A magyar foci csak annyi, amennyi, és ennek ismét érzékelhetjük a jeleit.

A Quaestor bedőlése megingatta a győri klubot, de más már áldozatul is esett a csődnek. Az nb1.hu futballportált én magam is sokszor olvastam, meglehetősen bőségesen szolgáltatták a hazai és nemzetközi híreket. Mivel a mi kis focinkról komolyan egyre ritkábban lehet informálódni, inkább csak a Trollfocin van igazi pörgés, az nb1.hu hiányt pótolt.

Persze hogy mennyi embernek hiányzott az, hogy tájékozódjon arról, kit igazol a holtidényben a Pápa, és mi újság a másodosztály középcsapatainál, nagy kérdés. A Quaestor által finanszírozott oldalnak ugyanis egy tegnapi hír szerint vége, nem tud tovább működni. Ha ez igaz és nem áprilisi tréfa (bár ma frissült az oldal), az újabb példa lenne arra, hogy hiába emlegetünk "profizmust", valójában a magyar foci semmilyen szinten nem valódi üzlet. 

Az ETO kapcsán pedig már repkednek a vad ötletek, hogy lehet megmenteni a csapatot. Borkai Zsolt polgármester a súlyosan veszteséges céget persze hagyná a fenébe, és egy kispályás futsalcsapat licencének felhasználásával(!!!!) mentené a profi klubot (az Origo híre szerint). Az ember legyinthetne, ez hülyeség, ilyen nem létezhet, ám közben idézzük fel, hogy lehetett idény közben a semmiből átmenteni tavaly az Újpest játékjogát egy új kft-be. Akkor megírtuk páran, ha ilyeneket meg lehet csinálni a magyar futballban, lesznek még cifrább húzások is. És tessék, gurul tovább a lavina. 

Hogy lesznek-e áldozatok? Naná, azok, akik a veszteséges cégen hiába keresik majd a pénzüket. Például esetleg az adóhivatal, tehát köztartozások válnak behajthatatlanná, miközben a győri zöld-fehérek továbbra is vitézkednek a bajnokságban. Úgy teszünk, mintha ezekkel a leírt tartozásokkal többé nem is kellene foglalkozni, pedig azok nagyon is létező pénzek, valahol valakinek a zsebében landoltak.

Ám nálunk persze nincsen semmi baj, ismét Csányi Sándor lett az MLSZ elnöke, aki büszkén és boldogan mesélt az elért hihetetlen eredményekről. Na meg arról, hogy apró gondot okozhat pár csapat csődje, talán nem is kell 16 csapat az első osztályba. Egy éve még a 18 is szóbakerült, hadd emelkedjen a színvonal szerte az országban, most meg már a 16 is sok. Így változnak a dolgok a mi kis focinkban.

Persze azért pénz, az van. A valahol, valakinél lecsapódó pénzek nagyságrendjéről annyit, hogy szintén Csányi elmondása szerint tavaly 31,2 milliárd forint érkezett csak a társasági adóból. Leeshet az állunk, mert ezen felül azért bőven mozogtak támogatások, szponzori pénzek- és ennyi pénzzel sikerült elérni azt, hogy a válogatottunk a csoportjában küzd a harmadik helyért, a klubcsapataink nemzetközi szinten észrevétlenek, itthon meg alig akad néző.

Ja persze, az igazolt játékosok száma az egekben, ettől szétvethet mindannyiunkat a büszkeség.

Persze ez nem vigasztalja a magyar foci megmaradt kevés szurkolóját, akik vergődő csapatokról, tüntető ultrákról, csődről, az ifisták kudarcairól olvashatnának, ha nem mennének esetleg tönkre az ezzel foglalkozó honlapok is. Meglátjuk, mi lesz az nb1.hu sorsa, de akár marad, akár megszűnik, a tendenciák nem túl biztatóak. Sebaj, újabb öt éven kormányozhatja jó irányba a magyar foci szekerét az újból bizalmat kapott MLSZ vezetés. További jó munkát, sok-sok bizakodó hangvételű közleményt várok tőlük, mert elsősorban ebben erősek...

Aki pedig a magyar labdarúgás mindennapjainak szaftosabb történéseire kíváncsi, olvassa nyugodtan tovább a Trollfocit, ahol a sorok között többet tudhat meg, mint egy tucat szövetségi közleményből.