Mostanában sokat beszéltek egy középiskolás amerikaifocista videójáról, aki látszólag magának passzolja a labdát, és sikeresen el is kapja azt egy nagy sprint után. 

Ez konkrétan nem igazán lehetséges (egyébként sincs értelme, inkább csak az ügyesség demonstrációja lenne), ráadásul a labda repülésének ívét nem látjuk folyamatosan. Szóval inkább átverésnek látszik az egész, de léteznek nagyon is valóságos trükkvideók.

Hogy mi ezeknek az értelme? Egyszerűen felhívhatja magára a figyelmet egy karrierre vágyó fiatal, ha szerencséje van, és elkezdik sokan kattintgatni a videóját, ahol csak egy dolgot csinál, a specialitását- azt viszont nagyon jól.

Ilyen internet-szenzáció volt a norvég(!) Havard Rugland, becenevén Kickalicious, aki fantasztikus pontossággal lőtte a tojáslabdát egészen nagy távolságokra is. Aki megnézi a videót, nem lepődik meg rajta, hogy a semmilyen komoly játékosmúlttal nem rendelkező norvégot meghívták még NFL csapatok edzőtáborába is.

A jövő egyik reménysége lehet egy egyetemi játékos, Zach Smith, aki long snapper (ő a lába között hosszan passzolja hátra a labdát, ez egy igazi specialista poszt), aki azt demonstrálja, mennyire jó ebben a műfajban.

Aki nem csal, az nyerhet egy jobban sikerült videóval, felkeltheti a proficsapatok érdeklődését, de aki már tizenévesen is kamu felvételekkel akarja nem létező képességeit demonstrálni, az lehet, hogy hosszú távon is elvágja magát... Ráadásul roppant egyszerű ellenőrizni, ki mire képes: "Öcsi, itt a labda, passzolj és rohanj!" Szóval önveszélyes fegyver az internetes hírnévre törés.

Persze van olyan helyzet, amikor az ilyen videók már inkább elvártak. Tavaly decemberben Jamaal Charles is megosztott egy olyat, ahol ő dobja a labdát és saját maga kapja el. Ott is vitáztak arról, hogy kamu-e. De a Kansas City Chiefs sztárjának ez nem befolyásolja a szerződését- sőt, olyat is olvastam, hogy egy ügyes reklámról van szó, a cipő a lényeg a felvételeken.

Amit szabad Jupiternek...