A legismertebb profi hokiliga első idényében még csak öt csapat volt.

A jégkorong egyike a legfontosabb amerikai profi sportoknak, és ha a múltat tekintjük, az egyik legrégebbi is. Vélhetően nem meglepő módon Kanadában indult el a magas szintű hoki, ahol már 1894-ben meccet rendeztek a Stanley-kupa elnyeréséért. A profiligák is megalakultak pár év múlva, ahol fizetett játékosok hajtották a korongot.

Az NHA (National Hockey Association) egy volt ezek közül, a csapatok a kanadai Ontarióból és Quebecből vettek részt a bajnokságban. Az 1909-ben alapított liga csak pár évet élt, és öt csapat 1917. novemberében megalapított a National Hockey League nevű szervezetet. 1917. december 19-én pedig a Montreal Canadiens és a Montreal Wanderers legyőzte az Ottawa Senators, illetve a Toronto Arenas csapatát. A bajnokságot végül a Toronto nyerte. 1918-ban pedig az Arenas a rivális PCL liga győztesét felülmúlva hódította el a Stanley-kupát.

1926-tól pedig nem volt többé riválisa az NHL-nek, amihez két évvel korábban csatlakozott az első csapat az Egyesült Államokban, a Boston Bruins. Később aztán folyamatosan bővült a csapatok száma, jött a Chicago Black Hawks, a New York Rangers. Mivel úgy ítélték meg, hogy egyetlen másik hokiliga bajnoka sem méltó a Stanley-kupáért játszani, kizárólag NHL-csapatok harcoltak a trófeáért. 

Ahogy más sportágakban is, úgy a hokiban is gyakran mentek csődbe a csapatok a harmincas években, a második világháború idején már csak hat csapat szerepelt az NHL-ben. Ahogy egyre nagyobb üzlet lett a tévének köszönhetően a profi sport, új franchise-ok alapultak. Jelenleg 24 csapat van az USA-ban és hét Kanadában. 

Ugyan a "négy nagyból" az NHL számít a legkevésbé nézettnek, azért a hoki is pár dollármilliárdos üzletággá nőtte ki magát egy évszázad alatt. E sorok írója nem kifejezett hokirajongó, de amikor lehetőségem nyílt arra, hogy elmenjek egy NHL-meccsre, nem hagytam ki. És nagyon megérte! Remek hangulat, pörgős tempó, profi körítés. Nem csoda, hogy olyan sokan szeretik a hokit, Kanadában pedig főleg kiemelkedően népszerű. Gyaníthatóan még sok éven át az is marad...