Már deszka póz (vagy plank, kinek hogy tetszik) kihívás is van, őrület. Én tudom, hogy ezek a fitnesz-divathullámok fárasztóak, néha magamat is unom, amikor ilyesmiről okoskodok, de közben meg nem lehet elsiklani a pozitív üzenetek felett.

Visszatérve magára a deszka pózra, bámulatos, hogy fejlődik a tudomány. Az ember abban nő fel, hogy felülés kell, meg hasprés, aztán amióta elkezdtem többet mozogni és innen-onnan informálódok, pár dologra máshogy gondolok. Azt hiszem, a deszka pózról először alaposabban a life.hu-n olvastam ebben a cikkben, és először én is mosolyogtam, mi a kunszt abban, hogy egy percig kitarsd a mozdulatot. Szerencsére ki is próbáltam, és így nem csináltam magamból hülyét azzal, hogy könnyű kis gyakorlatnak tituláltam volna.

Meglepő, hogy mennyi erőt igényel ez a statikus feladat. Láttam a kihívást, ami a 27. nap végére a nulláról indulóktól elvárna a 240 másodperces folyamatos kitartást- ez azért nem fog mindenkinek összejönni, gyanítom. Az viszont meglepett, hogy milyen sokan csatlakoztak máris a kihíváshoz- elég erős közösségre lehet alapozni manapság, ha valaki mozgásban és egészséges életmódban utazik.

Megjegyzendő, hogy a deszka póz éppenséggel nem új találmány, a jógában már rég ismerik. Amikor jógaórán voltam, elsőre le sem csapódott, hogy itt bizony jórészt ugyanarról van szó. Szóval szép dolog a divat, de azért fontos tisztában lenni azzal, hogy sok modernként eladott mozgásforma gyökere rejtőzik ősrégi gyakorlatokban. Néha hasznosabb az egyszerűbb, bevált dolgokra szavazni, és pár, a deszka pózhoz alapgyakorlat is elég lehet kezdetnek.

Aztán ahogy fejlődik az ember, egyre nagyobb célokat lehet kitűzni, vannak különféle módosított, nehezített verziói még az alapvetően rém egyszerű statikus póznak is. Mert a világrekord a deszka pózban nem hogy 240 másodperc: több, mint 240 perc! Négy órán és 26 percen át tartotta ki ezt egy kínai rendőr. Ettől azért még elég távol van az, aki először csak pár másodpercig bírja, vagy addig se, mert sose próbálta. Ha valakit pont egy ilyen közösségi kihívás bír rá arra, hogy belevágjon, ám legyen: meglátjuk, a hónap végén is akkora lesz-e a lelkesedés, mint most, amikor még csak csatlakozni kell.