A sors egy éjszakára egy ausztriai sporthotelbe vetett. A szobák inkább funkcionálisak, viszont az árban benne van mindenféle plusz szolgáltatás, az uszoda, az edzőterem, a szauna igénybevétele. 

Ez önmagában nem nagy kaland, ilyet máshol is találni. Ám a hegyi környezetben levő hotel környékén remek futási, biciklizési lehetőségek vannak, az utóbbiakat tervező vendégek számára van kerékpártároló is. Szerintem egy pár méteres medence és néhány gép nem elég egy aktív nyaraláshoz, ilyesmiből otthon is akad rengeteg. A közelben levő több izgalmas túraútvonal viszont inkább érdekes lehetőség, mert ezek felfedezése közben valami újat is láthatunk-nem pedig azért utazunk pár száz kilométert, hogy ugyanolyan klóros vízben tempózzunk, mint Pesten.

Persze ahhoz meg nem kell "sporthotel", hogy biciklit vigyünk magunkkal, és egy szép környezetben levő falusi panzióból kiindulva tegyünk mindenféle túrákat. Oké, uszoda meg edzőterem nem lesz, de nem is biztos, hogy oda fogunk vágyni 40-50 kilométer letekerése után. Aktívvá a nyaralás elsősorban tőlünk válik, nem a helytől, ahol megszállunk.

Mostanában a horvát Adrián voltam, egy kellemes tengerparti apartmanban. Van, aki ilyen helyen csak kifekszik a partra, és pár nap alatt csokibarna lesz. Ez is egy lehetséges cél, de annak sincs akadálya, hogy szétnézzünk, milyen egyéb lehetőségeink vannak. Ott van például a tenger, lehet benne pancsolni, de akár úszni is. Jó lehetőség a sznorkelezés, a búvárkodás egy kis élményt adó mozgásra.

Mivel ott nem a magyar módszert követik, nem lehet kisajátítani a partot, kilométereken át futhatunk a tenger mellett. Ha az ember onnan elkanyarodva a faluban akar futni, bizonyos helyeken elég rendesen edzhet, mert komoly szintkülönbségek vannak. A környezet pedig igazán magával ragadó. Lehet biciklit is vinni, és kalandozni a félreeső falvakban, tengerpartokon. Az ilyen nyaralásra sokkal alkalmasabb az elő- vagy utószezon, amikor nem kell rengeteg embert kerülgetni futás, tekerés közben, és a túl nagy hőség sem fáraszt el az első pillanatokban.

Ha tudjuk, hogy erre vágyunk, akkor még talán olcsóbb is lesz az utunk, nem csak a főszezon kerülése miatt, hanem mert ehhez a nyaraláshoz nem a túl forgalmas, bárokkal, hotelekkel teli turistaközpontok az ideálisak, sokkal jobban járunk félreeső, festői falvakkal. Mást esetleg zavar, hogy nem mehet minden este újabb szórakozóhelyre, utálja, hogy a parttól 3-400 méterre van és minden nap nagy magasságokat kell megmászni- nekünk viszont pont ez lehet a vonzó, bőven belefér az aktív nyaralásba.

Szóval a sporthotel szép koncepció, de valószínűleg sokkal inkább azoknak való, akik mindenben valamiféle készen kapott csomagot keresnek. Nyilván van olyan, akinek szüksége is van folyamatos biztatásra, odafigyelésre. Aki nyaralni tud aktívan magától is, az bárhol megtalálhatja rá a lehetőséget, csak esetleg szabadabban, a saját ízléséhez igazítva, és akár még olcsóbban is.

De ne feledjük, akárhol, akárhogy is nyaralunk, 4-5 nap mozgás nem jelent életmódváltást. A világ legjobb sporthotelje is kevés, ha mindennapokban sose szakítunk időt a mozgásra.