A Men's Fitness oldalán van egy kis összeállítás arról, merre halad a fitneszipar világ, milyen új divatok hódítanak majd. Természetesen az egész nagyon amerikai központú szemléletet tükröz, de pár dolog nyilván hozzánk is be fog gyűrűzni.

mozgás

Abban például hiszek, hogy nálunk is egyre több lesz az okos kütyü a sportolókon. Olvastam már különféle érzékelőkkel felszerelt futó- illetve jóganadrágokról, léteznek nyomkövetésre alkalmas karórák, ott vannak a szokásos szívmonitorok és így tovább. Ebben az egészben semmi meglepő nincs, össze vagyunk nőve a telefonunkkal, tabletünkkel, naná, hogy kihasználjuk az új lehetőségeket. És én ezt egyáltalán nem tartom rossz dolognak, mert egy jól kitalált dolog tényleg adhat korrekt visszajelzést, másrészt akár inspirálhatnak is mozgásra az elemzések- az ember többet, gyorsabban, hatékonyan akar mozogni, netán össze tudja vetni teljesítményét a másokéval.

Látjuk, hogy új mozgásformákat agyalnak ki, új funkcionális edzéseket kreálnak, lehetőleg nagyon vagány névvel. Mindenféle eszközöket vonnak be, bunkósbot és dobverő, meg hasonló elképesztő dolgok jelennek meg az edzőteremben. És persze fitneszmozgás lesz a balettből is. Ez mind szép és jó, de állítólag külföldön az új "divat" az lesz, hogy visszatérnek az alapokhoz: súlyzót ragadnak a legtrendibb fitneszőrültek, és elkezdenek gyúrni. Persze itt is lesz majd pár új elmélet, amibe csak a felkészült és jól megfizetett személyi edzők avathatnak be... 

Miközben divatossá váltak az olyan fúziós mozgások mint a tánc alapú edzés vagy a body art, állítólag egyre többen keresik majd a harcművészetekkel ötvözött mozgásformákat. Fogyni és verekedni egyszerre? Létezett már korábban is fitnesz box, de állítólag ezen is túl lehet lépni, például MMA-sztárok hírnevére alapozva.

Felpörög azoknak az utazásoknak a piaca, aminél nem csak mellékszál, hanem maga a fő cél az edzés, sportolás. Nyilván lesznek szállodák, ahol ugranak erre a divatra, és a korábbi zsebkendőnyi fitnesztermek helyett egész edzőkomplexumokat alakítanak ki profi személyzettel. Természetesen már régesrég léteznek aktív hotelek, de ezek jóval szűkebb réteg számára voltak vonzóak. Most majd lesz olyan, ahol a gyerekek vitorlázhatnak, anyukák különleges jógafoglalkozásokra mehetnek, míg apuka funkcionális edzéseken vesz részt. Ezt pedig nyilván egészségesebb ételkínálat egészíti ki. Szerintem ez sem hülyeség, feltéve, hogy megtaláljuk az egyensúlyt önfeledt, laza nyaralás, a kis mozgás no meg a kultúrprogramok között. Ha valaki csak őrült módon gyúrni jár nyaralni, maradhat otthon is, ahol közelebb van a szokásos edzőterme.

Ha valaki a lakásában akar mozogni, lassan kidobhatja az ódivatú szobabiciklit a szakértők szerint, mert egészen újszerű csúcscuccok hódítanak majd. A mozgás állítólag természetesebb lesz, jobban átmozgat minden testrészt, és ráadásul természetesen fel lesz szerelve internettel, érintőkijelzővel is minden, ne unatkozzunk kardiózás közben...

mozgás

Az edzés eleve áttevődhet otthonra, például az online fitnesz kurzusoknak köszönhetően. Interaktív megoldásoknak, kameráknak köszönhetően élőben lehet kommunikálni az edzővel, tehát majdnem olyan ez a megoldás, mintha a nappalinkba költözne az edzőterem. Gőzöm nincs, ez tényleg van-e olyan, mint egy normális óra, de még az is lehet. Emberek milliói tornáznak videókra, ennél biztosan nem rosszabb az élő online fitnesz.

A másik csapásirány pedig az lesz a cikk szerint, hogy az edzőtermek a munkahelyekkel bútoroznak össze. A mai menő munkavállalói réteg számára teljesen természetes az, hogy meló után irány a fitnesz, sőt, nálunk is léteznek sportutalványok- hát akkor miért ne lehetne ennek külön helyiség? Egy könnyed jógaóra napközben simán belefér, elég egy profi személyi edzőt szerződtetni, hogy rendelkezésre álljon a gyúrni vágyóknak és így tovább. A mostanában pénzben dúskáló startupok számára minimális kiadás, ám igazán szupertrendi dolog révén bőven beleillik az imázsukba egy ilyen beruházás.

És persze bármilyen fantasztikus új ötletekkel rukkolnak elő, lesznek továbbra is rengetegen, akik egyszerűen csak rendszeresen mozognak, sportolnak, kopott mackókban, csúcskütyük nélkül, a leghagyományosabb módon. Futnak, gyúrnak, jógáznak. És ha nyaralni mennek, akkor sem fizetnek duplaárat az aktív kikapcsolódásért, mert az olcsó hotelből is el tudnak menni kocogni a tengerpartra. Szerencsére a divatőrültekből is pont elég van ahhoz, hogy jó pénzt lehessen belőlük csinálni...