Egy internetes oldalon találtam egy összeálítást olyan hatékony mozgásokról, amelyek segítenek az alakformálásban- nem kell semmi bonyolultra gondolni, a listán az alábbiak szerepelnek.

Az olcsó és szinte bárhol végezhető ugrókötelezést azért ajánlják, mert nem csak hatékony, de szórakoztató. Az arősítés, formálás és kalóriaégetés szempontjából is igen jónak tartott guggolás helyesen végezve nagyon ajánlott.

A fekvőtámaszás ajánlása sem nagy meglepetés, mint ahogy a kitörést is sokan iktatják az edzésprogramba.

Az utolsó három javasolt mozgásforma pedig meglehetősen tágra nyitja a kört, hiszen ezekkel már mindenki által unamolig ismert sportokat ajánlanak: felhívják a figyelmet rá, milyen hatékony az úszás, a futás és a kerékpározás. Köszönjük a tippeket, ezekre aztán sose gondoltunk volna.

A máshol olvasható javaslatok szerint jó ötlet magunk elé célokat kitűzni, edzés előtt melegíteni, naponta edzésnaplót vezetni, edzőtársat követni, edzéstervet készíteni és beszerezni egy pulzusmérőt. Ezek sem tűnnek döbbenetesen nagy újdonságoknak.

Vagy mégis azok? Egy újszülöttnek minden vicc új, ahogy mondani szokták. Szóval aki még nem sportol, levonhatja magának azt a komoly következtetést, hogy fusson, ússzon, biciklizzen vagy tornázzon viszonylagos rendszerességgel. Szívesen.

Arra viszont jóval nehezebb egy mondatos tanácsot adni, hogy ezeket a közismert dolgokat hogyan építsük be a saját mindennapjainkba. Mindenki, aki hozzám hasonlóan naphosszat az interneten lóg és mindenfélét összeolvas, tudja, hogy többet kéne mozognunk, akár alakot akarunk formálni, akár csak fittebbek akarunk lenni. Csak épp nehéz elkezdeni.

De nem is lehetetlen. Ha mégis egy gyors tippet akarnék lenni, az annyi, ne mindig a holnap legyen a változás napja, hanem a ma. Aki hallgat erre, máris tett egy lépést a jó irányba...