Igazán romantikus szelete a hazai futballéletnek a különféle lelkesítő indulók sajátos világa. Néhány gyöngyszemmel próbálom népszerűbb tenni nagyobb körben ezt a különleges műfajt. Az áttekintés nem teljes, ráadásul több csapatnál cserélődtek indulók, lesz, ahol példát is mutatok rá.

Mi mással is lehetne kezdeni, mint egy Fradi-indulóval? Ha egy csapatnak ilyen hagyományai vannak, nem csoda, hogy a himnusza is régi, nagy időket idéz...

A III. Kerület indulója volt, amit sok évvel ezelőtt hallva igazán érdeklődni kezdtem a műfaj iránt, mert olyan sorokat adott nekünk, mint a "Hajrá Kerület, első a becsület!"

A meglehetősen népes szurkolótáborral rendelkező Diósgyőr vezetői egy sokak által emlegetett, nagyon jópofa húzással egy kislánnyal énekeltették el a lelkesítő dalt a meccs előtt.

A Győri ETO indulója a szocialista idők mozgalmi dalaira emlékeztet egy kissé, és a kórusban feltűnik Dobrády Ákos...

Az Aurora által az ETO tiszteletére írt lendületes induló bemutatja, hogy egészen más felfogásban is lehet ilyen dalt írni.

Az Újpest indulójában benne volt a Bon Bon együttes keze. A csapat jelene bizonytalanabbnak tűnik, mint azt a dal sugallná, egy hete még nagyon ingott az "örök" Újpest...

A Debrecennek két indulóját is beszúrom, mert jól jelképezi, hogy változik a klub önképe egy nagy siker után. A régebbi érdekessége az a sor, hogy "bajnok lesz a DVSC, ebben hinni kell". Amikor a dal született, erről már sok évtizede álmodoztak a szurkolók...

Aztán amikor a klub száz éves fennállása után nem sokkal valóban első lett a bajnokságban a Debrecen, egy helyi legenda, Lukács László rukkolt elő új, modern, rockos himnusszal. A Tankcsapda miatt valószínűleg sokan irigyelték a debrecenieket, éppen úgy, mint a sorozatban elnyert bajnoki címek miatt.

Az utóbbi években minden bizonnyal az Albertirsa indulója futotta be a legnagyobb karriert az interneten, ami egy Queen-dal igazán egyedi átirata.

És hogy mi van külföldön? Hát azt hiszem, nem kell túl sok dalt beilleszteni ide, pont elég a Liverpool szurkolók kórusa, és a You'll Never Walk Alone. Még a videót nézni is fantasztikus élmény, hát még a helyszínen lenni! A tanulság pedig annyi, hogy teljesen mindegy, milyen az az induló, ha hetvenezer szurkoló énekli. Mert szurkolók nélkül nincs foci...