Az idei focivébé egyik nagy rangadóján vettem észre, hogy pár üres szék van a lelátókon. A holland-spanyol biztosan sok szurkolót érdekelt, először nem is akartam hinni a szememnek, de mint kiderült, valóban voltak gazdátlan helyek, ha nem is sok, de ahhoz pont elég, hogy a FIFA is vizsgálatot indítson.

Papíron ugyanis minden hely elfogyott már rég, szóval ki akarják deríteni, miért nem ment ki a meccsre az, akinek jegye volt. Van, aki szerint a közlekedési nehézségek akadályozták a szurkolókat, mert a stadiont két kilométeres biztonsági zóna veszi körül, amin belülre csak hivatalos engedéllyel rendelkező járművek mehetnek be. Aztán az is lehet, hogy a szponzorok által kapott nem kevés jegyet nem sikerült jól kiosztani, páran nem mentek el meccset nézni. Az üres helyeket pedig a játékosok is észrevették.

Másnap is volt jópár üres szék az Uruguay-Costa Rica meccsen, pedig két, amerikai válogatottról volt szó. Az igazi megdöbbenést az olasz-angol meccs okozta, amiről már fél éve úgy lehetett tudni, minden jegyet eladtak rá: a szurkolók üres széksorokról töltöttek fel képeket. 

Ebben az a meglepő, hogy mindenki azt hitte, a fociőrült brazilok országában nem képzelhető el olyan meccs, ahol ne lenne telt ház. Aztán most megy a Franciaország-Honduras, ahol szintén akadnak gazdátlan helyek. Úgy látszik, meg kell azt szoknunk, hogy a zsúfolásig megtelt lelátó nem garantált még egy focivilágbajnokságon sem, teljesen mindegy, hol rendezik azt. Kétségtelen, könnyű a tévé előtt elkényelmesedett szurkolóvá válni, de ha pont az igazán lelkesen kiabáló emberek maradoznak el a meccsekről, a hangulat nem lesz ugyanaz.

Persze Katarban nyilván ezt is megoldják, animált szurkolókkal, netán jól fizetett és gondosan kiképzett statisztákkal. Figyelni is fogom a híreket, hol lehet majd erre a melóra jelentkezni...