A helyi újságban írtak a Vöröskereszt és Laktanya utcák által határolt területen kialakított futópályáról, és ha már nincs túl messze tőlem, ezen a hűvös novemberi hétvégén próbát tettem vele.

Ismerős vagyok a környéken, régebben errefelé dolgoztam, de mostanában is megfordultam arra. Korábban már láttam az itteni szabadtéri fitneszparkot, most pedig ott van a futókör is a területen, ahol focipálya és pingpongasztalok is várják a sportolókat. Minden rendben levőnek látszott, karban tartják a gépeket, de leginkább a rekortán borítású pályára voltam kíváncsi.

A kör ugyan csak 300 méteresnek tűnt nagyjából a térkép alapján, de ezt sem tartom rossznak egy ilyen sokak által lakott környéken, ahol van a sok panelház mellett hivatali épület, étterem, iskola, szóval ez bőven több, mint ami sok más helyen megvalósítható lenne. A sűrűn beépített új lakóparkok többségénél például nehéz lenne ennek helyet találni. Ilyen kis körön nyilván aránylag monoton a kocogás, de a környéken élők számára így is jó lehetőség egy kis mozgásra ez a park. A rekortán borításon jól esett a kocogás, csak annyi zavart, hogy az egyik rövid szakaszon a fákról lehullott levelek csúszóssá tették a pályát, oda kellett figyelni. De ez ahhoz képest semmiség.

Bevallom, tetszett az is, hogy különféle gépeket, a pingpongasztalokat bárki szabadon használhatja. Ugyan ezúttal egyedül voltam a futópályán, a többi dolognál megfordultak páran. Gyerekek jöttek le, és ha már ott voltak, egy kicsit mozogtak- ilyen korban az ember azzal játszik, ami kéznél van. És miért ne lehetne erre alkalmas pár fitneszgép? Felbukkant egy idős házaspár is, vélhetően az unokájukkal: a gyerek a gépek felé vette az irányt és csatlakozott hozzá a nagypapa is. Túlzás lenne kőkemény edzésnek minősíteni ezt, de mégis feláll az ember egy rövid időre a tévé elől.

A helyzet úgy hozta, hogy igazán hosszú ideig én se róttam a köröket. Amennyi jutott, az is kellemes volt, ráadásul arra járt egy jóbarát, aki nyilván inkább viccből készített egy lassított felvételt a futásomról- ám mégis hasznos lett, egy picit ki tudtam elemezni. Tanácsok alapján kicsit módosítottam a futóruházaton, meglepő, hogy ilyen intenzív mozgás mellett mennyire nem kell sok cucc az emberre.

Egy szó mint száz: tetszett ez a futókör, és szerintem biztos, hogy járok még erre futni. Azt se bánnám, ha hozzám még közelebb is kiépítenének egyet, amire van is esély, mert a kerületben már tucatnyi szabadtéri sportparkot létrehoztak. Valamelyik kisebb stadion árából szerintem lehetne pár tucat ilyen sportparkot létrehozni máshol is az országban. Persze azokra bizonyára nagyobb az igény, a második helyen álló MTK meccsén már 100 (száz!) néző is összejött most szombaton. Nem is tudom, mit képzelek... Mindenesetre becsülöm a helyi önkormányzatot azért, hogy itt Óbudán erre is odafigyelnek.