Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Puccs a Videotonnál?

Jose Gomes érdekes elmélettel állt elő csapata legutóbbi döntetlenje után: szerinte meg akarják buktatni, ezért dolgozik csapata ellen sok ember, ezért vesztenek pontokat rossz bírói döntések miatt. És miután őt eltávolítják, jöhet a helyére Egervári Sándor...

Nehéz ennek a gondolatmenetnek az értelmét kitalálni. De menjünk bele a dolgokba, hátha okosabbak leszünk! Jose Gomes annak a Paulo Sousának a helyére érkezett, akiről ódákat zengtek, de a bajnokságot a megerősített Videotonnak az ő vezetésével sem sikerült megnyerni. Sousa maga is gyakran emlegette a komoly, hosszú távú terveit a fehérváriakkal, aztán 2013 elején "családi okokból" lemondott, ám a tervezett szerződés az amerikai focibajnokságba meghiúsolt, így végül Izraelben kötött ki.

Gomes irányításával 2013-ban megint második lett a Videoton, a mostani szezonban viszont az egész idény rendelkezésére állt ahhoz, hogy megmutassa, mire képes. Őszintén szólva, nem láttunk túl sokat a csapatától... Nem túl izgalmas a játék, a keret viszonylagos erőssége ellenére is sokszor csak erőlködésre futja, tavasszal pedig az eredmények sem nagyon jönnek. A bajnokság már elúszni látszik, a kupából kiestek, a Ligakupa meg... Hát kevesen tartják számon.

Azt gondolom, pénzből, támogatásból nincs hiány a Videotonnál, sőt. De az összevásárolt játékosokból nyerő csapatot csinálni már egy másik mutatvány, és ugyan lehet a bírókra mutogatni, de ha 3-4 gólt minden meccsen szereznének a csapat sztárjai, akkor nem lenne miről beszélni. Ehhez képest a fehérváriak sokszor csak futnak az eredmény után, elbukták az idei nagy rangadókat is.

Azt sem igazán értem, tulajdonképpen ki és hogy akarja Egervárit a kispadra juttatni. A klubvezetés? Nekik ehhez nem kell a saját csapatuk ellen konspirálni, egyszerűen leváltják a rosszul muzsikáló gárda edzőjét. Az MLSZ? Ugyan minek? És azt hogy érné el a szövetség, hogy a klubvezetés az általuk javasolt embert nevezze ki edzőnek? Ennyire még a magyar bajnokság se kézivezérelt talán. A játékvezetők vannak a háttérben? Na, arra kíváncsi lennék, hogy dönti el a bírólobbi, ki legyen ennek vagy annak a csapatnak az edzője...

Gomes hajlamos az efféle kirohanásokra, de gyanítom, ezek hátterében inkább a keserű vereségek miatti düh van. Fogalmam nincs, jó taktika-e ez, jobban játszik-e majd a csapata, de vannak ezzel kapcsolatos kételyeim. A Videoton magyar szinten kiemelkedőnek tűnő költségvetésével a szurkolók számára ez inkább csak magyarázkodás, maszatolás. A kérdések túlnyomó többsége még a magyar futballban is a pályán dől el, és a sikert valahogy sose szükséges megmagyarázni.

0 Tovább

Messi a bűnbak?

Kiderült, melyik négy csapat találkozik majd a Bajnokok Ligája elődöntőjében, és természetesen lelkesen elemezgeti mindenki a meccseket.

A Bayern München és a Manchester United párharcában utóbbinak csak percekig állt a zászló. Ma a németek egyszerűen jobbak, egységesebbek a gyengélkedő manchesterieknél, előzetesen is ezt gondolta mindenki, a meccseken is az látszott, hogy az angolok küzdöttek, de csekély esélyük volt.

A Real Madrid esetében úgy tűnt, az első meccs 3-0 arányú győzelme után sétagalopp lesz a dortmundi visszavágó. De egy német csapatot nem lehet leírni, és bizony nagy mázlival illetve Casillas óriási védéseivel mentek csak tovább a spanyolok. Valami hiányzik belőlük. Ott vannak a spanyol kupadöntőben, harcolnak a bajnoki címért, BL-elődöntősök, de... Valami nem az igazi.

A PSG jól játszott hazai pályán, és tulajdonképpen nem voltak rosszak londonban sem. De a Chelsea-nek sikerült kiharcolni a továbbjutást egy nagyon izgalmas meccsen. Mourinho jól cserélt, ez a csapat képes váratlan villanásokra, és néha előfordult már a világtörténelemben, hogy egy küzdő csapat ért a csúcsra. Nem tennék rájuk nagy pénzt, de ha mondjuk a Real Madriddal kerülnek szembe, és kiverik a most épp nem nagy formát mutató királyi gárdát, a döntőben egy meccs dönt, bármi lehet...

Az igazi drámát viszont a Barcelona bukása jelentette ebben a körben. Divatos agyondicsérni a katalánokat, de az Atletico Madrid ellen egyszerűen nem voltak elég jók. Pár helyzetük adódott, de a madridiak kapufáira, óriási ziccereire gondolva azt kell mondanunk, teljesen igazságos a végeredmény. Most aztán az Atleticót elemezgetik mindenhol, az edző, Diego Simeone portréját vázolja minden újság, hiszen létezik az az effektus, hogy a nagyot legyőző ázsiója az indokoltnál sokkal jobban nő.

A Barcelonáról is sok szó esik, természetesen. A játékosállomány gerince évek óta változatlan, nem lehetne azt mondani, hogy ez a csapat gyengébb lenne, mint a tavalyi vagy a korábbiak, sőt, egy Neymarral erősebb csatársor alapból jobbnak látszik. Ám egy nagy hiányzó mégis van: a most már a Bayern kispadján ülő Guardiola. Úgy fest, a Barca eredményeihez tényleg nagyon sokat tett hozzá a szakember.

A mostani elemzések lehúzzák a keresztvizet Messiről, aki tényleg nem mutatott sokat. De azért ne feledjük, egy olyan játékosról beszélünk, aki évek óta a hátán viszi a csapatot, góljai, cselei élményszámba mennek és persze sok sikerhez segítették hozzá klubját. Borzasztóan sok meccs van a lábában minden szezonban, helyt kell állni a bajnokságban, a kupában, a BL-ben, és persze ott van az argentin válogatott is. Nagy rajta a nyomás, mindenki tőle várja a csodát, és ő bírja is ezt a terhet.

De a futballista is ember, akármekkora sztár. Hogy kedvetlen volt, vagy kis sérüléssel vállalta a játékot, netán nem az ő rossz, hanem az Atletico védelem jó játéka miatt nem ment sokra, majd a szakemberek kielemzik. Attól ő még marad az, aki, és ezután sem pihenhet, jön a kupadöntő, a bajnokság roppant izgalmasnak ígérkező hajrája, és utána pedig a brazíliai világbajnokság. És ezeken a meccseken is mindenki tőle várja majd a csodát...

Ha a vb-re visszatérünk, kérdés, a kifacsart sztárok mennyire tudnak majd ott felpörögni, mert úgy fest, a hosszú idény néhányukat már erősen kifárasztotta. Messiről most sokat beszélünk, de a sérülés miatt meccseket kihagyó C. Ronaldo, illetve a többi sérüléssel bajlódó sztár kínlódása sem jó jel. Ha az UEFA és a FIFA döntéshozóin múlna, évente még több tétmeccsen kéne jól játszaniuk, de ez nem fog menni. A játékosok nyilván nem lázadoznak, hiszen komoly pénzeket keresnek, és ezért csak focizniuk kell, de attól még a sorozatterhelés miatt a testük feladhatja.

És a néző minden meccsen a géniuszt akarja látni, nem pedig annak a fásult árnyékát. Ha a sztár csak lézeng, egyből jönnek a csalódott vagy dühös hangok, a hibákra rámutató elemzések. Pedig nincs itt semmi különös: ezen az estén ennyit bírt és ennyit tudott. De temetni nem kell Messit, fogunk még tőle nagy dolgokat látni...

1 Tovább

Sportszépségek: Natalie Gulbis

A lett származású amerikai profi golfozónő 1983-ban született Kaliforniában, és az LPGA Tour egyik résztvevője. Nem feltétlenül ő a legsikeresebb a mezőnyben, ám a 175 centi magas, csinos szőke hölgyet adottságai arra is alkalmassá teszik, hogy fürdőruhás modellként pózoljon. Emellett több televíziós műsorban is feltűnt a sport utáni karrierjét is tudatosan építő Natalie. 

0 Tovább

Egy ifjú kosárzseni

Kyrie Irving az NBA egyik fiatal sztárja. Az ausztráliai Melbourne-ben született, de Egyesült Államokban felnőtt kosaras csak egy évet töltött a Duke egyetemen, utána jelentkezett az NBA játékoskiválasztására, ahol elsőként választotta ki őt a Cleveland Cavaliers.

2012-ben az év újonca lett, 2013-ban már az All-Star gálán is ott lehetett, 2014-ben ő lett az All-Star mérkőzés legjobbja 31 ponttal és 14 passzal. Egy meglehetősen népszerű reklámkampány arca is ő lett, de azért igazán a pályán brillírozik. Az NBA látványos összeállítást is készített legjobb megmozdulásairól...

0 Tovább

Egy tragikus szerelem

A napokban hunyt el Kovács Erzsi énekesnő, akinek szerelmét, Szűcs Sándort 1951-ben kivégezték.

Szűcs Sándor, a kiváló hátvéd a negyvenes években 19 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, és az Újpest erőssége volt. Felesége és két gyereke volt, amikor megismerkedett a már szintén férjezett, 21 éves Kovács Erzsivel. Fellángolt a szerelem, de a korszakban nem tartották összeegyeztethetőnek a szocialista erkölccsel kapcsolatukat. Szűcsöt támadások érték, az Újpesti Dózsa vezetői kérdőre vonták.

Az énekesnő és a focista úgy döntött, együtt hagyják el az országot. Az állambiztonság gondosan kitervelt csapdát állított neki: Kovács Erzsit egy kolleganője hozta össze valakivel, aki ígérte, segít nekik emigrálni. Az állítólagos segítő valójában az ÁVH beépített embere volt, aki tőrbe csalta Szűcsöt. A Dózsa belügyi csapat volt, a játékosoknak is volt rendőrségi rendfokozata. Az ügynök meggyőzte a futballistát, hogy fegyverét is vigye magával a határátkeléshez. Ezután egy faluba kalauzolta őket, amiről azt állította, az osztrák határon van. A valóságban Zala és Vas megye határán voltak, amikor letartóztatták a nyugatra szökni akaró párt.

Mind a kettejüket börtönbe vetették. Szűcs Sándort gyorsított eljárásban állították bíróság elé. Talán maga sem hitte, hogy a hatalom példát akar az esetével statuálni: kötél általi halálra ítélték. Állítólag egy olyan törvény alapján ítélték el, amit nem hirdettek ki, így nem is volt hatályos...  Szűcs nem kért kegyelmet, nem hitte el, hogy tényleg kivégzik. Később a siralomházból még ki tudott juttatni egy üzenetet csapattársának, Szusza Ferencnek, aki tudta, kit kell megkeresnie. Puskáshoz és Bozsikhoz rohant, akiknek bejárása volt Farkas Mihály honvédelmi miniszterhez. Ők azonnal a minisztériumba mentek, de már elkéstek: az ítéletet végrehajtották. A focista alig 29 éves volt...

Kovács Erzsit is több éves börtönbüntetésre ítélték. Az a remény éltette, hogy talán szabadulása után még találkozhat szerelmével, de csak annak halála után évekkel tudta meg, hogy Szűcsöt kivégezték.

Hogy miért kellett meghalnia Szűcsnek egy tiltott határátlépés kísérletéért, amiért még a Rákosi-korszakban sem volt általános a halálos ítélet? Talán a többi élsportolónak akartak így "üzenni", hogy ne merjenek szökéssel próbálkozni, mert súlyosan megtorolják. Az ötvenes években a sztárfutballistákat tárt karokkal várták volna a legjobb nyugati csapatok, és akiknek sikerült kimennie, azok közül többen is szép karriert futottak be. Nyilvánvaló, hogy a csúcsformában levő Puskásért, Kocsisért, Cziborért kapkodtak volna, mint ahogy később valóban sikeresek is lettek a Real Madridban, a Barcelonában.

Szűcs jó focista volt, de akkor már nem volt válogatott, tehát elég neves volt ahhoz, hogy elrettentő példa legyen a sorsából, de a nemzeti csapat sikerét nem kockáztatták a kivégzésével. Talán ezért szervezett komoly akciót az ÁVH a megvezetésére, ezért vették rá a szolgálati fegyver magához vételére, ami súlyosbító körülménynek számított, és így "jogosan" halálra ítélhették. Az senkit nem érdekelt, hogy ami számukra a hatalmi játszmák része volt, az bizonyos emberek életét tragikusan változtatta meg...

2 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />