Nyakamat teszem rá, hogy sokan puffognak magukban, mennyi a divatfutó, divatjógázó, divatzumbázó és így tovább. Kétségtelen, sokan felszálltunk (mert én is csak afféle trendkövető hobbisportoló vagyok, nem is tagadom) erre a vonatra.

Azt mindjárt az elején leszögezném, sose legyen ennél rosszabb divathullám a világon! Egyre többen mozognak- húha, hát ez azért még kezelhető probléma. Azért még elférünk a futópályákon, edzőtermekben és bicikliutakon... Akik nem szeretik a divatozókat, azok általában az elüzletiesedés miatt nem örülnek. Kétségtelen, rengetegen akarnak pénzt csinálni abból, hogy divat lett minden, aminek a nevében benne van a fitnesz. Ruházat, DVD-k, tanfolyamok, sőt hotelek- ezzel mostanában mindent el lehet adni. És persze sok olyasmi van, ami a nevében hordozza csak az egészséges életmódot, egyébként marhaság az egész.

Viszont lássuk ennek a pozitív oldalát is! Például még átlagos szupermarketekben is felbukkanak egyszerűbb sportfelszerelések, futónadrágok, súlyzók, hasonlók. Nem feltétlenül kell nagy pénzeket kiadni az ilyesmire, ha az ember kezdőként a kínai tornacsuka és klottnadrág helyett valami alkalmasabbat keresne. Nem szép, de meghozza az ember kedvét a sporthoz a kényelmes cucc... Az sem rossz, hogy lépten-nyomon edzőtermekbe futunk, vannak különféle kedvezményes bérletek, ezerféle óra, mittudomén. És az igény miatt az ingyenes sportolási lehetőségek köre is bővül, szabadtéri fitneszparkok, futópályák, új bicikliutak épülnek. 

Alapvetően szép dolog az, hogy érdekes paradoxonként az üzletiességet kíséri az, mennyi olyasmi van, ami pont ingyen elérhető. A fenti pályákról már szóltam, de említhetném azt is, hogy sokan saját örömükre nagyon korrekt módon írnak egészséges életmódról, táplálkozásról, mozgásról, illetve nem kevés netes magazinban vannak érthető és vállalható tanácsok képekkel, videókkal. A videomegosztókon is sok program található meg, igaz, ezek egy része erősen amatőr munka- szelektálni kell.

A válogatást ráadásul akkor sem ússzuk meg, ha nagyon is fizetős szolgáltatásokat veszünk igénybe. Csak azért, mert pénzbe kerül, lehet unalmas vagy nem a mi stílusunkhoz illő a csoportos óra, lehet alkalmatlan a futócipő, követhetetlen a torna-DVD. Így az én értelmezésemben nem azzal van a baj, ha divat lett a sportolás, az önmagában lehet jó is, a baj az, ha valaki esztelenül ugrik fejest ebbe az egészbe, és nem képes objektíven felmérni, mi jó neki és mi nem.

A kérdés hosszú távon úgysem az, valaki divatból kezdett-e sportolni vagy sem. A lényeg az, hogy lelkesen folytatja-e akkor, amikor már rég nem érdekli, mi a trendi, egyszerűen csak az életmódja részévé vált az edzés, az egészségesebb táplálkozás. Ki tudja használni mindazt, ami jó ebből a divathullámból, így ő csak nyerhet azzal, ha nagyobb a választék. Aki pedig fanyalogni akar, az úgyis talál magának rá indokot... A többség számára viszont hamar nyilvánvalóvá válik, ez a móka elsősorban rólunk szól.