Az MLSZ versenyszabályzata szent dolog! Ám időnként ennek a sport esik áldozatul...

A hétvégén pótolják a pálya alkalmatlansága miatt elmaradt Paks-Nyíregyháza meccset. Ez még a téli szünet előtt lett volna, ám azóta lezajlott egy átigazolási időszak- pontosabban az még nem zárult le, és ez okozza a gondokat. A csapatokból távozott játékosok már nem léphetnek pályára, az új igazolások pedig még nem. Ezért kérvényezték a csapatok az újabb halasztás, mert az átigazolási időszak zárultával a teljes, aktuális keretek rendelkezésre állnának, ebbe viszont a szövetség nem ment bele.

A helyzet elsősorban a Nyíregyháza számára kellemetlen, ahol nagy volt a játékosmozgás. Egy csapatra való ember elment és nyolcan érkeztek- maradt néhány alapember illetve az ifik. Utóbbiak lesznek tehát azok, akik a klub színeiben pályára lépnek majd ezen a fontos találkozón, hiszen a bennmaradásért harcoló nyírségieknek minden pont számíthat majd a végén. 

Mátyus Jánus edző rendelkezésére jelenleg 9 mezőnyjátékos és 3 kapus áll, így arra készülnek, hogy az egyik cserekapus mezőnyjátékosként lép majd pályára. Ez edzőmeccsen is röhej lenne, hivatalos bajnokin viszont teljesen értelmezhetetlen. Megérti az ember az edzőt, aki széttárja a kezét, és előre kijelenti, itt bizony semmiféle sportértékről, szakmáról nincs szó: kiküld egy csapatnyi játékost a gyepre, aztán lesz ami lesz. Az ifikapusok bizonyára örülnek, hogy nem csak az edzés végi bulimeccsen játszhatnak csatárt, másrészt viszont el is gondolkodhatnak, mennyire lehet komoly focistakarrierről álmodni egy országban, ahol ez is előfordulhat.

Jó megoldás persze azért sincs, mert ha meg halasztanának, akkor gyakorlatilag totálisan megújult nyíregyházi csapattal kellene szembenéznie a paksiaknak. Ez a többi riválisnak a mezőny hátsó felében nyilván nem nagyon tetszene, hiszen kétségtelen, ez is ellene szól az esélyegyenlőségnek. És ne feledjük, a halasztott meccs időpontját már régesrég tudja mindenki, ha a klubvezetés nem cserélte volna ki a komplett csapatot, akkor nem fajulhatnak idáig a dolgok. Ám ők úgy látták jónak, hogy egy tucatnyi futballista szélnek eresztése oldhatja meg a gondokat- és ezzel legalább egy meccsnyi fejfájást okoztak maguknak.

És esetleg többet is, ha kiderül, az új focisták egy dekával sem mutatnak többet, mint a lelkes ifisták. A téli "népvándorlás" idején buzgón igazoló csapatok igen gyakran megújulás helyett még mélyebbre süllyednek, mert a csak fél szezonokra tervező "zsoldosok" ritkán váltják meg a világot. Persze miért is gondolkodnának hosszabb időtávban? Nyilván az elküldött focisták se gondolták, hogy fél évnyi esélyt kapnak az NB1-ben, aztán viszlát. Ahol a klubvezetés mindig kapkod, a focista tisztában van vele, hogy bármikor elküldhetik. Ebből lesznek aztán a bundázások, meg az olyan szituációk, hogy a kicsit is kelendőbb játékosok folyamatosan azt figyelik, hova lehet eligazolni a kaotikusan működő csapatoktól.

Ha minden stadion megújulna, akkor nem kéne halasztgatni, mert a pályák állapota jobb lenne- ezt az érvet is elő lehetne bányászni. Ez viszont továbbra is sántít, mert a magyar foci jelen viszonyai közt akkor is luxusszámba megy a milliárdos beruházások sora, ha valami halovány indokot elő tudunk rá rángatni. Valljuk be, a Paks-Nyíregyháza "rangadó" akkor se hozna sokkal több embert lázba, ha nem ifistákat kéne nézni. Szóval összességében az egész a vihar egy pohár vízben. Beszélünk itt komoly képpel a szakmáról, de hagyjuk már a nagy dumát, a magyar bajnokság így is annyit ér, amennyit. Legalább van valami téma, amin rágódhatunk, egyébként azt se tudná senki, hogy elindul a tavaszi idény.

A stadionkérdésre visszatérve pedig meg kell említeni valamit. Az új felcsúti stadionban hiába beszéltek világszínvonalról, egy komoly eső ugyanúgy elmosott egy bajnoki meccset, mint ha libalegelőn akartak volna játszani. Hát akkor meg miről is beszélünk? Hagyjuk meg a stadionépítést a hanyatló nyugat ópiumának...

Mi nézzük inkább a mezőnyjátékosként benevezett ifikapusokat, mert ez a sztori az igazi hungarikum! Hátha pár olyan "parádés" megoldás is lesz majd a mérkőzésen, amivel a nemzetközi videoösszeállításokba is bekerül a magyar foci. Nem hagyhatjuk, hogy csak Bajner öregbítse a hírnevünket a nagyvilágban!...