Sportszépségek: Amy Williams

Mindjárt itt a téli olimpia, nézzünk tehát szét a téli sportok világában!

Az 1982-ben született angol Amy Williams több szempontból sem tipikus képviselője hazájának: egyrészt az angolok mostanában nem nagyon vitézkednek a téli olimpiákon, másrészt a hölgyek sem feltétlenül a szépségükről híresek.

A dekoratív Amy viszont szkeleton versenyszámban (ez a szánkóhoz hasonló kicsi, egyszemélyes eszköz, amivel szédítő sebességgel csúsznak le a legjobbak a pályán) 2010-ben Vancouverben aranyérmes lett. Három évtized óta ő volt az első egyéni számban aranyérmet nyert brit sportoló a téli olimpiákon, és Vancouverben rajta kívül senki más nem is nyert aranyat az angolok közül.

Amy Williams a Top Gear rajongói is ismerhetik, az egyik nem túl komoly versenyükben egy raliversenyző mérte össze tudását a szép szkeletonossal.

Amy már nem abbahagyta a versenyszerű sportot, és hamar meg is találták a tévés ajánlatokkal, 2013 januárjától a BBC Ski Sunday című műsorának egyik hazigazdája.

0 Tovább

A magyar foci téli álma

Önmagában is vicces, hogy a magyar futball pályaviszonyai olyanok, hogy hetekre megáll az élet minden télen. Ám ha ez van, ehhez kell alkalmazkodni, és legalább át lehet tekinteni, hogy áll a helyzet az első osztályban félidőben.

Pontosabban már két fordulóval túl is vagyunk az idény felén, hiszen ezeket tavaszról hozták előre. Ez évek óta része a magyar bajnokság lebonyolításának, szóval a nagy téli értékelések is megcsúsznak ennyivel általában. De a logika azt diktálja, hogy a hosszú szünet előtt kell elemezni, hiszen a folytatás erőviszonyait már befolyásolhatják az új igazolások.

Nem szívesen ereszteném ezt hosszú létre, mert ha jól megnézzük a tabellát, nagy csodákat nem látunk. Az élmezőnyben az utóbbi évek eredményes vidéki csapatai vannak, a DVSC, a Videoton és a Győr áll a dobogón. A Debrecen helyezése nem meglepő, hiszen az utóbbi évtized toronymagasan legeredményesebb csapatáról van szó. Érdekes, hogy mindig sikerül új erőre kapni, edzőváltásoktól, a legjobb játékosok eladásától függetlenül. Az első bajnokcsapat keretéből csak Dombi maradt kiegészítő emberként hírmondónak- a minden bizonnyal kivételes génekkel rendelkező focista idén töltötte be a negyvenet, és néha még mindig képes megvillanni. A csapat körül nem nagyon vannak balhék, nem jellemzőek a handabandázó nyilatkozatok, egyszerűen csak valahogy mindig ott vannak az élen. Valószínűleg a nyugalom és a fegyelmezett munka pont elég egy magyar bajnokságban.

A Videotonnál pénzben és nagy szavakban sincs hiány. Nem mondhatni, hogy a székesfehérváriak manapság túlságosan nagy népszerűségnek örvendenek, sokan figyelik kaján örömmel, amikor a díszpáholyban ülő prominensek csalódottan vesznek tudomásul egy kínos vereséget. Hogy marad-e a kupából kieső, a bajnokságban 4 pontos hátrányt összeszedő csapat edzője, a portugál Jose Gomes, kérdéses- szerintem menni fog.

A győriek rosszul indították az idényt, de szépen lassan felkapaszkodtak a dobogóra, és a magyar futball viszonyait ismerve nem elképzelhetetlen, hogy akár még előkelőbb pozícióban lesz a bajnokság végén. Várható, hogy a télen még pár sztárigazolással próbálnak erősíteni, az őszi idényben megszerzett Rudolf Gergely ugyanis nem sokat mutatott. A pénz általában itt sem gond, de ez nem mindig elég.

A negyedik Diósgyőr és a hatodik Haladás talán erőn felül teljesített az ősszel. A miskolciak Szivics edzővel jól szerepelnek, ha nem futnak bele pár kellemetlen vereségbe, még szebb lehetett volna az idény vége. A szombathelyiek a fiataljaikra alapoznak, de a válogatott meccsek alapján úgy fest, ők egyelőre még csak a hazai mezőnyben számítanak ásznak.

Az ötödik helyen záró Ferencváros teljesítménye nagy kérdőjel. Akeem Adams tragikus esete biztosan megviselte a csapata, de a hullámzó, és időnként roppant gyenge produkcióra nehéz mindig ezt elővenni magyarázatként. Anyagi gondok állítólag nincsenek, de a nemrég elküldött Ricardo Moniz edzőnek csak a személyisége volt a lehengerlő, az eredményei nem. Utódjával elvérzett a kupában az Újpest ellen a Fradi, a bajnoki cím távoli álomnak látszik- meglehet, újabb évet kell várni valami komoly eredményre.

A Pécs, a Pápa, a Honvéd, az Újpest és a Kecskemét sűrű középmezőnyt alkot. Ezek a csapatok ritkán játszanak látványosan, próbálnak megkapaszkodni az NB1-ben, és a kupában vagy a ligakupában törekednek a nagy dobásra. 

Az alsóházban a Mezőkövesd néhány váratlan pontszerzéssel távolabb került a kieséstől, a Paks nem túl acélos, a Puskás Akadémia viszont... A Videoton fiókcsapataként ismertté vált gárda egy átalakulásnak köszönhetően indulhatott az NB1-ben, de gyakorlatilag semmiféle szurkolótábora nincs. Pár száz néző lézeng a fehérvári stadionban ahol albérletben játszanak, de már épül az új stadion- vajon kinek?... A nagy cél a fiatalok játszatásáról eddig alig valósul meg, más csapatoknál létszám felettinek bizonyult veteránok próbálják benntartani a csapatot. Az MTK tényleg fiatalokkal próbálkozik, de egyelőre akadozik a gépezet, és a telet kieső helyen tölti a csapat. Az utolsó helyezett Kaposvár lassacskán teljesen reménytelen helyzetbe kerül, de a mutatott játékuk alapján sajnos az mondható róluk, hogy nem fognak hiányozni.

Mi várható tavasszal? Vélhetően folytatódik a vidéki fellegvárak versenyfutása. Ha nagy csoda nem történik, a megbízható Debrecen dobogós lesz, de arra is jó az esélye, hogy ismét bajnok legyen. A Videotonnál kérdéses, hogy tudnak megfelelni a sok pénzt adó szponzorok elvárásainak, nem lesz-e teher az eredménykényszer. A Győr viszont valószínűleg jól fog hajrázni. A Fradi esetén kritikus, hogy sikerül az edzőváltás, a dobogó kis szerencsével elérhető- de ehhez a keretben is kellenek a változások, mert a félresikerült, drága idei igazolások helyett másféle mentalitású, valóban segíteni képes játékosokra lenne szükség.

A kiesők egyike szinte biztosan a Kaposvár lesz, a másik csapatot viszont nehéz megtippelni. A Mezőkövesd hajtós csapat, az MTK fiataljai megrázhatják magukat, míg a paksiak a rutinjukban bízhatnak. A Puskás Akadémiánál pedig lesz pénz téli erősítésre...

A kupában a mostani erőviszonyokat tekintve, és ha a sorsolás is úgy akarja, megismétlődhet a tavaly DVSC-Győri ETO döntő.

Sajnos az viszont ténynek látszik, hogy az általános színvonal továbbra is gyenge, nem véletlen, hogy nyoma sincs a várt nagy nézettségnövekedésnek. A maroknyi szurkoló leginkább csak saját csapatára kíváncsi, semleges nézőként megnézni egy magyar bajnoki mostanában komoly erőpróba. Egyelőre jelei sincsenek annak, hogy ebben nagy változás várható- tulajdonképpen miért is lenne? A struktúra szinte változatlan, az arcok is jórészt ugyanazok mint akik évtized ott voltak az MLSZ-ben. Ha pedig a kevés is elég, miért törekedne bárki többre? Persze nagy szavakból nincs hiány, de ha jobban megnézzük, a komoly szakmai munkáról, profi futballbizniszről beszélők mögött gyakran olyan háttéralkukat sejthetünk, aminek a focihoz semmi köze.

Szóval a tavasz sem fog fociforradalmat hozni. De az igazi drukkereknek ez nem számít, ők számolni fogják a heteket. Talán még vannak páran ilyenek...

0 Tovább

Rekordrúgás

A hétvége nem kevés izgalmat hozó NFL-meccsein több sorsdöntő esemény történt, ám közülük is mindenképpen említésre méltó egy új rekord: Matt Prater 64 yardos mezőnygolja. A Denver Broncos rúgója a Tennessee Titans elleni meccsen talált be ilyen távolságról, amivel mostantól övé a leghosszabb mezőnygól rekordja.

Egy ilyen rúgáshoz nem elég a tudás, némi szerencse is szükségeltetik, mert már a szél is erősen befolyásolhatja a labda haladási irányt. Ráadásul jól el is kell találni a labdát, hogy ennyire messzire szálljon.

(A rúgás az NFL honlapján nézhető meg.)

Praternek mindenesetre sikerült a nagy mutatvány, a többi történésre még visszatérek a hétfő esti rangadó után. Broncos mindenesetre fölényesen győzte le a Titanst, és ezzel bejutott a rájátszásba.

0 Tovább

Civil a pályán

Érdekesség ez az ötvenes években született magyar a sportfilm, mert egy színészetben amatőr, de sportban profi kapta az egyik főszerepét: Szusza Ferenc.

Először egy pár szó a háttérről! az ötvenes évek első felében a Rákosi vezette Magyar Dolgozók Pártja már minden területen átvette az irányítást. A filmgyártás kézi vezérlése azt hozta magával, hogy a "magasabb társadalmi célok" érdekében készültek a filmek, némelyek a gyárakat szabotáló reakciósok lebuktatásáról szóltak, mások a szocialista kultúrmunka izgalmas világába vezették be a nézőt, de a sportélet reformjai sem maradhattak ki.

A  szovjet mintára életre hívott Munkára, Harcra Kész (MHK) mozgalom azt a célt tűzte, hogy a dolgozók tömegeit bevonja a rendszeres sportolásba. A tömegsport népszerűsítésével önmagában nem lenne baj, de persze ezt is "szocialista módon", felülről irányítva, erőből akarták végrehajtani. A nagy cél érdekében még egy filmet is készítettek, amiben főszerepet kap az MHK, és persze feltűnnek a reakciós, nyugatbarát elemek, akiknek sorsa nem lehet más, mint a csúfos bukás.

A történet tehát nem parádés, a szereposztás viszont igen. A sport fontosságára ráébredő öntudatos munkásfiút Soós Imre alakítja, a női főszerepet Ferrari Violetta kapta. Mellékszerepekben felbukkant Latabár Kálmán, Gózon Gyula, Görbe János- a sort hosszan lehetne folytatni, a korszak híres és népszerű színészei rendszeresen szerepeltek ezekben a filmekben. Igazság szerint el kell ismerni, bármennyire sematikus, didaktikus alkotások ezek, a filmkészítők és a színészek profizmusa miatt ma is vannak élvezhető elemek bennük.

A Civil a pályán esetében még arra is figyeltek, hogy a hitelesség kedvéért nem egy színészre, hanem egy valódi futballistára bízzák a pályán jól teljesítő, de az üzemben a brigád munkáját hátráltató csatár szerepét. A választás Szusza Ferencre esett, és az újpesti csatárlegenda korrekt alakítást nyújt. A futballjelenetekben pedig értelemszerűen nem volt szüksége dublőrre. Az újpesti futballstadion névadója ugyanis egyike volt a magyar futballtörténelem legjobb csatárainak, egy statisztika szerint 462 első osztályú meccsen 393 gólt szerzett. Több alkalommal volt válogatott, de abban az időben olyan erős volt a konkurrencia a posztján, hogy a 24 meccsen elért "szerény" 18 gólja nem garantálta a helyét az Aranycsapat csatársorában.

Élvezetes nézni a film focijeleneteit, gyors cselek, pontos beadások, látványos védések villantanak fel valamit a korszak kétségkívül világszínvonalú magyar labdarúgásából. Persze a filmben fiktív csapatok vannak, hiszen a kor szellemének megfelelően azt akarták sugallni, hogy a szocializmusban nincsenek profi futballisták, és mindenki egy üzemet képvisel, így aztán Szusza a Vörös Traktor színeiben rugdossa a gólokat.

A film vége természetesen könnyen kitalálható, de nem is ez a lényeg. A Civil a pályán felfogható akár korrajzként is, sportjelenetei miatt a focirajongók számára is érdekes, és akad benne pár mókás jelenet illetve szórakoztató színészi alakítás. Egyszer feltétlenül érdemes belenézni.

0 Tovább

Véghajrá az NFL alapszakaszában

Az amerikaifoci rajongói szomorúan vehetik tudomásul, hogy elérkezett az alapszakasz utolsó negyede. Ám ez legalább azzal is jár, hogy egyre több az olyan meccs, aminek az eredménye sorsdöntő, tehát a csapatok az utolsó pillanatig küzdenek. (Persze ez általában is jellemző az NFL-meccsekre, de az utolsó körökben már végképp nincs helye botlásnak.)

Az idény előtti esélylatolgatások szavatossága gyorsan lejárt, néhány csapat ugyanis komoly negatív meglepetéssel szolgált. Nem gondolta volna senki, hogy az Atlanta Falcons és a Houston Texans az idénynek ebben a szakaszában már semmilyen módon nem juthat be a rájátszásba. Utóbbi igazi lúzerrangadót vívott csütörtök este az előzetesen is gyengének tartott Jacksonville Jaguars csapatával, ami az egyik utolsó esély volt arra, hogy a Texans legalább önmagának bizonyítson. Ám ez nem sikerült, a Jaguars elleni vereség pedig Gary Kubiak edző állásába került. Igazán nem okozott meglepetést az elküldése, sorozatban tizenegy meccset bukott el a tavaly még könnyen rájátszásba jutó csapat. Most valószínűleg kezdhetik az alapoktól újra felépíteni a csapatot, bár tehetséges játékosból nincs hiány, van mire építeni. Mindenesetre ennek a két csapatnak már a jövő idényre kell készülnie.

Ezen a vasárnapon viszont jönnek azok a meccsek, amelyeknek annál inkább nagy tétje van. Az AFC-ben egyszerűbb a képlet, itt több csapat is kényelmes pozícióban van. Az AFC West éllovasa az eddig szinte végig remekül játszó Denver Broncos, de a rájátszás műfajában Peyton Manning kevéssé sikeres, szóval nagy kérdés, meddig jutnak majd el a musztángok januárban. A második helyen álló Kansas City Chiefs a tavalyi tragikus idény után idén sorozatban kilenc győzelemmel kezdett, majd jött három vereség- ám ebből kettőt a roppant hatékony támadógépezettel rendelkező Broncostól szenvedtek el. A wild card hely szinte borítékolható a Chiefsnek, a rájátszásban pedig bármi lehet. A Chargersnek még van némi esélye a másik wild card helyre, az Oaklandnek pedig csak pár biztató meccse volt, de ezzel az NFL-ben nem sokra mehet. A Broncos a Tennessee Titans, a Chiefs a Washington Rendskins csapatával játszik, az esélyek az AFC West csapatai mellett szólnak.

Az AFC South csoportban a képlet egyszerűnek látszik. Az Indianapolis Colts időnként középszerű játéka ellenére is magabiztosan vezet, három meccsel többet nyert mint a rangadóit elbukó Tennessee Titans. A négyesben még az idén gyenge teljesítményt nyújtó Texans és Jaguars van ott, szóval a Colts izgalom nélkül nyerheti a csoportot.

Némileg hasonló az AFC East is, mert a New England Patriots szintén komoly előnyt szedett össze. Az idény előtt a Patriots támadóegysége erősen meggyengült, az első néhány héten a védelem vitte a hátán csapatot. A támadások döcögtek, Tom Brady irányítón többször látható volt a frusztráltság. Aztán visszatért a közönségkedvenc Rob Gronkowski, újra csatasorba állt Danny Amendolda és Shane Vereen, az újonc elkapók közül pedig Kenbrell Thompkins és Aaron Dobson is meg-megvillant. Ám közben a védelem kulcsemberei közül többen is kidőltek, tehát az utóbbi hetek a támadókról szóltak. Összességében a Patriots kilenc győzelemnél tart, és minden bizonnyal bejut a rájátszásba, a védelemnek és a támadóegységnek ott kell majd igazán a maximumot nyújtani, ha Brady hatodjára is Super Bowlban akar játszani. A Miami Dolphins sokat erősített a nyáron, páran úgy vélték, ebben az évben megszoríthatja a Patriotsot, de ebből nem sok valósult meg. A New York Jets roppant hullámzó teljesítményt nyújt, irányítóját, az újonc Geno Smith-t többször meccs közben ültették kispadra. A Buffallo Billsnek ebben az évben is csak felvillanások jutottak. Most hétvégén a Patriots pontot tehet a továbbjutás kérdésére egy győzelemmel a nem túl izmos Cleveland Browns ellen.

Az AFC North csoportja tűnik a legizgalmasabbnak. Noha a Cincinatti Bengals két győzelemnyi előnnyel vezet, ma az Indianapolis Colts ellen kellene bizonyítania, hogy érdemes a rájátszásra. Egy vereség esetén az a veszély fenyegeti, hogy a Minnesota Vikings csapatát fogadó tavalyi bajnok Baltimore Ravens megközelíti, az utolsó fordulóban pedig ez a két csapat egymással játszhat ki-ki meccset. Elvileg még a Pittsburgh Steelers is odaérhet a wild card helyre, ehhez viszont a hétvégén győzni kellene a Dolphins ellen- nekik viszont szintén minden meccset nyerni kell, ha nem akarnak lemondani a rájátszásról. Parázs meccsnek ígérkezik! A már említett Cleveland Browns inkább csak arra törekedhet, hogy tisztességesen helyt álljon az utolsó fordulókban.

Az NFC-ben sokkal komolyabb izgalmak várhatók, itt több teljesen nyílt csoport is akad. Az NFC East csapatai gyatrán kezdték az idényt és most sem meggyőzőek, de az egyaránt 7-5-ös mérleggel álló Dallas Cowboys és Philadelphia Eagles közül bármelyik továbbjuthat. A Cowboys irányítója, Tony Romo néhány meccsen remek teljesítményt nyújtott, de mostanában sokkal többet beszélnek az Eagles fiatal ászáról: Nick Foles az első meccseken még kispadozott, amióta viszont játszik, 19 touchdown passzt szórt, és egyszer sem adta el a labdát. Lassan az MVP-re esélyes játékosok között emlegetik. A héten mind a két csapatnak nehéz feladat jut: az Eagles a Detroit Lionst fogadja, a Cowboys a Chicago Bearshez utazik. Mind a négy csapat a továbbjutásért küzd, nehéz megtippelni a végeredményeit a hétvégi összecsapásoknak. A csoportban az idényt tragikusan kezdő New York Giants igyekszik még a riválisok nyomában, ám a szintén rájátszásért küzdő San Diego Chargers otthonában nem lesz könnyű dolguk. A Washington Redskins tavaly az egyik szenzációja volt az NFL-nek, a tehetséges fiatal irányító, Robert Griffin III villámgyorsan sztárrá vált. Most viszont úgy fest, a komoly sérülése után RG3 nem tudja megismételni tavalyi teljesítményét, és kérdés, mit hoz majd a jövő.

Az NFC North szintén teljesen nyílt még. Komoly csoportrangadók várnak még a 7-5-ös mérleggel vezető Detroit Lions csapatára, akiknek sarkában ott toporog a Chicago Bears és a Green Bay Packers. Az utóbbi lehetett volna a csoport legnagyobb esélyese, de az irányítósztár Aaron Rodgers több hétre kidőlt, így az utolsó néhány forduló nagy izgalmakat tartogat. Kérdés, Rodgers mikor tér vissza, a hírek szerint az Atlanta Falcons ellen még nem játszik. A tavalyi továbbjutás után a Minnesota Vikings az idén nem sokat mutatott, pedig az előző évben MVP címet elnyerő Adrian Peterson az idén is minden tőle telhetőt megtesz. A Ravens ellen újra bizonyíthat, de ott már a meccsnek a Baltimore számára van igazán tétje.

Az NFC South két legjobb csapata, a New Orleans Saints és a Carolina Panthers egyaránt 9-3-as mérleggel áll, és még kétszer találkoznak az idén- most vasárnap először New Orleans-ben. A sorozatban kilenc meccset nyerő Panthers meglepően jó formát a mutat, a tavalyi bukdácsolás után új erőre kapó Saints pedig továbbra is Drew Brees remek passzaira alapoz, ám ebben az évben a védelem is felnőtt mellé. Izgalmas meccs várható! A Tampa Bay Buccaneerstől páran többet vártak, ám az igazi csalódás az Atlanta Falcons teljesítménye volt. A sokak által végső győzelemre is esélyes csapat vergődése a 2013-as szezon egyik legnagyobb meglepetése. A hátralevő meccseken ők már maximum a becsületükért küzdenek.

AZ NFC West adja az egyetlen máris továbbjutott csapatot. A Seattle Seahawks nagyszerű teljesítményt nyújt mind támadásban, mind védekezésben, irányítójuk, Russell Wilson akár az MVP címre is esélyes lehet. Hétfőn az NFC másik élcsapatát, a Saints-et győzték le imponáló magabiztossággal. A héten az NFC West másik legerősebb csapata, a San Francisco 49ers otthonába látogatnak. Utóbbi tavaly a Super Bowl-ban bukott el, irányítóját, Colin Kaepernicket máris a jövő emberének kiáltották ki, de ebben az évben mintha visszaesett volna a teljesítménye. Ráadásul ha a 49ers kikap, akkor egy esetleges győzelemmel az Arizona Cardinals akár már a hét végén beérheti. A Cardinals az idény egyik sötét lova, az új edzővel és új irányítóval felálló csapat meglepő módon tartja a lépést a roppant erős NFC Westben a vetélytársakkal. A St. Louis Rams már az idény előtt sem látszott esélyesnek a továbbjutásra ilyen riválisokkal szemben, de azért az öt eddigi győzelmükkel nem kell szégyenkezniük.

Ha választani kellene, a Colts-Bengals, Dolphins-Steelers, Lions-Eagles meccseket ajánlanám a kínálatból, a Sport2-n este fél tíztől a Seahawks-49ers csúcsrangadó látható. Ám az utána következő Panthers-Saints, és a hétfő esti Cowboys-Bears (szintén Sport2) is nagy izgalmakat tartogathat.

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések