Tulajdonképpen teljesen logikus az, hogy érzékelőkkel felszerelt intelligens sportruházat segítségével mérhessék le még az amatőrök is az edzésük hatékonyságát. Egyrészt rendelkezésre áll már a technológia, ami akár viszonylag olcsón is hozzáférhető, mindenkinek okostelefonja van, ráadásul pedig hasít a fitneszipar, szinte minden eladható ebben a szférában.

Ami ma az egészséges életmódról, amatőr sportról, mozgásról szól, sok embert érdekel. Mi itt még ennek a trendnek a felfutó szakaszában vagyunk- a csúcsán semmiképp, mondom ezt annak ellenére, hogy egyre többen járnak futni, jógázni, edzeni. Nálunk is fogynak a sportcuccok, van érdeklődés az újdonságok iránt, de mániáról még kevésbé van szó.

A tengerentúlon viszont más a helyzet. A közösségi finanszírozásban hasítanak azok a termékek, amik a fitnesz forradalmát ígérik, lelkes cikkek jelennek meg az újféle kiegészítőkről, mozgásformákról, szoftverekről. Ahogy az lenni szokott, sokan szállnak fel erre a vonatra, de csak egy részük kínál valóban jól használható, értelmes, megalapozott termékeket, amik valóban a boltokba is kerülnek.

A közeljövőben az intelligens ruháktól várok nagy robbanást. Égő lesz, amikor valaki csak egy nyavalyás GPS-sel esetleg pulzusmérővel felszerelve indul futni- az érzékelőkkel felszerelt nadrágok, mezek pontos információt adhatnak arról, melyik izmok dolgoznak a legerősebben. És egy ilyen alkalmazás akár edzőt is helyettesíthet egy bizonyos szintig! Gondoljunk csak bele: egy adott gyakorlat célja az, hogy meghatározott izmainkat dolgoztassuk meg. Az okostelefonnal kommunikáló érzékelők pedig pontosan megmutatják, hogy valóban ez történik-e. Ha nem, akkor addig lehet igazítani a tartáson, mozgáson, míg el nem érjük a kívánt célt.

Aztán természetesen az is lemérhető így, hogy egyenlő terhelést kap-e testünk két oldala- lássuk be, ez is fontos információ, hiszen többségünk önkételenül is keményebben dolgozik valamelyik oldalon. Lehetnek gyorsulásmérők is beépítve ruhadarabokba, amelyek jelzik, ha túl keményen, az ízületeket megterhelően érkezik valaki a talajra a futás közben- hosszú távon nagyon kifizetődő lehet, ha testünk épségének megóvása érdekében változtatunk a mozgáson, akár edző segítségével.

Mert természetesen a visszajelzés bármennyire információdús, valódi következtetést nem fog tudni mindenki levonni belőle. A finomhangoláshoz kellhet egy profi szakember, aki érti mi a probléma, és tud is rá megoldást. Ha pedig úgyis edzőhöz fordulunk, akkor minek ez az "okosruha", merülhet fel a kérdés?

Egyrészt azért, mert néha nekünk magunknak sem árt egy ilyen visszajelzés, hogy bizony valamit nem csinálunk jól. Aztán lehet, az edző már megtanított a helyes gyakorlatra, de valamiért nem figyelünk, amire felhívja a figyelmet az alkalmazás, mi pedig a tanultnak megfelelően kiigazítjuk magunkat. Szóval megvan a maga helye a testedzésben ezeknek az eszközöknek.

Profi atléták eddig is használtak hasonlót, csak éppen azok méregdrágák voltak. Olvastam egy Athos nevű cég "okosnadrágjáról", ami jeladókkal mindennel együtt 350 dollár- ez magyar fizetésekből kiindulva talán nem kevés pénz, de az Egyesült Államokban abszolút a megfizethető kategóriába tartozik. És az árakat az ottani piacra lövik be... 

Így aztán szerintem hamarosan megszaporodnak az edzőtermekben, futópályákon a látszólag hagyományos cuccokat viselő, valójában futurisztikus okosmezekben sportoló emberek. A kérdés csak az, hogy az ember ne essen bele abba a csapdába, hogy értelmes edzés helyett az okostelefonját nyomogassa, és az idő jó részét az információk kinyerésére fordítsa. Hiszen a cél alapvetően az, hogy mozogjunk- kütyükkel vagy anélkül, az mindegy.