Szép ára van a pofonoknak: a küzdősportok szurkolóinak rendesen a zsebükbe kell nyúlnia.

Bevallom őszintén, igazán alaposan nem figyeltem a bokszbajnok Floyd Mayweather és az UFC-s Conor McGregor összecsapásának a felvezetését. Ebben nyilván az is benne van, hogy az UFC világa nem ragadott magával (eddig még legalábbis), s bokszban is kicsit több a szenzációhajhászás, mint a valóban jó meccs.

Természetesen abban semmi új nincs, hogy mindenki csinálja előtte a hangulatot. Megvolt ez már Ali idején is, sőt, sokkal korábban hasonló módon ment a fesztivál. A promóterek érdeke az, hogy minél többen odafigyeljenek a nagy meccsekre, s ha többen érdeklődnek, többet is lehet keresni. Mondjuk amilyen műbalhékkal most körbeturnézzak a sajtót, már inkább emlékeztet a WWE pankráció showműsoraira...

A fogadóirodák is megszedik magukat, de a meccset szervezők sem járnak rosszul, ha eladják a drága jegyeket. Ott vannak a tévés közvetítések is, amelyeken szintén tisztességesen lehet keresni. Már feltéve, hogy az emberek hajlandóak a kért árat megfizetni.

A Mayweather-McGregor meccs esetén ugyanis erősen megszaladtak az összegek. A helyszínre még mindig lehet jegyet kapni, mert a legolcsóbb helyek is 390 dollárba kerültek, aki a ring mellett akar szurkolni, annak már 10,000 dollárt kell leperkálnia. Egy autó árát, egy estényi programért, aminek egy olyan főmeccs a csúcsa, ami elég rövid ideig is tarthat, ha úgy alakul.

Nyilván eleve kisebbségben voltak azok, akik megengedhették maguknak a kirándulást Las Vegasba, ahol a meccset rendezik. Sebaj, ott a tévé! Ám az ilyen programoknak már külön, egyedi ára van, s az Egyesült Államokban száz dollárba kerül, ha valaki nézni akarja. (Pontosabban csak 99,95 dolcsi, és ha nem kéri valaki a HD-t, tíz dollárt még spórolhat.)

Lehet, hogy kicsit elszálltak az árakkal, mert még most is bőven lehet jegyet kapni a meccsre. Nem féltem persze a promótereket, rendesen fognak keresni, de lassan talán elérünk addig a pontig, ahonnan már nagyon nehéz feljebb vinni az árakat. Kettészakad a sportkínálat, hiszen Pesten az úszóvilágbajnokság legérdekesebb döntőire annyi volt a jegyár forintban, mint Mayweatherék összecsapására dollárban. S az nem kérdés, hogy sztárok Hosszú Katinkáék is, akik hihetetlen teljesítményekre képesek- s egy jól irányzott pofon nem vet véget a nagy eseménynek pár másodperc után.

Pár év múlva meglátjuk, merre tovább. Lehet, hogy csökken az élőben nézés varázsa, ahogy egyre jobb minőségben, egyre különlegesebb technikával készülnek majd a közvetítések, s szinte mi is a ringben érezzük magunkat, ahelyett, hogy a kakasülőről próbálnánk látni, mi zajlik. De ha így lesz, garantálom, annak is meg fogják kérni az árát...