Ismét úgy áll az újpesti futballcsapat története, hogy csak az ügyet ismerő jogászok tudnák megtippelni a sztori végét.

Mint említettem korábban, nem igazán tartom korrektnek ezt az idény közben játékjog-átruházásos történetet. Az Újpest belga tulajdonosa, Duchatelet úr persze jó érveket hoz fel, hiszen offshore-cégek hálójáról, gyanús, teljesítés nélküli szerződések alapján követelt százmilliókról beszél. Ám az már nem volt szimpatikus, hogy minden felelősséget az MLSZ-ra akart tolni: ebben az ügyben ők konkrétan nem különösebben sárosak.

Hibás lehet a korábbi klubvezetés, ha van felelősségük, talán majd egyszer a hatóságok feltárják azt. Talán. De azt se feledjük el, hogy a mostani tulajdonos nem két hete van a klub élén, és hogy még mindig lehetnek ilyen offshore-szerződések a tudtán kívül, nem egészen érthető.

Az MLSZ garanciát akart kapni a jogszerű további működésre, és a tartozások közül a köztartozások megfizetésére indulási jog átadása esetén- szerintem ebben igazuk van. Abban is, hogy önmagában az offshore cég jelenléte nem jogsértő, ez a fogalom nem kizárólag csalókat takar. Hogy Újpesten kik bukkantak fel, azt az MLSZ-nek nem tiszte vizsgálni.

Mindenesetre az MLSZ azt a döntést hozta, hogy az indulási jog átadható, amennyiben (és ez a kulcs!) a kijelölt vagyonkezelő hozzájárul ehhez. Duchatelet szerint pedig ő ehhez nyilván nem járul hozzá, hiszen a hitelező érdekeit védi, így a magyar szövetség praktikusan úgy mondott igent, hogy nemet mondott.

Ez igaz lehet. De továbbra is az a véleményem, hogy az MLSZ-nek nem kell minden ilyen ötletet lelkesen felkarolni, támogatni, elfogadni. Itt azért pénzről van szó, tisztességről, esetleg bűncselekményekről. No meg esélyegyenlőségről. Amikor csapatok működnek tisztán, akik nem offshore-lovagokkal üzletelnek, akkor más elszámolásai vitáit hadd ne lehessen már ilyen huszárcágással megoldani. És ennyi a lényeg. Nem kell itt arról beszélni, hogy milyen csúnyán bánnak a külföldi befektetővel, egyszerűen fel kell tárni, mi vezetett el idáig, ki volt az, aki hagyta elfajulni a dolgokat.

Ez persze a focicsapaton nem segít, ha kizárják az első osztályból. Sokan felelősek lehetnek érte, ha bekövetkezik. De azt gondolom, nem az MLSZ az elsőszámú felelős, azokat inkább az újpesti klubház közelében lehetne keresni...