A Quaestor-csoport megingása sok dominót magával ránthat, ezek közül az egyik a Győri ETO futballcsapata. Elég súlyos lehet a helyzet, ha még arról is közleményt kell kiadni, hogy egyáltalán a következő, hétvégi fordulóban pályára lépnek...

Tegnap még élcsapatról beszélhettünk, akik nem is olyan régen bajnokságot nyertek, most meg a fennmaradás a tét. Ám nálunk egyáltalán nem szokatlan az ilyesmi, és ha valaki nem érti, hogy fordulhat elő, érdemes megismerkedni a közeggel, ami a hazai focit körülveszi.

A magyar labdarúgás gazdasági szempontból életképtelen, önfenntartásra alkalmatlan. Ez egy alapvető tény, még egy viszonylag nagyobb szurkolótáborral rendelkező Ferencváros esetében is, a 2-3000 nézőt érdeklő középcsapatok (ez már nálunk az a kategória) pedig alig alapozhatnak normális bevételekre. Van pénz a közvetítésekből, van némi reklámbevétel, és van sok-sok kiadás. De stadiont már szinte egyik klub se tud magának építeni, többnyire állami pénzből költözhetnek új otthonba. A győri ETO Park viszont Quaestor-beruházás volt, és ha ma már nem is a legmodernebb stadion, mégiscsak korszerűnek mondható.

A Quaestor pénzelte a focicsapatot is, értelemszerűen. Bajnokcsapatot még Magyarországon sem olcsó összerakni, az ETO Park komplexumában levő többi építmény bevétele nem tudom mennyire lehet jelentős. de a nyilvánosan elérhető beszámoló árulkodó. A 2013-as évben az ETO Park Kft. mérleg szerinti eredménye 878 millió forint volt- mínuszban! Előtte egy éve -1,82 milliárd volt a bukó. Maga a Győri ETO Kft. 521 és 522 millió forintos eredménnyel büszkélkedhet- természetesen ez is veszteség. Két év alatt közel négymilliárd veszteség? Elképesztő!

Hát, ennyit az üzletről. Az egész lényege az, hogy a foci és minden más, hozzá kapcsolódó beruházás esetén jelenleg masszív veszteséggel számolhat minden tulajdonos. Ebből következően a klubok finanszírozása inkább egy gazdag ember vagy egy vállalkozás passziója, és a focicsapatok sorsa kizárólag attól függ, az a bizonyos pénzes ember meddig tartja őket életben. NIncsenek több lábon álló klubok, hosszú távú, megalapozott stratégiai tervek: ha elvágják a köldökzsínórt, vége a dalnak. Nem egy év múlva, hanem azonnal.

Ennek a váratlan bukásnak nem egy példáját láthattuk már Magyarországon. Bedőlt például olyan nagy klub is, mint a Vasas, a focicsapat meg is szűnt, aztán később a Kecskemét játékjogát vették át, így született újra a piros-kék gárda. Ilyenkor mondjuk az ember eltöpreng, a ma Vasasa kinek a jogutódja: a Kecskemétnek vagy a régi Vasasnak? Az adósságtól elszakadtak, a dicső múlttól nem? Érdekes kérdések ezek.

Szóval egyik napról a másikra, egyetlen főtulajdonos sorsától függve élnek a magyar focicsapatok. Még csak idény végéig sem rendelkeznek elegendő, biztos forrással. Röhej, hogy egy több százmilliós költségvetésű klub azt sem tudja, egyáltalán egy hetet kibírnak-e még! Mi volt a költségvetésben, az üzleti tervben? "Ha pénz kéne, a tulaj majd utal a számlára"? 

Gyaníthatóan az lesz, amit ilyenkor megszoktunk: majd az önkormányzat közpénzből a focisták hóna alá nyúl. Halleluja... Nehogy már elvesszen annak a 2-3 ezer nézőnek a szórakozása... Ha pedig nem érkezik segítség, ismét idény közben tűnik el egy csapat a tabelláról. Még hogy nincsenek izgalmak a magyar fociban!...