Közös gyökerek

Első pilates órám után azon töprengtem, mennyi olyan mozdulat volt, ami roppant ismerős volt a jóga foglalkozásokról. Csak más nevek alatt akarják nekünk eladni ugyanazt?

Bár nem vagyok szakértő, úgy vélem, nem ez a helyzet. Az tuti, hogy a jóga több ezer éves hagyományaiból sokan merítettek. Ha jó egy nyújtó póz, miért találnak ki helyette mást? Lehetne egyáltalán? Fogalmam nincs, de néhány dolog annyi tornából köszön vissza, hogy gyaníthatóan nem lehet fejleszteni.

Ám a mozgásforma alapvető célkitűzésében, felfogásában bőven lehetnek különbségek, és ezek hatással vannak a gyakorlatokra is. A pilatest roppant célirányosnak éreztem, világos útmutatásaival és hatékony gyakorlataival. A jóga azért lehet másféle, filozofikusabb is, de gyanítom, a többség számára itt nyugaton ez is csak egyfajta torna.

Ezért aztán a különbségek sem úgy érezhetőek, mintha a jógát máséle felfogásban űznénk. Én személy szerint mind a kettőt szívesen csináltam, a dinamikus jóga kifejezetten tetszett is, ahogy állandóan mozgásban voltunk, és bevallom, erősen meg is izzasztott. A pilatesnél pedig jó volt egyesével érezni a megmozgatott testrészeket. Nem értek annyira hozzá, de azt hiszem, eszközökkel, labdával még változatosabbá tehető, igazán komplex, jól kitalált mozgásforma ez, ami nem véletlenül ennyire népszerű.

A döntő inkább az, hogy mennyire szimpatikusak a körülmények: az oktató személye, az óra hangulata, a terem. Eléggé földhözragadtak vagyunk ahhoz, hogy ez alapján válasszunk. Mindez nem tragédia, a mi életmódunkba így illeszthetők be a különböző mozgásformák, legyenek ősiek vagy modernek. Végül úgyis letisztul, mennyi közös elem van bennük, és az is kiderülhet, bármelyikkel elérhetjük a célunkat tudatossággal is kitartással.

0 Tovább

A változatosság gyönyörködtet

Mostanában sokat futottam, szobabicikliztem, így aztán egy ideje már nézegettem, milyen másféle mozgásba lenne érdemes belekóstolni. Leírás alapján minden terem profi, így aztán először a környéken néztem szét- a kiválasztott egy délelőtti dinamikus jóga óra lett.

Emlékszem egy régebbi jógás kalandra. A teremben sokan voltunk- van ilyen, ez belefér. De az óra egésze mégsem győzött meg, mert hiányzott a kezdőkre való odafigyelés (rámfért volna), így aztán az ember a különféle pózokból kinézve próbálta követni azt, amit az oktató csinál. Jól vagy rosszul? Inkább utóbbi.

Most a délelőtti időpont miatt szerencsésebb volt a helyzet, hiszen nem volt túl sok ember a csoportban. Ráadásul csak én voltam újonc, és erről pár szót váltottunk is az oktatóval. A rendesen felszerelt teremben a nagy tükör volt az egyik legfontosabb: tényleg remekül láthattam, mi az, amit éppen elég bénán hajtok végre. Nyilván nem magamtól figyeltem annyira, az oktató hívta fel erre a figyelmem általában. Szóval most azt éreztem, hogy nagyjából azt csináltam, amit kell csinálni.

Mert ez fontos. Nem kell hozzá nagy bölcsesség, hogy a különféle nyújtó, csavaró, feszítő gyakorlatoknál nagyon nem mindegy, hova helyezzük a súlypontot, hogy indítjuk a mozdulatot, mire figyelünk oda. Ha elmondják, aztán a hibákat kijavítják, és a tükörben én magam is látom, mit csinálok éppen, sokat segíthet. Nem fájtak a mozdulatok, képes voltam követni az órát, teljesen jó volt ez a kis változatosság a futáshoz képest.

Nyilván az oktató azt nem tudhatta, hogy az utóbbi évben elég sok sportos élményem volt, amitől erősebb és lazább lettem, így aztán a teljesen nulláról induló emberekhez képest egy árnyalattal ügyesebb és kitartóbb voltam- de örömmel látta, hogy elég jól tudok igazodni a gyakorlatokhoz. 

Az egy másik kérdés, hogy én is meglepődtem, mert eléggé intenzív volt a dinamikus jóga. Gyakorlatilag folyamatosan mentek a gyakorlatok, és hamarosan éreztem, rendes, kellemes fáradtság lesz az óra végeredménye. Igyekeztem jól csinálni mindent és nem ellazsálni semmit- azt hiszem, ebben nem is volt hiba. Délutánra aztán kezdtem érezni azokat az izmokat, amik a legnagyobb terhelést kapták, és másnap talán még inkább lesz olyan testrész, ami a jógaórára emlékeztet majd.

Abszolút megérte új dolgot kipróbálni, biztosan megyek még ilyen órára. Főleg a téli időszakban, amikor a futáshoz nem lesz sok lelkierőm, a szobabicikli meg szétesik alattam- vagy ha nem, egyszerűen csak megunom. Másrészt az is tény, hogy az óra után éreztem, mi az, amit a másféle mozgások során nem edzek, szóval biztosan meglesz a haszna a jógának is.

Amikor az élményt megosztottam, kaptam egy megjegyzést, hogy lassan átesek a ló túloldalára, annyifélét csinálok. Lassan jön a zumba rózsaszín cicanadrágban? Nos, ilyen terveim nincsenek. És egészségmániás sem vagyok- inkább csak ahhoz képest feltűnő a változás, amennyit korábban sportoltam. Persze a nullához viszonyítva minden sok... És érdekes módon akkor ritkán jött megjegyzés, hogy a tunyaságommal már nagyon a ló túlsó (alsó?) oldalán vagyok. Pedig talán indokoltabb lett volna... Szóval a mostani megjegyzést nem veszem magamra, talán inkább még büszke is vagyok rá. A jógától legalábbis biztos nem tántorít el.

0 Tovább

Mindig párban

Sokszor elmondják, jobb úgy edzeni, ha van az embernek egy barátja, ismerőse, párja, akivel közösen jár gyúrni, tornázni, futni. Szerintem emberek válogatja, ki hogy szeret mozogni, de nyilván a többség számára jó dolog, amikor megoszthatja valakivel ennek az élményét. Közösen biciklizni, túrázni például szinte biztosan kellemes kaland.

Az már kicsit más, amikor egy szorosabban összetartozó, akár a valóságban is együtt élő páros számára válik rendszeres programmá a közös edzés. Sőt, teljesen össze is hangolják a mozdulatokat, már-már páros gyakorlatnak tűnik az, ami normális esetben csak átlagos erősítés lenne esetleg. Bevallom, meglepve néztem, hogy például még a street workoutban is van ilyen páros munka, méghozzá igencsak harmonikus!

Sőt, akár még egy otthoni edzés is nézhet ki hasonlóan. Egyértelmű, ilyenkor már valóban közös hobbiról, közös szenvedélyről van szó. A páros járhatna együtt síelni, teniszezni, hegyet mászni, de ők ebben találták meg az összhangot- és persze ettől még bármi mást csinálhatnak együtt. A képeket elnézve egyébként a programjuk hatékony is, tehát nyilván megéri együtt edzeniük. Az biztos, hogy a holtpontokon így mindig át tudják segíteni a másikat...

Ennek a fajta páros mozgásnak az egyik klasszikusa az acro yoga, amiről én nemrég hallottam csak. A videók meglehetősen meggyőzőek, ez tényleg nagyon kifinomult, harmonikus dolognak látszik, de minden bizonnyal, jóval összetettebb a dolog, mint azt elsőre gondolja az ember. Mind a kettejüknek ügyesnek kell lenni és meg is kell bízni egymásban- ez utóbbi nyilván más szintre emeli a jógázást, új élményekkel bővíti azt...

0 Tovább

Marilyn és a jóga

Hiába tudom, hogy nincs új a nap alatt, mindig rá tudok csodálkozni arra, hogy sok évtizede mennyire hasonló trendek voltak, mint manapság. A hírességek egyik kedvenc mozgásformája napjainkban a jóga, de rábukkantam egy 1948-as(!) fotósorozatra, amin Marilyn Monroe jógázik.

Egyébként meglepő, de Marilynről bőven akad olyan fotó, amiken edz, tornázik, súlyzózik. A csinos alakért meg kell dolgozni, a jógát például a lábai formálásai miatt szerette állítólag.

Valamiért az ő nevét mégse kapcsoljuk össze a sportos életmóddal- nyilván ennek sok oka van, de ha belegondolunk, hogy színésznőként munkája része volt az, hogy csinos és vonzó legyen, nincs ebben semmi meglepő. És ahhoz meg már hozzászoktunk, hogy a fitneszipar erősen épít a celebfaktorra, legyen szó akár a jógáról is.

Értelemszerű, hogy mindig van szerepe egyes mozgásformák divatossá válásában annak, ki áll mögé, milyen arcokkal népszerűsítik. És persze egy sztár imázsának is jót tesz, ha egészséges életmódja okán emlegetik, nem a kilengései miatt. Elvileg mindenki jól jár, még a rajongók is, ha így kapnak kedvet a testmozgáshoz.

Az igazi legendáknál persze az efféle okoskodást úgyse olvassa el senki, mit számít az, hogy épp mivel foglalatoskodik ezeken a képeken Marilyn: épp elég annyi, hogy ő látható rajtuk. Bevallom, engem is elsősorban ő érdekelt, nem a jóga, amikor a képeket megláttam. Aztán hogy hosszú távon azért utóbbi is érdekes lehet, az egy másik kérdés, mert csak megragad az embernek a fejében, miért pont ez volt Marilyn kedvence. Ezt viszont majd csak az idő döntheti el...

0 Tovább

Divatjóga, jógadivat

A jóga manapság az egyik legdivatosabb mozgásforma, rengeteg helyen van nálunk is ilyen óra, különféle irányzatok, módszerek (pl. hot jóga) közül lehet válogatni az érdeklődőknek. A sztárok is előszeretettel hangoztatják, mennyire lenyűgözi őket ez az ősi filozófia, mozgásforma- hogy kinek mi, azt inkább mindenki magának dönti el.

Mert azt nem kell hinni, hogy mi itt, a nyugati világ szívében pont ugyanazt gondoljuk jógának, mint amit mondjuk egy indiai kolostorban élők. És valljuk be, az itteni jógaoktatók jelentős részét se lehetne összetéveszteni bölcs buddhista szerzetesekkel. Amivel nagy probléma nincs; egy régi barátom mesélte, amikor Indiában járva feltűnt egy amerikai csoport, akik jöttek "segíteni", és haspólóban jártak-keltek fontoskodva a szerzetesek közt, azok mindezt mosolyogva fogadták, és elmagyarázták értetlenkedő barátomnak, még mindig jobb, ha azt hiszik, valami fontosat és jót téve közelednek a filozófiájukhoz, mintha innának, vagy máshogy tennének kárt magukban.

Szóval a mi jógánk az nyilván onnan nézve csak "jóga", de ettől még lehet nagyon jó és nagyon hasznos. Fogja fel mindenki annak, ami az ő számára a legszimpatikusabb, és ne kritizáljunk mást azért, mert számára ez az egész nem ugyanazt jelenti. Bizonyára van, akinek fontos a mögöttes filozófia, míg sokaknak ez az egész egy divatos, de nagyon hatékony tornaféleség. Jót tehet az embernek így is, úgy is, és akkor is megtörténhet, hogy hosszú gyakorlás után egy kicsit abba is belekóstolunk a jóga kapcsán, amire eredetileg nem is gondoltunk...

Azt gondolom, ezerszer rosszabb divatok, trendek és őrületek is vannak, mint a jóga. Persze az ilyen hullámok magával hozzák azt, hogy kóklerek is pénzt akarnak maguknak kihasítani a buliból, de ha baráti ajánlásokra hallgatva és magunk is értő módon választva találhatunk korrekt, jó oktatót. Amikor pedig túllendülünk az első időszakon, amikor trendinek és menőnek érezzük magunkat, kinyílhat előttünk egy új világ.

Persze a jóga divatja azt is magával hozta, hogy egész iparág épült erre. Ennek a legmarkánsabb megjelenési formája a szűk jóganadrágok népszerűvé válása. Ezeket már nem csak az edzőteremben hordják bátran, hanem az utcán is, egyfajta demonstrálása lett annak, milyen modern felfogású ember a viselője. Hiszen mindenhol áthatja a szellemét a jóga filozófiája, mert kilátszik a bugyija a vékony anyagú, testhezálló cicanadrág alól.

Komoly téma lett ez, még vihart is kavart, amikor az egyik leghíresebb gyártó túl sokat mutató nadrágja eltűnt a piacról. Tudom, mindenről a gonosz férfiak tehetnek, akik a nyálukat csorgatják a cicanadrágos hátsók láttán. Azért valljuk be, nehéz elmélyülésre gondolni akkor, amikor valaki közszemlére teszi idomait, saját akaratából. És amikor készül egy ilyen szelfi, remélhetően nem lepődik meg a lelkes jógi, ha az embernek eszébe sem jut, milyen messzire juthatott a jóga filozófiájában...

Egyébként persze miért ne készítenének képet? Kinek mi a fontos, amikor elkezd jógázni vagy akármilyen más sportot űzni, és az teljesen vállalható cél, ha az ember jól akar kinézni. Ha pedig ezt eléri, akkor nyilván büszkélkedhet vele. Ehhez pedig ilyen öltözék dukál! 

Csak nem kell azt hinni, hogy egy ilyen fotóval azt igazolhatja bárki, milyen magasra jutott a keleti filozófiák megismerésének terén. Nagyon is nyugati szemlélet ez, amit elsősorban mi, nyugatiak értünk és értékelünk. Más a felfogásunk, ennyi az egész. Ha pedig ezt elfogadjuk, máris közelebb juthatunk annak megértéséhez, egy szűk gatya felvételétől és pár ászana megismerésétől függetlenül az egésznek az ősi gyökereitől nagyon messze vagyunk- viszont mégis előfordulhat, hogy ilyen kis kitérőkkel épülünk és fejlődünk nem csak testileg, de mentálisan is.

Az, hogy meddig jutunk el, rajtunk múlik: mit akarunk elérni, kire hallgatunk, milyen jógastúdiót választunk és így tovább. A megfelelő oktatóval, tudatossággal, alázattal még itt, Európa szívében is igazi életformává válhat a jóga.

0 Tovább
1234
»

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések