Elhunyt Verebes József, és ugyanazon a napon egy harmadosztályú meccsen több néző volt, mint az NB1-es fordulóban összesen. Van miről beszélni, ha a magyar foci furcsaságai kerülnek szóba...

Verebes József, azaz a Mágus súlyos betegség után hunyt el. Verebes igazán sajátos alakja volt a hazai labdarúgásnak. Háromszor is bajnokságig vezette csapatait (kétszert a Rába ETO Győrt, egyszer az MTK-t), de szövetségi kapitányként megbukott. Volt egy stílusa, nyilatkozataival gyakran kavarta fel az állóvizet.

Sokan gúnyolódtak rajta, de azért jegyezzük meg, több mind fél tucat alkalommal dobogóra állhatott a csapatával, és ez azért még a magyar fociban sem jön össze mindenkinek. Sokan vernék ma a mellüket ilyen eredményekkel a hátuk mögött, de a tévében szakértők jelentős részének a negyede sem jött össze. Emlékszem, amikor annak idején magabiztosan mondta, ha megkapja az MTK-t, a csúcsra jut velük- és ebben igaza volt. Nem mindig jöttek be a jóslatai, de néha azért igen, és ezt azért valahol el lehet ismerni. Nyugodjon békében!

A Mágus inkább a közelmúlt embere volt, viszont ami a jelent illeti, a szurkolók, a klubvezetők és a szövetség fura belháborúja nagyon is jellemző a pillanatnyi helyzetre. Mondjuk ki, új stadionok ide vagy oda, bizonyos részeredményektől függetlenül általános az elégedetlenség a szurkolók körében. Ami van, az nem is élvezetes és nem is szerethető.

A Ferencváros helyzete a leginkább speciális. A csapat toronymagasan vezeti a bajnokságot, van szép új stadionjuk, bőven van pénz is (hogy miből, ne firtassuk, hogy ki miért adja a nevét hozzájuk, azt se), mégis állandó a konfliktus. És nem nézőtéri rendbontásokra gondolok, pont arról van szó, hogy a fradisták egy része bojkottálja a meccseket az új arénában. A hétvégén ötezren sem voltak az FTC hazai meccsén (jó idő volt, nem hétköznap délután, tehát magyarázkodásnak nincs helye), a harmadosztályban játszó FTC-tarcsit viszont több, mint tízezren biztatták Csepelen.

A demonstrációnak úgy van értelme, ha az valóban "odacsap". És ez most olyan volt, amikor az elsőosztályú meccs nézőszámának a duplája jött össze Csepelen, ráadásul nem volt semmilyen erőszakos, balhés cselekmény se. Kiderült, lehetne több szurkoló a meccseken is- ha nem is duplaannyi, mert ez egyedi alkalom volt, de a szövetség 10-15 százalékos emelkedéstől is nagyon boldog lenne, és rögvest beindulna a sikerkommunikáció. Talán nem kellene annyit füllenteni a nézőszámokat illetően, amik már így is szánalmasan alacsonyak.

Gyanítom, a klubok és a szövetség vezetői folyamatosan próbálnak egyeztetni. A röhej az, hogy mindenkinek ugyanaz lenne az érdeke: emelkedjen a fizető nézők száma. Az MLSZ már visszatáncolt a szurkolói kártyától, ám a Ferencváros esetén fontosabbnak látszik a vezetők presztízse. Úgy ragaszkodnak az ikonikus vénaszkennerhez, mintha semmi más módon nem lehetne kiszűrni a rendbontókat.

magyarfoci

Ám olyan helyzetbe lavírozta magát a klubvezetés, ahonnan csak óriási arcvesztéssel lehetne kikerülni, ha engednének. És igazán semmi érdekük nem fűződik ehhez, hiszen a magyar foci messze nem üzleti alapú, a szponzori szerződések nem azért kötődnek, mert több vagy kevesebb szurkoló van kinn. Akkor miért hátrálnának meg néhány hőzöngő drukkerrel szemben? Járjanak Csepel-meccsre, kinek hiányoznak, vagy csápoljanak Deutsch Tamással együtt az új MTK-stadionban, ott mindig lesz bőven üres hely nekik.

Az a furcsa, hogy Verebes idején alapvetően a foci volt a téma. A balhék és a viták arról szóltak, hogy jó-e vagy rossz ami a pályán zajlik. Most viszont azzal már nem is nagyon kell törődni, mert egyértelmű, mélyponton van a bajnokság színvonala. Lehet, hogy van még lejjebb, nem tudom, mennyire rossz például a moldovai liga, de azt a szintet én már annyira se szeretném követni, mint a mostanit. Tehát ha így haladunk, akkor maguktól is megszűnnek a konfliktusok a megmaradt pár szurkolóval, mert teljesen elfogynak.

És hogy mire használjuk majd akkor a vadiúj stadionokat? Nem akarok ötleteket adni- aki felhúzta őket, majd kitalálja. Valamire biztos jók lesznek...