Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tim Tebow megmondta

Tebow különös karriert mondhat magáénak: olyan amerikafoci-sztár, aki viszonylagos eredményessége ellenére jelenleg csapat nélkül van, mégis mindenki odafigyel rá.

Az egyetemi évek során voltak jó meccsei, még a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman-trófeával is jutalmazták, de akkor is voltak kételyek a képességeit illetően. Ezek után meglepetést keltett, hogy a Denver Broncos a draft első körében kiválasztotta 2010-ben.

Sokak szerint Tebow borzalmasan dob irányítóhoz képest. Meglehet; mégis, sikerült rájátszásba jutni a Broncos csapatával és ott még egy teljesen váratlan győzelmet is arattak a Pittsburgh Steelers ellen. A pálya mellett féltérdre ereszkedő és imádkozó irányító alakjából gyorsan mém lett, és egy időben mindenki Tebow-ról beszélt. Pech, hogy ennek hátterében nem csodálatos passzai, hanem a pályán kívüli szereplése állt. Ezért aztán hiába alakult ki komoly rajongótábor körülötte, a Broncos végülis úgy döntött, inkább a rutinos szátrirányítóban, Peyton Manningben lát fantáziát, és az ő érkezésével Tebow is csapatot váltott.

A New York Jetsnél töltött időszak enyhén szólva sem sikerült emlékezetesre. Csak alkalmanként került pályára, nem tudott hozzátenni semmit a vergődő csapat játékához, az idény végén pedig elköszöntek tőle. Nagy meglepetés volt, amikor ezek után a New England Patriots hívta meg edzőtáborába, Tom Brady aligha ijedt meg új riválisától az irányítóposzton. Végül a Patriots ezt a szezont is két irányítóval kezdte a keretben, és Mallett maradt a második számú, míg Tebow-ra senki nem tartott igényt.

A helyzet némileg igazságtalan. Bár Tebow valóban nem számít elit irányítónak, kétségtelen, voltak szép győzelmei annak idején. Viccelődtek is vele, hogy több rájátszás meccset nyert vele a Broncos, mint Peyton Manninggel: utóbbinak még nem sikerült ez a bravúr. Olyan emberek is lehetőséget kaptak ebben az évben irányítóként az NFL-ben a különböző sérülések után, mint Seneca Wallace, Matt McGloin, Kellen Clemens, Chad Henne, Scott Tolzien, Thad Lewis- egyikük sem mutatott még soha semmi különöset.

De a Tebow körüli médiafelhajtás miatt nem sok csapat van, ami bevállalja a nagy érdeklődést vonzó, ám valójában nem kimagasló képességű játékos szerződtetését. A Patriots kivétel lehetett volna, mert ők máshogy kezelik a médiát, talán még azt is felvetették, hogy irányító helyett más poszton szerepeljen (nem ördögtől való ötlet, a Patriots jelenleg legeredményesebb elkapója, Julian Edelman anno irányító volt), de Tebow mindig kijelentette, a posztváltás szóba sem jöhet. Így aztán a Patriots eladott jó sok Tebow-mezt (mint ahogy Jets és a Broncos is), a csapat vezetői dicsérték a játékos hozzáállását, szorgalmát (mint ahogy a Jetsnél és a Broncosnál is), de nem értékelték nagyra a teljesítményt (ahogy a korábbi csapatai sem).

Az irányítói posztra vágyó, de egész idényben nem játszó Tebow pedig továbbra is népszerű firgura. Normális, becsületes fickónak látszik- oké, dobni nem tud túl pontosan, de az érte rajongó anyukáknak, tinédzsereknek, gyerekeknek ez számít a legkevesebbet. Mindenesetre hiba lett volna nem kihasználni az adottságait, így ha a pályán nem is bizonyíthatott, a tévében igen, az egyetemi focibajnokság döntőjének szakértőjeként.

És erről aztán megint jó sokat lehetett írni, ugyanis Tebow remek érzékkel jósolt a meccs előtt. Nagyjából ráérzett arra, mi várható, jól elemzett. És úgy tippelt, a meccs végén, a negyedik negyedben döntheti el a meccset a maga javára az FSU, 35-31 arányban. És valóban az utolsó negyed volt a floridaiaké, akik 34-31-re győztek! Szóval lehet, mégiscsak van hely a nap alatt Timnek, ez is egyféle karrierlehetőség lehet az amerikaifoci világában. A kezdet mindenesetre parádésra sikerült- ha fele olyan pontosan dobna, mint ahogy ezt az eredményt megjósolta, tuti kezdő lehetne valamelyik csapatban a pályán is.

0 Tovább

Kit érdekel a statisztika?

Az NFL wild card köre megint igazolta, hogy bármilyen imponzáns adathalmazt lehet összelapátolni, a fontos dolgok úgyis a pályán dőlnek el.

A Kansas City Chiefs az Indianapolis Colts otthonába látogatott, ez volt az egyetlen meccs a hétvége folyamán, ahol a magasabb kiemelésű csapat győzött. De hogy! 28 pontos hátrányból kapaszkodott vissza a Colts a másodéves irányító, Andrew Luck vezérletével, aki néha hibázott, néha viszont nagyon nagy mázlija volt: a visszapattanó labdából szerzett touchdown gyorsan klasszikus lesz.

A Chiefs is rácáfolt egyébként a statisztikákra. Sztárfutójuk, Jamaal Charles a meccs legelején kiesett, ehhez képest 44 pontot szereztek az inkább csak "game managernek" aposztrofált Alex Smith nagyszerű játékával. Ami azért jelzi, a Colts védelme nem sebezhetetlen. A folytatásban pedig jön a New England Patriots, ami az utóbbi hetekben jó hatásfokkal támad.

Ha túllépünk a wild card kör eredményein és a jövőre koncentrálunk, az máris látszik, hogy Lucknak újból nagyon jól kellene játszania egy esetleges továbbjutáshoz. A Patriots secondary sérült tagjai jelenthetnek esélyt, de a plusz egy hétnyi pihenés elég lehetett ahhoz, hogy összedrótozzák Talibot, Dennardot, McCourtyt. És hiába tud nyomást gyakorolni Tom Bradyre a Colts védősora, jelenleg a Patriots az a csapat, ahol nem egyetlen emberről szól a futójáték: Blount, Ridley, Vereen és Bolden neve is jól cseng ebben a műfajban. Hogy mi várható? Kemény küzdelem, sok Patriots futás a várhatóan nagy hidegben játszott meccsen, pár emlékezetes Luck-megmozdulás- ha ebből több lesz az interception, mint a nagy passz, akkor a Patriotsnak áll a zászló.

A Patriots szurkolói persze minden bizonnyal a wild card meccsek előtt is a Bengalsnak szurkoltak a leginkább, mert hiába kapott ki a New England Cincinattiben, az Andy Dalton irányította Bengals egyszerűen nem elég jó. Az a fajta csapat, ami tulajdonképpen nem rossz, az alapszakaszban is aránylag megbízhatóak, de ha komoly a tét, egyszerűen megáll a tudomány. A San Diego Chargers ellen is ez történt, Dalton például úgy ejtette el a labdát, hogy senki hozzá sem ért.

Ezzel szemben az egész évben jól teljesítő Chargers irányító, Philip Rivers most is hiba nélkül játszott, jól segítették az elkapók és a futók, különösen Danny Woodhead remeklése tűnt fel: a Chargers a jelek szerint sokat nyert az idény előtt még nem sokra tartott ex-Patriots futóval.

Feltűnő volt az, hogy mennyire felszívta magát az idény végére a Chargers védelme. Ez pedig nem jó jel a Denver Broncos számára, ami pontgazdag meccseket játszik, de ha sikerül lassítani a támadógépezetet, akkor bajba kerülhet. Ne feledjük, nemrég pont a San Diegóiak győzték le őket Denverben! A hidegben általában rosszul játszó Peyton Manninget persze nem egyszerűen csak a visszavágás érdekli: ha kikapnak, kiesnek, és akkor semmit sem ér a számtalan rekordot hozó alapszakasz. Hogy mi várható? Azt gondolom, jelen helyzetben már a Broncos számára nagyobb a tét, nekik remeghet meg a kezük, ha az elején döcög a gépezet, míg a Chargers esetleg pontokat szerez. 

A hideget emlegette mindenki a New Orleans Saints philadelphiai vendégjátéka előtt: a Saints korábban még soha nem nyert idegenben rájátszásmeccset. De most is kiderült, hogy nem a statisztikák néztek szembe egymással, és a Saints mindenkit meglepve sok jó futójátékkal tartotta magát meccsben, és végül a győzelmet is megszerezte. A számok alapján eddig kimagaslóan jó teljesítményt nyújtó Eagles-irányító, Nick Foles nem volt rossz, de nem tudott meccset eldöntő tényező lenni. LeSean McCoy, aki az alapszakaszban a liga legjobbja volt, 77 yardig jutott összesen, ezzel pedig ő sem váltotta meg az Eagles támadójátékát.

A Saints pedig Seattle-be is úgy utazhat, hogy elvileg jóval kevesebb esélyt adnak neki a várható hidegben. A Russell Wilson által irányított Seahawks az alapszakasz után az NFC legerősebb csapataként lett elkönyvelve, de ez önmagában nem sokat ér. Kétségtelen, jó az irányító, ott van a remek futó, Marshawn Lynch, kifogástalanul van összerakva a védelem- ez a gárda valóban akár Super Bowlt is nyerhet. De Drew Brees-ék se a szimpatikus vesztes szerepére pályáznak. Noha a Seahawks továbbra is esélyesebbnek tűnik, óvatos lennék az esélylatogatásokkal. Szerintem nem elképzelhetetlen a meglepetés.

A San Francisco 49ers az első kör talán legnagyobb érdeklődésével várt meccsén a csontig hatoló wisconsini hidegben múlta felül a Green Bay Packerst. A jelek szerint Colin Kaepernick a rájátszásra tartogatta a hosszú futásokat, végig kiválóan játszott, és az idővel is jól gazdálkodó friscóiak egy utolsó másodperces mezőnygóllal győztek.

A Packers sérülések által tizedelt védelme a meccs végére már nem tudta feltartóztatni a 49erst, valószínűleg a problémás idényt tekintve a Green Bay számára a wild card kör volt a maximum. Így is csodaszámba ment, hogy a kulcscsonttörés után visszatérő Aaron Rodgers vezetésével kiharcolták a rájátszást, és ott is egészen a meccs végéig reménykedhettek.

A folytatásban a Carolina Panthers vár a San Franciscóra. Előbbi irányítója, Cam Newton jó idényt fut, és ebben az évben a védelem is nagyszerűen teljesít. Két hasonló erősségű csapat néz majd szembe a hétvége parádésnak ígérkező meccsént, de a kiegyensúlyozott teljesítmény és a hazai pálya miatt a Pantherst gondolnám egy hajszállal esélyesebbnek a továbbjutásra. Nagy pénzt azért rájuk sem mernék tenni...

A hétvégén minden meccs nagyon izgalmasnak ígérkezik. és szerencsére nem is kell választanunk, az összeset élőben nézhetjük. Ez a hosszú meccsnézéssel töltött éjszakák időszaka, érdemes ébren maradni- a Super Bowlig már úgyis csak egy szűk hónap van hátra...

0 Tovább

Sportszépségek: Alana Blanchard

Szerintem senkit nem lep meg, hogy a szörfösök között is akadnak kifejezetten dekoratív versenyzők. Mi más is juthatna erről a sportról eszünkbe, mint a tengerpart, a napsütés, a csinos lányok?...

Alana 1990-ben született, méghozzá Hawaii államban, tehát gyerekkorától a tengerben töltötte szabadideje jó részét. Fiatalon lépett a profi szörfversenyzők táborába, sok szép eredményt tudhat már magáénak, imádja ezt az életmódot, szabadidejében pedig modellkedik. A csinos lány nyilván tisztában van vele, mennyire szerencsés, hiszen szinte mindent az óceánnak köszönhet, és hobbija lehet a munkája.

Ám tudja jól azt is, milyen, ha valaki veszélybe kerül a tengeren: egyik legjobb barátnője Bethany Hamilton, akit egy cápa támadott meg néhány éve. Alana ott volt azon a napon, láthatta, ahogy Bethany súlyos sérüléseket szenved, és mellette volt akkor is, amikor a Bethany karja elvesztése után visszatért a tengerre, és folytatta a szörfözést, méghozzá nem is akármilyen szinten.

Egy szó mint száz, Alana fiatal kora ellenére megtapasztalta a hullámok erejét, a tenger szebbik arcát és a vízbe merészkedő emberre leselkedő veszélyeket is. Szerencsére továbbra is itt érzi a legjobban magát falatnyi bikinikben, mint az alábbi képeken látható...

0 Tovább

Fókuszban a melegkérdés

Napjaink sportéletének furcsasága az, hogy gyakran kerül elő ki meleg és ki nem, hogy kell ehhez viszonyulni, és így tovább.

Mostanában a fő "ügy" az oroszok hozzáállása a problémához, a Szocsiban rendezendő téli olimpia megnyitó ünnepségéről állítólag emiatt marad távol több komoly állami vezető is. De ezen túlmenően is vitáznak róla például az amerikai profi sportágakban. Legutóbb a Green Bay Packers amerikaifoci csapatának sztárirányítója került a bulvármagazinok címlapjára, és Aaron Rodgers kénytelen volt nyilvánosan cáfolni, hogy meleg lenne.

Őszintén szólva a felvetés nehezen értelmezhető a számomra, hiszen nem sok jelentőségét látom annak, egy sportoló a pályán kívül a magánélete nem nyilvános részében mit csinál. Ez nyilván függ az országtól, a sportágtól, a személyes meggyőződéstől- én el nem tudom mondani, mennyire érdektelen számomra, kinek mi jön be a hálószobában.

Persze az én felfogásom erről különösebben nem érdekel senkit. Igazság szerint az lenne a jó, ha ez az egész téma nem érdekelne senkit. A problémám az, hogy miközben lehet ujjal mutogatni Putyinékra, és tiltakozni a hátrányos megkülönböztetés miatt, eközben a felvilágosult nyugat imád csámcsogni a témán. Egy csapat jelentéktelen újságíró cikkezgethet arról, hogy egy Aaron Rodgers kivel és mit csinál a hálószobában, pedig nem egy celebecske, aki fenékrázással került be a hírességek közé. Tehetség, rettentő sok edzésmunka, kitartás, no meg egy kis szerencse kellett ahhoz, hogy ma az NFL legjobbjai között emlegessék. A hétvégén pedig létfontosságú meccsen irányítja a csapatát a rájátszásban.

És ezek után ilyen kérdésekre kell válaszolnia.

Bizony nem lenne rossz, ha azok a más országban minden jogot foggal-körömmel védő politikai vezetők otthon is szétnéznének. Odahaza is mondhatnák azt, elítélik a magánéletben vájkáló újságokat, magazinokat. Persze akkor talán érdekeket sértenek, valós harcokat kellene felvállalni- a téli olimpia megnyitójának kihagyása Szocsiban könnyebben megvalósítható gesztus.

Az egész meleg-nem meleg kérdés pont azért lehet fókuszban a magát toleránsnak nevező társadalmakban is, mert valójában sokak számára egyáltalán nem mindegy, hogy a kedvencüknek mi a szexuális orientációja, még ha egyébként rohadtul korrektül beszél is a témáról a barátaival. Az álszentségről szól a történet, ami a homofób oroszokra fújást vegyíti a melegkártyát kijátszó magazinok megugró példányszámával. Majd akkor beszélhetnek a teljes elfogadásról ezekben az országokban, ha ilyen sztorikkal nem lehet eladni egy újságot, mert mindenki magánügynek tartja egy sportoló vagy egy színész hétköznapi életét.

Persze miközben nyugodtan mehet a nyilvános találgatás bizonyos emberek vélt melegségéről, a szintén amerikaifoci játékos Chris Kluwe, a Minnesota Vikings egykori puntere homofóbiával vádolja volt edzőit, klubvezetőit. Ez nyilván óriási elhatárolódási hullámot és komoly vizsgálatokat hoz majd magával, mindenki súlyos büntetéseket helyez kilátásba, és a liga teljes szigorával sújt le. Mert ilyenkor aztán mindenki bizonyítani akarja, mennyire elfogadó a másság iránt. Talán pont azok az újságírók is követelnek komoly szankciókat majd, akik egyébként lazán írogattak pletykákat Aaron Rodgersről.

Rodgers pedig otthon, csendes magányában eltöprenghet rajta, hogy mégiscsak Tom Brady a király, aki nem csak a pályán elért eredményei miatt nehezen kikezdhető, de két csodaszép nőtől összesen három gyereke van...

0 Tovább

Divat a darts

A napokban fejeződött be a PDC Darts világbajnokság, egy tehetséges fiatal holland, Michael van Gerwen győzelmével. A tizenhatszoros VB-győztes ezúttal a legjobb 16-ba sem jutott be, sok szoros, érdekes meccset vívtak a versenyzők. Most már nálunk is élőben közvetítette a PDC világbajnokságát egy sporttelevízió, egyre többen találkoznak a darts nevével.

Mifelénk nem volt túl divatos kocsmai sport soha a darts, nem dobáltak nyilakat a táblába a pubokban, tehát a többség nem tudja, mi is ebben a komoly sport. Az alapszabályokat gyorsan meg lehet tanulni, a tábla megfelelő részei bizonyos pontokat érnek: a három dobásból kijövő összpontot kell levonni az indulóból, majd jöhet a következő dobó. A játszma egészen addig folytatódik, amíg valaki "ki nem száll", azaz a maradék pontot le nem csökkenti teljesen nullára- csak a pontos nullázás számít, mínuszba nem lehet átmenni. Szóval a sikerhez igencsak jól kell célozni.

Az igazi darts versenyeken és jó helyeken hagyományos táblával, fém nyilakkal játsszák ezt, de baráti társaságok körében népszerűek az elektromos táblák is, amelyek egyből összeadják a pontokat, de messze nem stílusos annyira, mint a klasszikus darts. (Persze pár enyhén kapatos ember esetén jobb is, ha inkább a műanyag végű játék nyilakkal dobálóznak, és a számolást sem tévesztik el...) Talán hihetetlen, de ahol a játék nagy népszerűségnek örvend (például az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban), ott több ezer igazolt versenyző küzd meg rendszeresen egymással.

A csúcs természetesen a világbajnoki cím. Ám amióta a dartsban komoly pénzdíjak vannak, ez a történet sem olyan egyszerű. A British Darts Organisation (BDO) nevű szervezetet 1973-ban alapították, ők 1978 óta rendeznek profi világbajnokságot, ami szép népszerűségnek örvend. Ám néhány komoly versenyző 1992-ban külön útra tért, ők alapították meg a Professional Darts Corporation (PDC) nevű szervezetet, ami 1994 óta saját világbajnokságot rendez, roppant magas pénzdíjakkal (százezrekről beszélünk- dollárban vagy angol fontban!), nagy felhajtással, és persze ezeket is közvetítik már a tévék. Van olyan versenyző, aki mind a két szervezet világbajnoki címével büszkélkedhet, de azért alapvetően két külön ranglistáról beszélünk.

Szóval amikor nagy pénzek kerülnek szóba, akkor még egy olyan sportban is megoszlik a profik mezőnye, mint a darts. A csúcstornák valószínűleg minden szervezetnél komoly színvonalúak, a mostani PDC világbajnokság is élvezetes volt.

Ám ami a legjobb: a barátokkal játszva az egyik legkellemesebb kikapcsolódás a darts, és ezen a szinten még az is teljesen mindegy, melyik profi milyen szervezetnél kötelezte el magát... Végre egy sport, amit nem csak a tévében nézve kell csodálnunk! A tábla és a nyilak sem túl drágák, nehezen elnyűhetők, érdemes beszerezni egy készletet, és máris indulhat a móka. Igaz, a kocsmában a bajnok nem gazdagszik meg, de a diadalba akkor is jó belekóstolni, ha a nyeremény csak egy korsó sör.

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />