Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az NFL-helyzet fokozódik

Két fordulóval a vége előtt lássuk, melyik kérdések nem dőltek el:

- Ki nyeri az AFC Eastet, mert elvileg a 10-4-es mérleggel álló Patriotsot még beérheti a 8-6-os Dolphins;

- Ki nyeri az AFC North csoportot, mert a Bengals veresége (9-5) és a Ravens hétfő esti győzelme (8-6) után nyílt a verseny, és még egyszer találkozik ez a két csapat;

- Ki nyeri az AFC Westet, mert a kikapó Broncos és a nyerő Chiefs (Jamaal Charles 1 futott touchdown mellett 4 elkapott TD-t is szerzett!) is 11-3-as mérleggel áll;

- Ki hányadik helyen lesz kiemelve a végén a rájátszásban, mert az eredményektől függően még a Colts is feljebb kapaszkodhat, noha a mostani 9-5-ös mérlege elvileg gyengébb;

- Ki lesz a wildcard körben továbbjutó, mert a Ravens és a Dolphins 8-6-ja mellett ott a Chargers 7-7-es mérlege;

- Ki nyeri az NFC Eastet, mert a Cowboys (7-7) a hihetetlen körülmények közt elszenvedett veresége ellenére is behúzhatja a csoportot az Eagles-szel szemben (8-6);

- Ki nyeri az NFC North csoportot, mert a Bears 8-6-os, a Packers 7-6-1-es, a Lions 7-7-es mérlege miatt teljesen nyílt minden;

- Ki nyeri az NFC South-t, mert a Saints és a Panthers mérlege is 10-4, és a hétvégén újból találkoznak;

- Ki megy tovább az NFC Westből a Seahawks (12-2) után, mert a 49ers 10-4-en, a Cardinals 9-5-ön áll, és még találkoznak.

A hétvégén az AFC-ben három csoportját vezető csapat is kikapott, míg az üldözők nyertek. Óriási küzdelmeket hozott némely meccsa, a Ravens például 61 yardos mezőnygóllal győzött Detroitban. Az NFC-ben a a Rodgers nélkül felálló Packers hatalmas hátrányból nyert a végén kapitális hibákat elkövető Cowboys ellen, nyílttá téve a versenyt.

A hétvégén Saints-Panthers rangadó az NFC Southban, a Colts-Chiefs igazi helyosztó a rájátszást tekintve, a Patriots és a Ravens majdhogynem ki-ki meccset vív, a Bears és az Eagles egyaránt vezeti még a csoportját, de aki kikap, az utolsó forduló előtt kerül lépéshátrányba a vetélytársakkal szemben. A Cardinalsnak a Seahawks otthonában kell nyerni, ha egyáltalán reménykedni szeretne a továbbjutásban, de ehhez kéne az is, hogy a Candlestick Park búcsúmeccsén otthon bukjon el a 49ers. 

Az utolsó forduló parázs meccsei (Packers-Bears, Ravens-Bengals, Eagles-Cowboys például) pedig további izgalmakat ígérnek... És a rájátszás még el se kezdődött!...

0 Tovább

A Bajnokok Ligájának sorsolása után

A csoportok némelyikének izgalmasra sikeredett a hajrára, de voltak azért eléggé lefutott meccsek még az első körben. Persze nem is lehet ezen meglepődni, egy Real Madrid vagy egy Bayern München számára a csoportkör kötelezően kipipálandó, de az időnként sikeresen bejutó kelet-európai kiscsapatok számára nagy kaland még egy pontszerzés is. Ezzel együtt is tudja az ember támogatni azt, hogy kiszélesítsék a mezőnyt, nem kéne még nagyobbra növelni a szakadékot a sztárklubok és a kicsik között.

Aztán a vége úgyis az a sztorinak, hogy a leggazdagabb klubok jutnak tovább az egyenes kieséses szakaszba. Nyilván jobb esélyei vannak egy csapatnak, ahol egy Messi, egy Neymar, egy Xavi és egy Iniesta lép pályára hétről-hétre.

A sorsolás ma már hasonlóan nagy esemény, mint a meccsek. Nagy körítést szerveznek neki, sztárokat hívnak el, a tévében közvetítik, pedig a valóságban csak kihúznak pár nevet, elég lenne este elolvasni a híreket. A globális focibizniszben viszont minden apró esélyt meg kell ragadni arra, hogy a figyelmet adott eseményre irányítsák. 

Ennek a része az is, hogy a sorsolás után 1-2 perccel máris jönnek a twitek, a hírek arról, melyik párosításban jött össze két sztárcsapat. "Már a 16 között kieshet a..." kezdetű szalagcímek jelennek meg, pedig őszintén, amikor a németek, angolok, spanyolok, olaszok 3-4 csapatot adnak a Bajnokok Ligájába, amelyek többnyire tovább is lépnek, akkor nyilván össze is fognak kerülni előbb-utóbb.

Most a két extra párosításnak a Barcelona-Manchester City és a Bayern München-Arsenal rangadókat nevezték ki. Jó meccsek is lesznek, de ebben a körben azért akad még érdekes párosítás. A Real Madrid a mindig masszív német csapatok egyikét, a Schalke 04-et kapta, a Milan és az Atletico Madrid meccsei is jók lehetnek, a Juventust kiejtő Galatasaray és a Chelsea párharc sem lefutott. Ebben az elitligában ugyan vannak még a legjobbak között is többre taksált csapatok, de pofozógépek már nem nagyon.

Őszintén szólva nem is nagyon szeretem azt a tendenciát, hogy az európai élfocit pár csapat körülrajongására építik fel. Ebből hosszú távon baj lesz, mert az már most sem oké, hogy a német bajnokságban gyakran semmi izgalom nincs, a Bayern minden erőlködés nélkül győz, a spanyoloknál az évi 4-5-6 Barca-Real meccsről szól minden, egy Osasuna-Malaga az a két csapat szurkolóin kívül már senkit sem érdekel, és így tovább. Ha egy bajnokság összesen 1-2-3 csapatról szól, egy idő után óhatatlanul esni fog iránta az érdeklődés. Az emberek megnézik azt a pár kiemelt meccset, és a többinek nem lesz értéke- pénzben sem. Ha viszont csak a Barca-Realért adnak nagy összegeket, azok csak még jobban elszakadnak a többi klubtól.

A BL-ben azért kéne valamit tenni ez ellen, nem kéne kihegyezni a sztorit már itt az elitben is egy még szűkebb belső körre. Mondjuk a csapatok tehetnék a legtöbbet, ha a többi nem túlrajongott párosítás meccsein meghalnának a pályán, és az emberek ugyanolyan szívesen néznék azokat, mint a kiemeltnek tűnőket. A legjobb válasz mindig a teljesítmény...

0 Tovább

Egy igazi havas meccs

Ilyen volt a régi idők amerikaifocija: döntő hóviharban, buszozó és havat lapátoló sztárjátékosok, a végeredmény pedig 7-0.

Az NFL-ben a hétvége egyik legizgalmasabb történése az volt, hogy több pályán a hóesés is befolyásolta a játék menetét. A szurkolók nagyon szeretik a téli futballmeccseket, amikor az amerikaifoci modern kori gladiátorai a hóban esve-kelve küzdenek a pontokért. Most a Philadelphia Eagles volt az egyik hős, ami kiválóan alkalmazkodott a nehéz körülményekhez.

Ám a Philadelphia Eagles történetének leghíresebb havas meccse több, mint fél évszázada volt: 1948-ban feszült egymásnak az NFL bajnoki címéért az Eagles és a Chicago Cardinals. A hőskorszakról beszélünk, hihetetlen sztorik estek meg ezen a téli napon.

Például azok a szurkolók, akik beszálltak a hólapátolásba, ingyen jegyet kaptak a döntőre. Amikor a meccs előtt a pályát takaró ponyvát fel akarták tekerni, kiderült, annyi hó esett rá, hogy kell még néhány szorgos kéz: az öltözőből kihívták a készülődő csapatokat, hogy jöjjenek segíteni. Vajon a ma sztárjai mit szólnának egy ilyen kéréshez?

A legemlékezetesebb történés viszont az volt, amikor a meccs reggelén az Eagles edzője felhívta a csapat futóját, Steve Van Burent. Utóbbi meg volt győződve arról, hogy a hóviharban úgysem lesz meccs. Edzője percekig győzködte, hogy induljon el otthonról, mert igenis játszani fognak. Van Buren gyorsan összekapta magát, kiment a buszhoz, majd két átszállás után pár perc séta várt még rá a stadionig.

A bajnoki döntőt pedig tényleg lejátszották a szinte irreális körülmények ellenére. Egyetlen touchdown döntötte el a meccset, amit nem más szerzett, mint Steve Van Buren! Philadephiában pedig a pályára özönlött a boldog közönség (közel 29 ezer ember ment ki a hóvihar ellenére!), aés  vállukra vették a győzedelmes csapatot. Utána pedig Van Buren átöltözött, és szépen hazament tömegközlekedéssel, pont úgy, mint ahogy a meccsre érkezett. 

Bár az idei Super Bowl-t is feltehetően hidegben játsszák majd le New Yorkban, azért hasonló eseményekre nem kell számítani. Sebaj, lesznek majd másféle, szintén legendássá váló sztorik, ha a jóslatok beigazolódnak, és hóban-fagyban dől el, kié lesz a végső győzelem az NFL-ben.

0 Tovább

A magyar foci téli álma

Önmagában is vicces, hogy a magyar futball pályaviszonyai olyanok, hogy hetekre megáll az élet minden télen. Ám ha ez van, ehhez kell alkalmazkodni, és legalább át lehet tekinteni, hogy áll a helyzet az első osztályban félidőben.

Pontosabban már két fordulóval túl is vagyunk az idény felén, hiszen ezeket tavaszról hozták előre. Ez évek óta része a magyar bajnokság lebonyolításának, szóval a nagy téli értékelések is megcsúsznak ennyivel általában. De a logika azt diktálja, hogy a hosszú szünet előtt kell elemezni, hiszen a folytatás erőviszonyait már befolyásolhatják az új igazolások.

Nem szívesen ereszteném ezt hosszú létre, mert ha jól megnézzük a tabellát, nagy csodákat nem látunk. Az élmezőnyben az utóbbi évek eredményes vidéki csapatai vannak, a DVSC, a Videoton és a Győr áll a dobogón. A Debrecen helyezése nem meglepő, hiszen az utóbbi évtized toronymagasan legeredményesebb csapatáról van szó. Érdekes, hogy mindig sikerül új erőre kapni, edzőváltásoktól, a legjobb játékosok eladásától függetlenül. Az első bajnokcsapat keretéből csak Dombi maradt kiegészítő emberként hírmondónak- a minden bizonnyal kivételes génekkel rendelkező focista idén töltötte be a negyvenet, és néha még mindig képes megvillanni. A csapat körül nem nagyon vannak balhék, nem jellemzőek a handabandázó nyilatkozatok, egyszerűen csak valahogy mindig ott vannak az élen. Valószínűleg a nyugalom és a fegyelmezett munka pont elég egy magyar bajnokságban.

A Videotonnál pénzben és nagy szavakban sincs hiány. Nem mondhatni, hogy a székesfehérváriak manapság túlságosan nagy népszerűségnek örvendenek, sokan figyelik kaján örömmel, amikor a díszpáholyban ülő prominensek csalódottan vesznek tudomásul egy kínos vereséget. Hogy marad-e a kupából kieső, a bajnokságban 4 pontos hátrányt összeszedő csapat edzője, a portugál Jose Gomes, kérdéses- szerintem menni fog.

A győriek rosszul indították az idényt, de szépen lassan felkapaszkodtak a dobogóra, és a magyar futball viszonyait ismerve nem elképzelhetetlen, hogy akár még előkelőbb pozícióban lesz a bajnokság végén. Várható, hogy a télen még pár sztárigazolással próbálnak erősíteni, az őszi idényben megszerzett Rudolf Gergely ugyanis nem sokat mutatott. A pénz általában itt sem gond, de ez nem mindig elég.

A negyedik Diósgyőr és a hatodik Haladás talán erőn felül teljesített az ősszel. A miskolciak Szivics edzővel jól szerepelnek, ha nem futnak bele pár kellemetlen vereségbe, még szebb lehetett volna az idény vége. A szombathelyiek a fiataljaikra alapoznak, de a válogatott meccsek alapján úgy fest, ők egyelőre még csak a hazai mezőnyben számítanak ásznak.

Az ötödik helyen záró Ferencváros teljesítménye nagy kérdőjel. Akeem Adams tragikus esete biztosan megviselte a csapata, de a hullámzó, és időnként roppant gyenge produkcióra nehéz mindig ezt elővenni magyarázatként. Anyagi gondok állítólag nincsenek, de a nemrég elküldött Ricardo Moniz edzőnek csak a személyisége volt a lehengerlő, az eredményei nem. Utódjával elvérzett a kupában az Újpest ellen a Fradi, a bajnoki cím távoli álomnak látszik- meglehet, újabb évet kell várni valami komoly eredményre.

A Pécs, a Pápa, a Honvéd, az Újpest és a Kecskemét sűrű középmezőnyt alkot. Ezek a csapatok ritkán játszanak látványosan, próbálnak megkapaszkodni az NB1-ben, és a kupában vagy a ligakupában törekednek a nagy dobásra. 

Az alsóházban a Mezőkövesd néhány váratlan pontszerzéssel távolabb került a kieséstől, a Paks nem túl acélos, a Puskás Akadémia viszont... A Videoton fiókcsapataként ismertté vált gárda egy átalakulásnak köszönhetően indulhatott az NB1-ben, de gyakorlatilag semmiféle szurkolótábora nincs. Pár száz néző lézeng a fehérvári stadionban ahol albérletben játszanak, de már épül az új stadion- vajon kinek?... A nagy cél a fiatalok játszatásáról eddig alig valósul meg, más csapatoknál létszám felettinek bizonyult veteránok próbálják benntartani a csapatot. Az MTK tényleg fiatalokkal próbálkozik, de egyelőre akadozik a gépezet, és a telet kieső helyen tölti a csapat. Az utolsó helyezett Kaposvár lassacskán teljesen reménytelen helyzetbe kerül, de a mutatott játékuk alapján sajnos az mondható róluk, hogy nem fognak hiányozni.

Mi várható tavasszal? Vélhetően folytatódik a vidéki fellegvárak versenyfutása. Ha nagy csoda nem történik, a megbízható Debrecen dobogós lesz, de arra is jó az esélye, hogy ismét bajnok legyen. A Videotonnál kérdéses, hogy tudnak megfelelni a sok pénzt adó szponzorok elvárásainak, nem lesz-e teher az eredménykényszer. A Győr viszont valószínűleg jól fog hajrázni. A Fradi esetén kritikus, hogy sikerül az edzőváltás, a dobogó kis szerencsével elérhető- de ehhez a keretben is kellenek a változások, mert a félresikerült, drága idei igazolások helyett másféle mentalitású, valóban segíteni képes játékosokra lenne szükség.

A kiesők egyike szinte biztosan a Kaposvár lesz, a másik csapatot viszont nehéz megtippelni. A Mezőkövesd hajtós csapat, az MTK fiataljai megrázhatják magukat, míg a paksiak a rutinjukban bízhatnak. A Puskás Akadémiánál pedig lesz pénz téli erősítésre...

A kupában a mostani erőviszonyokat tekintve, és ha a sorsolás is úgy akarja, megismétlődhet a tavaly DVSC-Győri ETO döntő.

Sajnos az viszont ténynek látszik, hogy az általános színvonal továbbra is gyenge, nem véletlen, hogy nyoma sincs a várt nagy nézettségnövekedésnek. A maroknyi szurkoló leginkább csak saját csapatára kíváncsi, semleges nézőként megnézni egy magyar bajnoki mostanában komoly erőpróba. Egyelőre jelei sincsenek annak, hogy ebben nagy változás várható- tulajdonképpen miért is lenne? A struktúra szinte változatlan, az arcok is jórészt ugyanazok mint akik évtized ott voltak az MLSZ-ben. Ha pedig a kevés is elég, miért törekedne bárki többre? Persze nagy szavakból nincs hiány, de ha jobban megnézzük, a komoly szakmai munkáról, profi futballbizniszről beszélők mögött gyakran olyan háttéralkukat sejthetünk, aminek a focihoz semmi köze.

Szóval a tavasz sem fog fociforradalmat hozni. De az igazi drukkereknek ez nem számít, ők számolni fogják a heteket. Talán még vannak páran ilyenek...

0 Tovább

Rekordrúgás

A hétvége nem kevés izgalmat hozó NFL-meccsein több sorsdöntő esemény történt, ám közülük is mindenképpen említésre méltó egy új rekord: Matt Prater 64 yardos mezőnygolja. A Denver Broncos rúgója a Tennessee Titans elleni meccsen talált be ilyen távolságról, amivel mostantól övé a leghosszabb mezőnygól rekordja.

Egy ilyen rúgáshoz nem elég a tudás, némi szerencse is szükségeltetik, mert már a szél is erősen befolyásolhatja a labda haladási irányt. Ráadásul jól el is kell találni a labdát, hogy ennyire messzire szálljon.

(A rúgás az NFL honlapján nézhető meg.)

Praternek mindenesetre sikerült a nagy mutatvány, a többi történésre még visszatérek a hétfő esti rangadó után. Broncos mindenesetre fölényesen győzte le a Titanst, és ezzel bejutott a rájátszásba.

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />