Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Otthon Európában

A héten négy magyar csapat is pályára lépett a nemzetközi színtéren, enyhén szólva se maradéktalan sikert aratva. Bár a világbajnokság sztárjai még nyaralnak, hiszen nekik hetek múlva jönnek a tétmeccsek, a mieink máris csúcsformában vannak- kérdés, mit is jelent ez a "csúcs".

A Bajnokok Ligájában a Debrecen legalább nem kapott ki Észak-Írországban, de ettől függetlenül nem nagy büszkeség gólnélküli döntetlent játszani a félig amatőr játékosokból álló Cliftonville-lel. Remélhetően a vadonatúj Nagyerdei Stadionban rendezett első nemzetköti meccs sikerrel zárul, mert egy esetleges kiesés igen nagy szégyennek számítana.

Az Európa Ligában az első fordulóban két máltai csapaton verekedték át magukat a magyar élgárdák, nem feltétlenül meggyőzően. Ehhez képest a Diósgyőr Bulgáriában most jól játszott, a hajrában két gólt rúgva verték meg a Liteksz Lovecset. Ez kifejezetten biztató a visszavágó előtt- ám ott szektorbezárásokkal kell számolnia a diósgyőrieknek, mert gyalázkodó rigmusok miatt az UEFA így büntetett. Persze nehéz elképzelni, hogy mondjuk egy olasz csapat kupameccsén ne lenne anyázás, de azért ritkán hallani ottani szektorbezárásról. Mi még ezen a szinten is kicsik vagyunk...

A Fradi a horvát Rijeka otthonában csak egy, a végén lőtt tizenegyesgóllal kapott ki, ez az eredmény még nem is lenne rossz. Ám az, hogy a mieink az egész meccs alatt egyetlen kapuralövést sem tudtak elereszteni, legalábbis elgondolkodtató, milyen felfogással, taktikával- no meg milyen játéktudással léptek pályára. Az, hogy egy csapat egyszer sem veszélyezteti az ellenfél kapuját, az álmoskönyv szerint sem jelent túl jót. A Rijeka berámolhatott volna még pár gólt, jobb csapat benyomását keltette, nagyot kéne változnia a Fradinak, ha tovább szeretne jutni.

A győriek viszont már az esélytelenek nyugalmával léphetnek pályára Svédországban, a Göteborg ugyanis 3-0-ra győzött az ETO otthonában. A svédeknek szerencséje is volt, mert egyébként egyáltalán nem látszottak verhetetlen gárdának, csak éppen a Győr futballistái képtelenek voltak a kapuba találni. Ők persze legalább lőttek kapura, de ha csak így megy, azzal nehéz lesz messzire jutni. Persze ha úgy nézzük, Göteborg sincs közel, lehet egy szép sétát tenni a hangulatos svéd városban, a meccsen meg lesz, ami lesz. 

Mivel magyar csapatokról van szó, a továbbjutás ebben a körben már egyikükkel szemben sem kötelező elvárás. Nem is fog mindnek sikerülni, legalább egy csapat kihullik már júliusban(!), de nincs kizárva, hogy egy másik is kiesik vele együtt. Ami persze nem csak erkölcsi értelemben kudarc, hanem azért is, mert azt jelenti, jövőre és azután is pályára kell lépni az európai foci utolsó vonalát jelentő csapatok ellen. Csak nehogy eljöjjön a pillanat, amikor már azok is túl erősek lesznek nekünk...

0 Tovább

Csináljatok valamit

Könyörgöm, folytatódjon a focivébé! Egy pár nap szünet, és máris arcon töröl a magyar futballélet könyörtelen valósága, amiben a Diósgyőr egy félidőt emberelőnyben játszva csak a 93. percben szerzett góllal tudja itthon legyőzni neves ellenfelét, a máltai Birkirkarát.

Csak a baj van ezekkel a máltaiakkal, már a Fradinak is meggyűlt eggyel a baja. Vagy nem történt itt semmi különös, csak a helyünkre tesznek minket, és augusztusban már integethetünk a nemzetközi kupáknak a szép új stadionokból? Szeptembertől pedig emlegethetjük az Aranycsapatot. Ja, meg hogy milyen jó volt az a VVK-győzelem valamikor fél évszázada. Megnézünk pár régi felvételt, és máris boldogok vagyunk, hiszen mégiscsak van magyar foci!

Vagyis inkább volt. De nagyon-nagyon régen, mert épp most akadtam rá egy több, mint harminc éves nótára a GM49-től. Csináljatok valamit és a fociról szól. Ki tudja miért, hangulata megragadott. Hadd szóljon, készüljünk ezzel a vb-negyeddöntőkre...

0 Tovább

Kösz, Fradi!

A tegnap Máltán másfél órán át szenvedő magyar élgárda sokat segít abban, hogy jobban értékeljük a focivébé meccseit. Teljesen át kell értékelnünk az "elképsztően gyenge színvonal" fogalmát, hirtelen a közepes tempóból fénysebesség lesz, a gyatra átadásokból néhány apróbb technikai hiba, a becsorgó lövésekből meg bombagól...

De nem akarom a Fradit bántani, hiszen az idény szinte még el sem kezdődött, a Sliema Wanderers veretes gárdájának biztos csak jobban sikerült a felkészülése. Persze arrafelé sztárigazolásokra nem nagyon költenek, és az év nagy eseménye egy akárki ellen vívott nemzetközi meccs, ami azért így is csak pár száz nézőt mozgat meg. Istenem, ennyit ér a helyi foci, ennyit is költenek rá.

Az FTC ehhez képest komoly pénzből gazdálkodhat, és még új stadionban is játszhat hamarosan. Őszintén szólva nagyon ijesztő arra gondolni, hogy a szupermodern intézményt az idén nemzetközi szinten fel sem lehet avatni, mert van arra is esély a gyatra máltai eredmény után, hogy az első körben kizúgnak a zöld-fehérek. Valamiért úgy sejtem, ebben az esetben a szurkolókat kicsit sem kárpótolja a Chelsea érkezése- bulimeccsre, pénzért jó a Fradi ellenfélnek, tétmeccsen meg egy olyan máltai gárda is kemény dió, aminek a nevét a Chelsea szurkolói nem is ismerik.

Persze honnan ismernék? És főleg, minek foglalkoznának velük? A csapatuk sztárjai ott voltak vagy esetleg ott vannak a világbajnokságon, sőt, még arra is van esély, hogy a most feltűnő új csillagok közül némelyik náluk köt ki. Mi viszont fél szemmel Máltára figyelünk- kérdés, meddig, ha teljesen elkedvelenítenek a magyar csapatok "eredményei"...

0 Tovább

Most kezdődik...

Izgalmak a focivilágban, Brazíliától Máltáig...

Eljött a pillanat, amikor a világbajnokságon már nem az esélylatolgatásé, a számolgatásé a főszerep. Jön az utolsó kör, 90 perc az élet a csapatok számára- kivéve a máris kiesett vagy továbbjutott gárdákat. Persze előbbiek hajthatnak a becsületükért, utóbbiak meg a csoportelsőségért, hiszen nem mindegy, milyen ellefelenet kapnak a következő körben.

Ám a lényeg az, hogy az őszinte, kemény összecsapásoké lesz a főszerep. Persze pont az első két párosításban nem fognak nagy dolgok eldőlni, hiszen Hollandia és Chile már továbbjutott, Ausztrália és Spanyolország pedig szépen akar búcsút indteni Brazíliának, de este tíztől érdemes lesz mind a két meccset nyomon követni. Akár még a házigazdák is kieshetnek, bár ehhez nagy csodának kell történnie- hopp, ki is lett a halálcsoport első továbbjutója? Az óriások helyett Costa Rica! És ki zúgott ki először dicstelenül? A világbajnok spanyolok... Szóval voltak már itt vaskos meglepetések.

Persze a kis ország kiscsapatainak is volt izgulnivalója. Sorsoltak az európai kupákban, a Debrecen északír ellenfelet kapott, a Fradi és a Diósgyőr pedig máltait. Hát igen, mi ezzel a veretes társasággal egy körben mutathatjuk meg magunkat a nemzetközi színtéren... De én reménykedem, hogy ez legalább nem lesz túl magas léc a mieink számára. A DVSC a vébédöntő után pár nappal lép pályára.

A színvonalat összehasonlítani nyilván felesleges lesz, de az igazi focirajongók, akik nem csak négyévente szurkolnak, így is örülni fognak, hiszen szünet nélkül pattogni fog a labda. Mit számít az, hogy Hollandia vagy Sliema Wanderers, a gyep zöld, ugyanúgy 22 ember játszik- maximum nem pont ugyanúgy...

0 Tovább

Párhuzamos valóságok

Tegnap hétgólós meccsen tömte ki Franciaország Svájcot, míg a halálcsoport első továbbjutója Costa Rica lett- zajlik az élet a focivébén, sima meccsekkel és vaskos meglepetésekkel.

Közben idehaza is elindult az első osztályú csapatok felkészülése. Mit is mondhatnánk? Mintha egy másik univerzumról beszélnénk. Komolyan nem akarom bántani a mieinket, mert bármi is van, nekem az itthoni kedvencem az első, mit bánom én a világbajnokságot, ha hazai gyepen pattog a labda!...

De...

Azért nem vagyok se vak, se hülye. Látom, érzékelem a különbségeket, mint ahogy mindenki más is. És elkeserítő, hogy megint nincsenek ott a magyarok. Mi ráérünk a júniusi alapozásra, úgyse vagyunk érdekeltek egy komoly tornán se. Nekünk az a siker, ha egy árva csapat megéri a szeptembert a nemzetközi kupákban. Kis túlzással Európa elitje még napozik a strandon, amikor a magyarok már ki is zúgtak.

Szeretnék hinni benne, hogy a most tréningező magyar fiúk azért nézik a focivébé meccseit, és inspirációt merítenek belőle. Meg akarják mutatni, ők is tudnak focizni. Ki tudja, egyszer talán nem Costa Rica lesz a meglepetéscsapat a nemzetközi focivilágban, hanem egy magyar klub. 

Szép álom! És persze ilyesmi is csak a két világbajnoki mérkőzés közötti üresjáratok idején jut eszembe. Ilyenkor nem kötnek le a tétmeccsek izgalmai, a nagy iram, a szép gólok. Amikor viszont jó focit láthatok, nyilván kevéssé zavarnak a hazai állapotok. Egyszer viszont a döntőt is lefújják, és újból a hazai realitásokkal szembesülök.

Szomorú kilátások!

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />