Manapság jógával mindent el lehet adni, pörögnek a dollármilliók a jógás utakban, cuccokban, képzésekben.

Ugyan sokan vitatják, a jóga egyáltalán sport-e, de amit mi itt nyugaton látunk belőle, inkább valamiféle torna, mint filozófia. Nem véletlen hogy sok teremben megfér egymás mellett a jóga, a pilates meg.a crossfit, sokszor az oktatók is megegyeznek.

Már csak az is a sporthoz sorolja, hogy kifejezetten aktiv kikapcsolódásnak tűnnek mondjuk a jógás nyaralások. Nemrég találtam rá egy oldalra, ahol a világ minden sarkában szervezett jógás utakat hirdetnek. Döbbenetes, de tényleg mindenfelé van Indiától Peruig, Afrikátül Skandináviáig út. Lehet leválogatni utazás hosszára, szintre, akár oktató is lehet valaki gyorsan, pici pénzből. (Aztán persze ezek a gyorstalpalós jógaoktatók tartják majd neked a következő órádat.)

Vannak tematikus jógás utak, vegán étrenddel Balin, szörfözéssel Portugáliában, hegyi túzással egybekötött hetek és a sor hosszan folytatható. Nagyon része lett a főáramlatnak a jóga, aki nem foglalkozik vele, az lassan ciki lesz. 

És persze vagyonokat lehet keresni a kifejezetten jógás ruhákkal. Ha nincs kellően spirituális cicanadrágod, nem is igazán vagy jógás. A külvilág fele is mutatni kell, te is része vagy a nagy családnak, akinek a számára ez egyszerre kikapcsolódás, sport és életforma. 

Hogy mekkora pénzek mozognak, azt jelzi a jogás instagramosok növekvő száma is, akiknek óriási követőtábora van. Ma egy csinos jógi megél abból hogy lefotóztatja magát a tengerparton egy-egy izgalmasabb pózban s közben még a világot is beutazhatja. 

Persze vannak, akik felszólalnak a jóga üzletiesedése ellen. Éppenséggel vicces látni, amikor a vendégektől mindenki máshoz hasonló összeget kérő jógaközpont oszt meg ilyen videót. Lehet, hogy szakszemmel nézve ők másak, többet és mélyebbet adnak és nem kombinálják az órákat aerobic-kal, de egy beeső laikus számára nem mindig jön át a különbség.

A végső kérdés.persze az: ekkora baj ez? Lehet trendi a cigarettázás, a szerencsejáték és sok más is. A jóga nem akar bántani senkit, és ha valaki jólesően űzi, akkor ez az egész rendben van. A pénzzel az a baj, hogy sokan a jógás költekezéssel együtt nem spirituális feltöltődésre, hanem önteltségre tesznek szert, és felülről nézik az “egyszerű” embereket, akiket még nem érintett meg a jóga.

Pedig néha a fő különbség csak annyi, hogy egyikük erre szórja a pénzt, a másik pedig arra. Szerintem a jóga teljesen jó dolog, én is voltam laikusként órákon, jól is esett. De guru nem vagyok, nem leszek, és főleg nem attól leszek, ha isten pénzét elszórom rá, hogy magamnak igazoljam, mekkora jógi vagyok.

Mit fáj az bárkinek, hogy pár picit eltunyult nő, aki jórészt monitor előtt ül, meg néhány pocakos fickó, akitől alapvetően idegen a nyugis mozgásforma, megküzd egy kicsit az ászanázással a tengerparton? Közben meg úgy is érzik, tesznek magukért valamit, és ez legalább olyan jól eshet, mint maga a mozgás.

A mi szintünkön ez nem elmélyültebb sportmozgás, mint a laza kocogás. Ha ekként kezeljük, ez jó lehet nekünk is, és ugyan mi jelentősége, ki keres vele egy keveset? Az egészséges életmód üzlet is lehet korrekt, ha mind a két fél elégedett...