A jóga mint gigaüzlet

Manapság jógával mindent el lehet adni, pörögnek a dollármilliók a jógás utakban, cuccokban, képzésekben.

Ugyan sokan vitatják, a jóga egyáltalán sport-e, de amit mi itt nyugaton látunk belőle, inkább valamiféle torna, mint filozófia. Nem véletlen hogy sok teremben megfér egymás mellett a jóga, a pilates meg.a crossfit, sokszor az oktatók is megegyeznek.

Már csak az is a sporthoz sorolja, hogy kifejezetten aktiv kikapcsolódásnak tűnnek mondjuk a jógás nyaralások. Nemrég találtam rá egy oldalra, ahol a világ minden sarkában szervezett jógás utakat hirdetnek. Döbbenetes, de tényleg mindenfelé van Indiától Peruig, Afrikátül Skandináviáig út. Lehet leválogatni utazás hosszára, szintre, akár oktató is lehet valaki gyorsan, pici pénzből. (Aztán persze ezek a gyorstalpalós jógaoktatók tartják majd neked a következő órádat.)

Vannak tematikus jógás utak, vegán étrenddel Balin, szörfözéssel Portugáliában, hegyi túzással egybekötött hetek és a sor hosszan folytatható. Nagyon része lett a főáramlatnak a jóga, aki nem foglalkozik vele, az lassan ciki lesz. 

És persze vagyonokat lehet keresni a kifejezetten jógás ruhákkal. Ha nincs kellően spirituális cicanadrágod, nem is igazán vagy jógás. A külvilág fele is mutatni kell, te is része vagy a nagy családnak, akinek a számára ez egyszerre kikapcsolódás, sport és életforma. 

Hogy mekkora pénzek mozognak, azt jelzi a jogás instagramosok növekvő száma is, akiknek óriási követőtábora van. Ma egy csinos jógi megél abból hogy lefotóztatja magát a tengerparton egy-egy izgalmasabb pózban s közben még a világot is beutazhatja. 

Persze vannak, akik felszólalnak a jóga üzletiesedése ellen. Éppenséggel vicces látni, amikor a vendégektől mindenki máshoz hasonló összeget kérő jógaközpont oszt meg ilyen videót. Lehet, hogy szakszemmel nézve ők másak, többet és mélyebbet adnak és nem kombinálják az órákat aerobic-kal, de egy beeső laikus számára nem mindig jön át a különbség.

A végső kérdés.persze az: ekkora baj ez? Lehet trendi a cigarettázás, a szerencsejáték és sok más is. A jóga nem akar bántani senkit, és ha valaki jólesően űzi, akkor ez az egész rendben van. A pénzzel az a baj, hogy sokan a jógás költekezéssel együtt nem spirituális feltöltődésre, hanem önteltségre tesznek szert, és felülről nézik az “egyszerű” embereket, akiket még nem érintett meg a jóga.

Pedig néha a fő különbség csak annyi, hogy egyikük erre szórja a pénzt, a másik pedig arra. Szerintem a jóga teljesen jó dolog, én is voltam laikusként órákon, jól is esett. De guru nem vagyok, nem leszek, és főleg nem attól leszek, ha isten pénzét elszórom rá, hogy magamnak igazoljam, mekkora jógi vagyok.

Mit fáj az bárkinek, hogy pár picit eltunyult nő, aki jórészt monitor előtt ül, meg néhány pocakos fickó, akitől alapvetően idegen a nyugis mozgásforma, megküzd egy kicsit az ászanázással a tengerparton? Közben meg úgy is érzik, tesznek magukért valamit, és ez legalább olyan jól eshet, mint maga a mozgás.

A mi szintünkön ez nem elmélyültebb sportmozgás, mint a laza kocogás. Ha ekként kezeljük, ez jó lehet nekünk is, és ugyan mi jelentősége, ki keres vele egy keveset? Az egészséges életmód üzlet is lehet korrekt, ha mind a két fél elégedett...

0 Tovább

Súlyemelés a medencében

A víz alatt is tud edzeni Dmitrij Klokov, a korábbi világbajnok.

Az orosz súlyemelő, aki több világversenyen szerzett érmet, visszavonulása után is ismert arc maradt. Szerepelt mindenféle műsorban, például egy show kedvéért a műugrással is megpróbálkozott- alkatából fakadóan inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Emellett viszont edzős videókat is feltölt, és két alkalommal is bizonyítatta, a víz alatt sem gyengül el: emelgeti a súlyokkal megpakolt rudakat rendesen.

Na persze aki tanult fizikát, az tudja, hogy a vízben máshogy működnek a dolgok. De meg kell jegyezzem, van egy apróság: ha netán mégis túlvállalja magát az ember, és mégsem lesz annyival könnyebb a súly, ha a vízben szorul a rúd alá az ember, az igen kellemetlen lehet. 

Ezért vannak segítők a környéken. De látványosnak kétségkívül látványos a produkció...

0 Tovább

A 81 éves nindzsa

A Ninja Warrior átverése számomra kicsit visszatetsző.

Sokan ismerik a Ninja Warrior című műsort. Noha elsősorban szórakoztató jellegű az akadálypályán való versengés, én azért bőven látom benne a sportértéket: kell hozzá edzettség, hogy valaki teljesítje a kihívást. Nem csoda, hogy igen gyakran exsportolók tudják elérni a legjobb eredményt.

Az amerikai Ninja Warrior egyik sokat megosztott adásában sajátos megjelenésű versenyző bukkant fel: egy állítólag 81 éves nyugdíjas postás. A kopaszodó, ősz hajú, szemüveges nindzsaveterán felállt a rajtvonalhoz mackójában, aztán elkezdett kómotosan folyamatosan előre haladni. Egy-egy nehezebb rész után kicsit kifújta magát, láthatóan elfáradt, de nem adta fel, s végül a közönség őrjöngése, felesége biztatása által közepette a pálya végéig jutott.

A megosztások érhetőek, hiszen sokan mondták, na ugye, hogy 81 évesen is lehet fittnek lenni, ők is képesek felvenni a versenyt a fiatalokkal. De sokan már akkor kételkedtek, hogy valóban annyi idős volt a sportember, mint amennyinek mondták. Bevallom, nekem is az volt az érzésem, ez valami átverés.

De ilyenkor hogy fogalmazzunk? Sértsük meg az idősebbeket azzal, hogy hangoztatjuk, erre az ő korában senki nem lehet képes? Ez azért erős, mert kortól függetlenül sokan tudnak felmutatni valami nagy teljesítményt, sportban vagy máshol. Inkább legyünk jóhiszeműek, és a pozitív üzenet miatt higgyünk benne, tényleg igaz amit látunk?

Aztán később kiderült a valóság: egy korábbi Ninja Warrior bajnokból csináltak öt órányi munkával nyugdíjas postást. "Felesége" is csak szerepet játszott. Értem én, hogy kell a beszédtéma az ilyen műsorokhoz, de nem tudom eldönteni, kinek megalázóbb ez: a nézők számára, akik szeretnének hinni valamiben, ami valójában csak egy vicc? Vagy az idősek megalázása ez, mert őket kihasználva akar a műsor pár új nézőt, miközben ez az elmaszkírozás enyhén szólva is tiszteletlen, azt sugallja, öreg, ez azért nem nektek való? 

A sportban az a jó, mert néha igenis tudnak bizonyítani kicsik és nagyok, fiatalok és idősek, az emberek felül tudnak emelkedni korlátaikon, tunyaságukon- ám az átverésnek szerintem semmiféle pozitív üzenete nincs. Inkább azt sugallja az ilyesmi, minden átverés, trükk- pedig igenis vannak jó példák. Jó lenne, ha ezekre legalább annyi figyelem irányulna mint az ilyen kamu hősökre.

0 Tovább

Nők kerékpárral

Iszonyat stílusos módon reklámozták csajokkal a bringákat egykoron.

Nem is tudom, van-e olyan lány, akinek ilyen láttán nincs kedve bringára pattanni, és élvezni a suhanást, a mozgás örömét.

(Flashbak)

0 Tovább

Egy új bajnokság

Meglehetősen kiszámíthatatlan rájátszás várhat ránk az NFL-ben.

Mondjuk ki őszintén: gyakorlatilag mindenki melléfogott az idén a jóslataival. Az amerikaifoci felkent szakértői se nagyon számoltak azzal komolyan, hogy olyan csapatok csúsznak be a rájátszásba mint a Buffalo Bills, és olyanok dominálnak az alapszakaszban mint a Los Angeles Rams. Nyolc olyan csapat jutott tovább az idén, ami az előző évben csak külső szemlélője volt a rájátszásnak- ez is csak a bajnokság szurkolói szemmel nagyon üdítő változatosságát jelzi.

Azért jó ez a nézőknek, mert nem azzal ülünk le a bajnokság legelső meccse előtt a tévé elé, hogy "az alapszakaszt nézni is kár, megint a szokásos csapatok lesznek az élen". Hát nem egészen. Meglepetéssel indult a szezon, amikor a bajnok Patriots otthon kapott ki, de aztán a New England konferencialesőként ment tovább- ez egyike a kevésbé meglepő történéseknek. Hasonlóan számoltunk a Pittsburgh Steelers jó eredményeivel is. A tavaly a döntőben elbukó Atlanta Falcons továbbjutására is számítottunk, arra már kevésbé, hogy csak az utolsó fordulóban, csoportharmadikként harcolják azt ki.

A negatív meglepetések közül volt, aminek váratlan sérülések, eltiltások lehetnek a magyarázatai, és volt, amelyik csapat egyszerűen csak rettentően visszaesett. (Nem kevés gárdánál máris keresik az új edzőt, ami jelzi, sok helyen a váltásban látják a megoldást.) A Cleveland Browns az egyetlen kivétel a rossz szereplést illetően, mert senki nem várt tőlük semmit, na de például a New York Giants leégése már sokkal váratlanabb volt.

Bármi is volt a háttérben, most hétvégén olyan párharcok várnak ránk, amelyekre kevesen számoltak, pont ezért hozhatnak újabb meglepetéseket. A Wild Card kör általában is hoz pár egyoldalú mérkőzést, és az idén is előfordulhat ilyen. A Kansas City Chiefs, ha jó napot fog ki, lényegesen ütőképesebbnek tűnik a Tennessee Titans-nél, nálam ez fix hazai győzelem. A számomra a továbbjutás ellenére sem meggyőző Carolina Panthers pedig szerintem simán elbukik a megújult, váratlanul erősnek tűnő New Orleans Saints-szel szemben.

Ha az idény egészét nézem, a fiatalos lendületű meglepetéscsapat, a Los Angeles Rams sokkal jobbnak tűnik az Atlanta Falconsnál. De utóbbiban kifoghatnak nagyon jó napot a támadók, győzelemmel zárták az alapszakaszt, szóval elvileg bármi lehet- mégis inkább a Rams-t húznám be.

Minden évben szokott lenni egy meglepetés, és én most úgy érzem, a surranópályán továbbjutó Buffalo Bills, ha már majdnem két évtizedet vártak a rájátszásra a szurkolók, még egy kört legalább szeretne, ezért nagyon odateszik magukat a Jacksonville Jaguars ellen. Ne feledjük, a Jaguars talán az NFL leggyengébb csoportjában lett első, és a viszonylagos jó teljesítménye ellenére sem mondható Blake Bortles világverő irányítónak. Ha a védelem tartja magát, jó meccs lehet ez, de a végén szerintem a Bills fog örülni- és készülhetnek egy jó kis kirándulásra Foxboróba, ahol ritkán terem nekik babér. 

De mit lehet tudni, talán majd pont most!... Volt már annyi váratlan eredmény az idén, hogy én már bármit el tudok képzelni- s pont ezért egy meccset sem szeretnék kihagyni, mert hatalmas izgalmak várhatók. Már úgyis csak 11 összecsapás van hátra, szóval aki szereti az amerikaifocit, ezeket már úgyis nézni fogja, mert utána jön a hosszú, unalmas holtszezon.

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések