Valószínűleg a világ leghülyébb felvetése, hogy Nico Rosberg "érdemtelenül" lett az összetett győztese.

Őszinte csodálattal tekintek azokra az önjelölt szakértőkre, akik könnyedén meg tudják állapítani, kinek jár a vb-cím a Forma-1-ben. Én speciel örülök, ha a normál városi forgalomban elvezetgetek baleset nélkül, arról konkrétan elképzelésem sincs, mi lenne ha egy ilyen irdatlanul gyors autóval kellene végigmennem egyetlen kört egy versenypályán.

Az meg végképp más történet, milyen egész évben át, szinte minden versenyen a csúcson lenni, nem csak elvacakolni a mezőny közepén, hanem megküzdeni minden egyes dobogóért. Az, hogy a Mercedes jobb volt a többi autónál, jellemzően tény, de láttunk már a világon olyan csodát, hogy két ugyanolyan jó autóval versenyző pilóta közül az egyik szuperül szerepelt, a másik meg bukdácsolt. 

És Nico Rosbergre azt mondani, hogy behunyt szemmel bekocogva gyűjtögette a pontokat, igen nagy tiszteletlenség. Szorongatták a riválisok, a nyakán volt Hamilton, és azért így is szinte egész évben végig a dobogón volt, nem kevés versenyt megnyerve. Nyilvánvalóan más taktikával versenyzett akkor, amikor már a második helyek is elegendőek voltak a végső sikerhez, míg Hamilton az utolsó esélyét megragadva kihajtott mindent a járgányból. De ahhoz remek versenyek kellettek az év folyamán Rosbergnek, hogy ebbe a helyzetbe kerüljön- bocsánat, hogy ebbe a helyzetbe hozza magát! 

Persze, van pechfaktor, műszaki gondok jelentkezhetnek, meg átszaladhat pont a versenyautó előtt egy kósza mókus, de ilyen hosszú F1 szezonnál egy-két balszerencsés versenyre kár hivatkozni. És normális ember nem is beszél ilyesmiről, hiszen például Hamilton pont a saját erőfeszítéseit tenné idézőjelbe, ha azt állítaná, Rosberg személyében egyszerűen egy közepesen versenyző mázlista nyerte a világbajnokságot.

Meg egyébként is, oké, Rosbergnek talán ritkábban volt gondja, de Verstappen, Alonso vagy Vettel rajongói nem mondhatnák azt, Hamilton is csak annak a mázlinak köszönheti hogy a végső győzelemért harcolhat, hogy pont neki jutott Mercedes? Mert ez is része ám a történetnek... Az én szememben azok a nagyon menő pilóták, akik egy gyengébb autóval is harcban vannak az első helyért. Rosberg viszont, ha már jó autó volt a feneke alatt, akkor köszönte a lehetőséget és élt vele. És a legtöbbet pontot gyűjtötte az év során, így kiérdemelte a világbajnoki címet. Pont.

Minden más csak belemagyarázás. Előrángatják az ilyen-olyan nyilatkozatokat, gyártják az összeesküvéselméleteket, pedig simán el lehetne fogadni, ebben az évben piszok jól versenyzett a német srác. Mondani sem kell, az jót tesz a Forma-1-nek is, ha van egy kis mozgás, változatosság, ha az idény első versenye után nem lehet egyből kiosztani a címeket, ha végig marad izgalom. Az idén így volt- és ezért lehet csámcsogni a témán. Reméljük jövőre is lesz valaki vagy valami, ami kicsit megmozgatja az állóvizet, mert akkor volt minden dögunalom, amikor egy kiemelkedő versenyző egy kiemelkedő autóval túlságosan is megérdemelten verte végig a mezőnyt...