A chilei bankárok körében már nem a golf a menő sport.

Christian Acevedo már 26 éve szörfözik, és rengeteg időt tölt a tengeren és a tengerben. Amikor egy évtizede azt vette észre, egyre többen érkeznek a városokból egy kis szörfözés kedvéért a partra, nyitott egy iskolát, és manapság igencsak jól pörög az üzlet.

A változást az okozta, hogy a fiatal üzletemberek, a brókerek, bankárok, befektetők nem nagyon érdeklődnek az idősebb kollégáik számára vonzó golf iránt. Valami mást, izgalmasabbat akarnak kikapcsolódásként, így a mountain bike mellett például a szörf is nagyon népszerű a körükben.

Délutánonként munka után még elegáns öltönyeikben bukkannak fel a szörfös boltokban, a hétvégét pedig a tenger hullámain lovagolva töltik. Nem akarnak napi 15 órát dolgozni, és nem akarnak még a levezetésnek szánt golf közben is üzletről beszélgetni- a szörfdeszkára pedig nem vihetnek mobiltelefont.

Persze közöttük is akad, akinek nem a bankárkodás hozta meg a kedvét a szörfhöz: a Deutsche Bank Securities alelnöke, Andres Rochette tinédzserként szeretett bele a sportba, ám akkor sem váltott golfra, amikor öltönyös menedzser lett. Elmondása szerint már nincsenek előítéletek a szörffel szemben, nem gondolják, hogy ez afféle hippisport. 

Santiagótól pár órányira igazán világszínvonalú szörfös helyek vannak a Csendes-óceánon. A helyiek szerint Chile hullámai megállják a helyüket a kaliforniai vagy ausztráliai szörfparadicsomokkal összevetve is. És a lényeg: közel van, a bankároknak egy rövid út elegendő ahhoz, hogy a tengeren tölthessék a hétvégét. Péntek délután már nem a tőzsdei jelentéseket bújják, hanem a szélelőrejelzést, merre lesznek a legjobb hullámok. 

Miközben sok sport bizonyos szezonokra korlátozódik, az elszánt szörfösök még télen is deszkára pattannak. Ez a kívülállók számára meglepően intenzív sport, edzésnek is kitűnő, és mivel folyamatos koncentrációt igényel, el tudnak szakadni a munkahelyi ügyektől. A fiatalabb generáció tagjai hajlandóak akár a karrierből is feláldozni, hogy minőségi szabadidőt tölthessenek el munka után, és ehhez a szörf ideális lehetőség.

Azért nyilván kapcsolatépítésnek sem utolsó, hogy a tengerparton találkoznak a bankárok, akik a vízre nem visznek ugyan mobiltelefont, de este egy asztalnál ülve beszélik meg aznapi élményeiket. A golf már kiment a divatból, a feltörekvő fiatal bankárok inkább a szörfre esküsznek, és erre a "nagy öreg", Acevedo szerint minden másnál jobb okuk van: a szörf sokkal jobb buli, mint a golf.