azaz mezőnygól, 3 pont), illetve ha valakit saját célterületén visznek a földre a labdával (safety, 2 pont). Ez utóbbi azért elég ritka, tehát elsősorban touchdownt és mezőnygólt szereznek meccs közben a csapatok.

A touchdown után még ún. jutalompontot is lehet szerezni, mezőnygóllal 1 pontot, egy újabb touchdownnal 2 pontot. Fontos tényező az, hogy touchdownt a labdát birtokló játékos szerezhet- legyen akár támadó, akár védő, tehát ha egy védőjátékos labdát szerez és azt el tudja vinni az ellenfél célterületére, ugyanúgy 6 pont jár érte.

Az amerikaifociban az izgalom egyik forrása pont az, hogy többféle módon lehet pontot szerezni. Ha egy csapat szerez négy mezőnygólt, azzal 12 pontig juthat- de ellenfelének elég két touchdown két jutalomponttal, és máris 14 pontnál tart. Szóval az eredmény gyakran megfordul, 10-15 pont különbség is aránylag gyorsan ledolgozható. 

Noha futballnak nevezik, ezt a sportot sokkal inkább játsszák kézzel mint lábbal. A játék felépítése egy kirúgással (kickoff) indul, amikor a labdát átrúgják az ellenfél térfelére, és az azt elkapó játékos megpróbál a saját oldaláról indulva minél tovább eljutni az ellenfél célterületéig. Ha megállítják, szerelik, akkor a játék egészen pontosan onnan folytatódik, ahol a labda a szerelés pillanatában volt. Ha nem tudják megállítani és eljut a célterületig, akkor a fentiekből következő módon 6 pontot szerez csapatának. 

Szóval normál esetben a labdát leteszik egy bizonyos pontra. A fő cél az, hogy eljusson a másik csapat által védett területre a labda, de ezzel nem lehet korlátlan számban próbálkozni, mert akkor nagyjából örökké tartana egy meccs. 15 perces negyedek vannak, egy játék elindítására a támadóknak 40 másodperce van. A támadóknak négy lehetőségük van arra, hogy megtegyenek legalább 10 yardot, amennyiben ez sikerül, a labda náluk marad és mehetnek tovább, ha nem, akkor a két csapat szerepet cserél: a korábban védekező csapat megkapja a labdát és támadhat, míg a támadókat leváltják a védők.

A kísérletek számát és a 10 yardból még hiányzó távolságot minden játék előtt kiírják. Értelemszerűen 1st & 10 játékkal indulnak a sorozatok, tehát az első kísérletre kerül sor, és 10 yard van még vissza. Amennyiben például egy futó megtesz 3 yardot, a következő kísérlet 2nd & 7 lesz. Olyan is előfordul, hogy a futót még a labda kiindulási helyzete előtt elcsípik, ekkor yardot veszít- ha mondjuk két yarddal előtte állítják meg, 2nd & 12 következik. Amennyiben a labda valamelyik oldalon elhagyja a játékteret, akkor a játék megáll, és arra a pontra teszik le a labdát, ahol az kiment.

Ha sikerül megtenni a 10 yardot például egy 20 yardos passzjátékkal, akkor a labdát leteszik az elkapás helyére, és megint jön a 1st & 10. Egy támadósorozat lehet egészen hosszú, amikor rövid játékokkal halad előre a csapat, de olyan is van, hogy egyetlen nagyon hosszú játékkal sikerül pontot szerezni.

A csapatok a negyedik kísérletnél (pl. 4th & 9) az esetek többségében két megoldás közül választanak: ha elég közel vannak az ellenfél kapujához, megpróbálkoznak mezőnygólt rúgni, ha távol vannak, a kirúgáshoz hasonló módon átrúgják a labdát az ellenfél térfelére. Ezt kézből hajtják végre, ez az ún. punt. Ekkor megfordulnak a szerepek.

A támadó csapatban van egy irányító, ő kapja meg a letett labdát, ő passzol dobva vagy egyszerűen továbbadhatja a labdát egy játékosnak, aki futni kezd vele. Van egy támadófal, aminek a tagjai védik az irányítót, vannak elkapók, akiknek lehet dobni a labdát, vannak futók akiknek át lehet adni azt. Számtalan támadási variáció van, rövid és hosszú passzok, futások szélen és középen, tehát minden egyes játék izgalmas, mert nem tudhatjuk, mit fogunk látni. A védők sem tudhatják, mi jön, és nyilván teljesen máshogy kell reagálni egy hosszan dobott labdára, vagy egy középen megiramodó futóra.

A védők első vonalát alkotó játékosok támadják többnyire az irányítót, ők azok, akik a futókat megpróbálják még a futás elején szerelni. A hátrébb helyezkedő játékosok pedig az elkapókra figyelnek, próbálják megakadályozni hogy a labda eljusson hozzájuk. A védők is szerezhetnek labdát, ha a passzt elcsípik az elkapó helyett vagy kiütik a játékszert a futók kezéből.

Noha vannak sztárjátékosai az amerikafocinak minden poszton, ez egy ízig-vérig csapatjáték. Hiába jók a támadók egy csapatban, ha a védők gyengék, hiába dob jól az irányító, ha az elkapó elejti a labdát és így tovább. Komoly stratégia van minden egyes támadósorozat mögött, és hasonló komoly a védőstratégia is minden egyes játéknál. A játékosok manapság csak nagyon ritkán cserélnek posztokat, aki elkapó, az 99 százalékban azt játszik és így tovább. A hőskorban még voltak olyanok, akik védőt és támadót is játszottak, ilyen ma már elvétve van.

Fontos kitérni a szerelésekre, mert elsőre látásra durvának, erőszakosnak tűnhet az amerikaifoci. Ám ez így nem igaz, sokkal inkább arról van szó, hogy csak a kemény, de tiszta játék szabályos, minden durvaságot, szabálytalan mozdulatot büntetés követ. Vannak nem támadható testrészek, és szigorúan büntetik a szándékos sérülésokozást is. A szabálytalankodó játékos csapatának néhány yardot hátrálnia kell, területet veszít. A meccseken van videobíró, minden egyes vitás esetet visszanéznek, és ha kell, megváltoztatják a pályán hozott döntést. Bírói tévedések előfordulnak a szubjektív megítélésű helyzetekben, de a visszanézés miatt sok rossz ítélet megváltoztatható, ami nagy pozitívum. Ráadásul a bíró minden egyes szabálytalanságnál kihangosítva elmondja, mi történt, ki hibázott és mi érte a büntetés

Talán a fentiek kicsit bonyolultnak tűnnek, de játék közben sok-sok szabály érthetővé válik, és a magyar közvetítésekben mindig igyekeznek magyarázni is. Az is jó megoldás, ha amerikaifoci-kedvelő barátokkal nézünk először meccset, mindenki szívesen mesél az újoncoknak. Mivel egyre többen nézzük az NFL-t, biztos, hogy mindenki talán az ismeretségi körében olyat, aki szurkol valamelyik csapatnak. Az enyémnek sokkal részletesebb, pontosabb szabálymagyarázatokat is lehet találni, de úgy vagyok vele, mint a magyar riporterek: most még biztos sokan vannak, akiknek nagyon új ez az egész, és megéri mindig a kályhától indulni.