Most már nálunk is vannak teljesen kezdő felnőttek számára hirdetett balett-órák, amelyek külföldön divatosak lettek a fitnesztermekben. Ugyan nem valószínű, hogy egy bizonyos kor után elkezdve bárkiből prímabaleria lenne, de sokak szerint így is megéri a táncra fordított idő.

mozgás

Ahogy sok más mozgásformát, így a kezdő balettfitneszt is úgy igyekeznek népszerűsíteni, hogy kortól és nemtől függetlenül bárki számára ajánlható. Nem kell hozzá előképzettség, sem pedig speciális felszerelés vagy ruházat- csak lelkesedés. Az a lényeg, hogy azok, akik csak álmodoztak a táncosnővé válásról, beteljesíthetik régi álmaikat, vagy legalábbis azok egy részét.

Mert azért fontos, hogy megmaradjon a realitásérzék. Miközben gyorsan lehet fejlődni, hajlékonyabbá, erősebbé válik mindenki aki rendszeresen eljár az órákra, javul a koordinációjuk, hivatásos táncosnővé válni kicsit bonyolultabb. Bár állítólag volt rá példa, hogy valaki nem csak lelkes, de ügyes is volt, haladó kurzusokra ment tovább, és végül csatlakozott egy kortárs tánccsoporthoz, nyilván nem ez a jellemző. 

mozgás

A legtöbbeknek nincs is ilyen célja. Ami nagyon inspiráló lehet a táncban, az a fejlődés érezhetősége. Minden mozgásformánál kulcsfontosságú lehet, érzi-e az ember, hogy egyre többre képes. Aki gyúr, az látja ezt abból, hogy egyre nagyobb súlyokkal dolgozik, aki fut, az növelheti a távot, a tempót. A csoportos órákon viszont nem mindig ilyen könnyen lemérhető a változás. A táncórák után viszont akár egyszerűbb koreográfiák is betanulhatók, amik sikeres bemutatása nagy örömöt adhat. Nem számít, ha valakinek súlyfeleslege van, hiszen ugyanúgy meg lehet találni a számára megfelelő gyakorlatokat, mint pilatesen.

Az sem mindegy, hogy az ilyen kurzusokat tartók között sok a rutinos táncos, komoly pedagógiai háttérrel. Nem mindegy, hogy gyorstalpalót végzett edző, vagy egy hiteles ember vezeti a foglalkozást. Egy profi ki tudja igazítani a mozdulatokat, ügyel rá, hogy senki ne sérüljön meg, és persze eléri azt, hogy mindenki élvezze az órát. Nagy pillanat lehet ám, amikor egy háziasszony vagy egy irodában megfáradt nő (netán egy lelkes táncrajongó úriember) érzi, ahogy mozdulataik elegánsabbak, légiesebbek, pontosabbak lesznek.

mozgás

A többféle csoportos órát kipróbálók szerint bizony sport ez a javából, és állítólag hangzott már el olyan megjegyzés a kezdő balett foglalkozáson, hogy "ez keményebb, mint a zumba!" Ha élvezetes is, kicsit újszerű is, és az ember picit újból álmainak élhet, ráadásként pedig alakot formál, akkor bizony a felnőtt balettnek is helye van a mozgásformák közt. Ki hitte volna pár éve, hogy egyszer olyan dolgok is népszerűek lesznek, mint a rúdtánc- talán az amatőr balerinákból is egyre több lesz majd. A közös tánc ráadásul összekovácsolja a csapatokat, új barátságok alakulnak ki. Szóval balettre fel!