Sportszépségek: Marketa Slukova

Nem kétséges, a strandröplabdás lányok mindig is a férfinézők kedvencei közé tartoztak. De a sok csinos lány között is akadnak az átlagosnál is szebbek, a cseh Marketa szintén feltűnő jelenség. Az 1988-ban született lány évek óta Kristyna Kolocová párjaként versenyzik, a 2012-es londoni olimpián ötödik helyezést értek el.

0 Tovább

Drew bácsi megmutatja

Egy ifjú profi kosaras, Kyrie Irving 2012-ben szállt be egy reklámkampányba. A jóval öregebbre maszkírozott NBA-játékos Uncle Drew szerepét magára öltve próbálta megállni a fiatalok között a helyét. Persze a filmek végére azok megtanulják tisztelni az idősebbeket- vagyis inkább a profikat.

A Cleveland Cavaliers sztárjának főszereplésével három film is készült, de beszállt mellé még három másik "veterán" is, a szintén profik között edződő Kevin Love, Nate Robinson és Maya Moore.

0 Tovább

Focivébé télen-nyáron

Ha a FIFA döntésén múlna, minden hónapban rendeznének világbajnokságot: nagy bevétel ez, és ellentétben a Bajnokok Ligájával, a FIFA saját tornája. Noha felmerült a kétévente rendezendő vb ötlete, ez végülis nem valósult meg. Egyrészt a versenynaptár így is zsúfolt, nem nagyon lehetne beerőszakolni újabb meccseket, másrészt ütné az Euópa-bajnokságot, végül pedig ott van az a nem elhanyagolható kérdés, hogy értéke úgy van igazán a diadalnak, ha négy évet kell várni a következő lehetőségre. Nagyjából olyan ez, mint az olimpia.

Ha már világbajnokságot nem lehet olyan sűrűn tartani, próbáltak olyan fantasztikus tornákat beleerőszakolni a versenyprogramba, mint a klubvilágbajnokság meg a Konföderációs kupa. Roppant népszerűségű események ez, nekem is gyorsan meg kellett néznem a wikipédián, kik nyertek mostanában, mert szerintem egy meccset sem láttam ezekből.

Szóval marad egyedüli nagy dobásnak a focivébé. És ha már nem lehet gyakran rendezni, elszállnak az ötleteléssel. A pénz az úr, és ez legutóbb azt eredményezte, hogy a 2022-es világbajnokság helyszínének Katart választották. Nyilván azért, mert központi helyen levő országról van szó, ahol magas színvonalú a futballkultúra, no és nyáron ideális az időjáráa a focihoz- bocs, most nézem, ezek egyike sem igaz. Az olajdollárok viszont elég meggyőzőek voltak ahhoz, hogy a FIFA az arab ország mellett döntsön.

Félreértés ne essék, Katarban biztos nagyon szeretik a focit. A tendencia az, ami kicsit ijesztő. Vannak ennek a sportnak hagyományai, de ha minden a pénzről szól (ki vesz több pénzért futballistát, ki kaszál többet a tévéközvetítésekért, ki tud több pénzt elpocsékolni ultramodern, később soha ki nem használt stadionokra, kinek mennyi kenőpénz jutott), akkor a végén a nézők között is több lesz a közgazdász, mint a szurkoló. Kár lenne, ha teljesen elveszne a sportérték szép lassan ebből az egészből- én legalábbis nagyon sajnálnám.

Hogy mennyire nem gondoltak át bizonyos dolgokat a FIFA illetékesei (vagy a sok pénz okán nem is törődtek az ilyen "apróságokkal"), azt jelzi az időről időre fellángoló vita arról, egyáltalán lehet-e nyáron tornát rendezni Katarban. Lássuk be, az 50 fokos hőség nem kedvez sem a játéknak, sem a szurkolóknak. Remek ötleteket hallani légkondicionált stadionokról (micsoda pénzszórás, pár meccsért!), mindenféle nézőbarát megoldásról, és akár az időpontok tologatásáról is. A terveken álomstadionok láthatóak, de kinek, minek épülnek ezek a futurisztikus csodák?...

Az viszont igen érdekes lesz, ha az idény kellős közepébe, november-decemberi időszakba teszik át a világbajnokságot. Megoldhatatlan? Nem. Végülis a hagyományok sem kőbe vésett dolgok, át lehet írni minden bajnokság lebonyolítását. Az se tragédia, ha az őszi és a téli idény között két hónap szünet van- a magyar bajnokság jelenleg pont így zajlik. Mégis rossz érzése van az embernek. Egyre kevésbé érzem fontosnak magam én, mint néző.

Osztanak-szoroznak, nézik, hogy eshet le a legtöbb pénz, és ezért bárkinek odaadnák a nagy tornákat, aki fűt-fát ígér. Ha Észak-Korea nem szegény, hanem gazdag kommunista ország lenne, simán lepacsizna Blatter az épp uralkodó diktátorral. Bizonyára akkor is nézném a meccseket, ha így lenne- vagy mégsem? Nem tudom. Messze nem hoz úgy lázba a nemzetközi csúcsfoci, mint pár éve. És nem hiszem, hogy ennek oka a gyengébb színvonal lenne. Valami megváltozott- vagy bennem, vagy a focit körülvevő dolgokban, vagy mind a kettőben. Kár lenne a szenvedélyeket kiváltó, sportnak számító játékért!

0 Tovább

Tim Tebow megmondta

Tebow különös karriert mondhat magáénak: olyan amerikafoci-sztár, aki viszonylagos eredményessége ellenére jelenleg csapat nélkül van, mégis mindenki odafigyel rá.

Az egyetemi évek során voltak jó meccsei, még a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman-trófeával is jutalmazták, de akkor is voltak kételyek a képességeit illetően. Ezek után meglepetést keltett, hogy a Denver Broncos a draft első körében kiválasztotta 2010-ben.

Sokak szerint Tebow borzalmasan dob irányítóhoz képest. Meglehet; mégis, sikerült rájátszásba jutni a Broncos csapatával és ott még egy teljesen váratlan győzelmet is arattak a Pittsburgh Steelers ellen. A pálya mellett féltérdre ereszkedő és imádkozó irányító alakjából gyorsan mém lett, és egy időben mindenki Tebow-ról beszélt. Pech, hogy ennek hátterében nem csodálatos passzai, hanem a pályán kívüli szereplése állt. Ezért aztán hiába alakult ki komoly rajongótábor körülötte, a Broncos végülis úgy döntött, inkább a rutinos szátrirányítóban, Peyton Manningben lát fantáziát, és az ő érkezésével Tebow is csapatot váltott.

A New York Jetsnél töltött időszak enyhén szólva sem sikerült emlékezetesre. Csak alkalmanként került pályára, nem tudott hozzátenni semmit a vergődő csapat játékához, az idény végén pedig elköszöntek tőle. Nagy meglepetés volt, amikor ezek után a New England Patriots hívta meg edzőtáborába, Tom Brady aligha ijedt meg új riválisától az irányítóposzton. Végül a Patriots ezt a szezont is két irányítóval kezdte a keretben, és Mallett maradt a második számú, míg Tebow-ra senki nem tartott igényt.

A helyzet némileg igazságtalan. Bár Tebow valóban nem számít elit irányítónak, kétségtelen, voltak szép győzelmei annak idején. Viccelődtek is vele, hogy több rájátszás meccset nyert vele a Broncos, mint Peyton Manninggel: utóbbinak még nem sikerült ez a bravúr. Olyan emberek is lehetőséget kaptak ebben az évben irányítóként az NFL-ben a különböző sérülések után, mint Seneca Wallace, Matt McGloin, Kellen Clemens, Chad Henne, Scott Tolzien, Thad Lewis- egyikük sem mutatott még soha semmi különöset.

De a Tebow körüli médiafelhajtás miatt nem sok csapat van, ami bevállalja a nagy érdeklődést vonzó, ám valójában nem kimagasló képességű játékos szerződtetését. A Patriots kivétel lehetett volna, mert ők máshogy kezelik a médiát, talán még azt is felvetették, hogy irányító helyett más poszton szerepeljen (nem ördögtől való ötlet, a Patriots jelenleg legeredményesebb elkapója, Julian Edelman anno irányító volt), de Tebow mindig kijelentette, a posztváltás szóba sem jöhet. Így aztán a Patriots eladott jó sok Tebow-mezt (mint ahogy Jets és a Broncos is), a csapat vezetői dicsérték a játékos hozzáállását, szorgalmát (mint ahogy a Jetsnél és a Broncosnál is), de nem értékelték nagyra a teljesítményt (ahogy a korábbi csapatai sem).

Az irányítói posztra vágyó, de egész idényben nem játszó Tebow pedig továbbra is népszerű firgura. Normális, becsületes fickónak látszik- oké, dobni nem tud túl pontosan, de az érte rajongó anyukáknak, tinédzsereknek, gyerekeknek ez számít a legkevesebbet. Mindenesetre hiba lett volna nem kihasználni az adottságait, így ha a pályán nem is bizonyíthatott, a tévében igen, az egyetemi focibajnokság döntőjének szakértőjeként.

És erről aztán megint jó sokat lehetett írni, ugyanis Tebow remek érzékkel jósolt a meccs előtt. Nagyjából ráérzett arra, mi várható, jól elemzett. És úgy tippelt, a meccs végén, a negyedik negyedben döntheti el a meccset a maga javára az FSU, 35-31 arányban. És valóban az utolsó negyed volt a floridaiaké, akik 34-31-re győztek! Szóval lehet, mégiscsak van hely a nap alatt Timnek, ez is egyféle karrierlehetőség lehet az amerikaifoci világában. A kezdet mindenesetre parádésra sikerült- ha fele olyan pontosan dobna, mint ahogy ezt az eredményt megjósolta, tuti kezdő lehetne valamelyik csapatban a pályán is.

0 Tovább

Kit érdekel a statisztika?

Az NFL wild card köre megint igazolta, hogy bármilyen imponzáns adathalmazt lehet összelapátolni, a fontos dolgok úgyis a pályán dőlnek el.

A Kansas City Chiefs az Indianapolis Colts otthonába látogatott, ez volt az egyetlen meccs a hétvége folyamán, ahol a magasabb kiemelésű csapat győzött. De hogy! 28 pontos hátrányból kapaszkodott vissza a Colts a másodéves irányító, Andrew Luck vezérletével, aki néha hibázott, néha viszont nagyon nagy mázlija volt: a visszapattanó labdából szerzett touchdown gyorsan klasszikus lesz.

A Chiefs is rácáfolt egyébként a statisztikákra. Sztárfutójuk, Jamaal Charles a meccs legelején kiesett, ehhez képest 44 pontot szereztek az inkább csak "game managernek" aposztrofált Alex Smith nagyszerű játékával. Ami azért jelzi, a Colts védelme nem sebezhetetlen. A folytatásban pedig jön a New England Patriots, ami az utóbbi hetekben jó hatásfokkal támad.

Ha túllépünk a wild card kör eredményein és a jövőre koncentrálunk, az máris látszik, hogy Lucknak újból nagyon jól kellene játszania egy esetleges továbbjutáshoz. A Patriots secondary sérült tagjai jelenthetnek esélyt, de a plusz egy hétnyi pihenés elég lehetett ahhoz, hogy összedrótozzák Talibot, Dennardot, McCourtyt. És hiába tud nyomást gyakorolni Tom Bradyre a Colts védősora, jelenleg a Patriots az a csapat, ahol nem egyetlen emberről szól a futójáték: Blount, Ridley, Vereen és Bolden neve is jól cseng ebben a műfajban. Hogy mi várható? Kemény küzdelem, sok Patriots futás a várhatóan nagy hidegben játszott meccsen, pár emlékezetes Luck-megmozdulás- ha ebből több lesz az interception, mint a nagy passz, akkor a Patriotsnak áll a zászló.

A Patriots szurkolói persze minden bizonnyal a wild card meccsek előtt is a Bengalsnak szurkoltak a leginkább, mert hiába kapott ki a New England Cincinattiben, az Andy Dalton irányította Bengals egyszerűen nem elég jó. Az a fajta csapat, ami tulajdonképpen nem rossz, az alapszakaszban is aránylag megbízhatóak, de ha komoly a tét, egyszerűen megáll a tudomány. A San Diego Chargers ellen is ez történt, Dalton például úgy ejtette el a labdát, hogy senki hozzá sem ért.

Ezzel szemben az egész évben jól teljesítő Chargers irányító, Philip Rivers most is hiba nélkül játszott, jól segítették az elkapók és a futók, különösen Danny Woodhead remeklése tűnt fel: a Chargers a jelek szerint sokat nyert az idény előtt még nem sokra tartott ex-Patriots futóval.

Feltűnő volt az, hogy mennyire felszívta magát az idény végére a Chargers védelme. Ez pedig nem jó jel a Denver Broncos számára, ami pontgazdag meccseket játszik, de ha sikerül lassítani a támadógépezetet, akkor bajba kerülhet. Ne feledjük, nemrég pont a San Diegóiak győzték le őket Denverben! A hidegben általában rosszul játszó Peyton Manninget persze nem egyszerűen csak a visszavágás érdekli: ha kikapnak, kiesnek, és akkor semmit sem ér a számtalan rekordot hozó alapszakasz. Hogy mi várható? Azt gondolom, jelen helyzetben már a Broncos számára nagyobb a tét, nekik remeghet meg a kezük, ha az elején döcög a gépezet, míg a Chargers esetleg pontokat szerez. 

A hideget emlegette mindenki a New Orleans Saints philadelphiai vendégjátéka előtt: a Saints korábban még soha nem nyert idegenben rájátszásmeccset. De most is kiderült, hogy nem a statisztikák néztek szembe egymással, és a Saints mindenkit meglepve sok jó futójátékkal tartotta magát meccsben, és végül a győzelmet is megszerezte. A számok alapján eddig kimagaslóan jó teljesítményt nyújtó Eagles-irányító, Nick Foles nem volt rossz, de nem tudott meccset eldöntő tényező lenni. LeSean McCoy, aki az alapszakaszban a liga legjobbja volt, 77 yardig jutott összesen, ezzel pedig ő sem váltotta meg az Eagles támadójátékát.

A Saints pedig Seattle-be is úgy utazhat, hogy elvileg jóval kevesebb esélyt adnak neki a várható hidegben. A Russell Wilson által irányított Seahawks az alapszakasz után az NFC legerősebb csapataként lett elkönyvelve, de ez önmagában nem sokat ér. Kétségtelen, jó az irányító, ott van a remek futó, Marshawn Lynch, kifogástalanul van összerakva a védelem- ez a gárda valóban akár Super Bowlt is nyerhet. De Drew Brees-ék se a szimpatikus vesztes szerepére pályáznak. Noha a Seahawks továbbra is esélyesebbnek tűnik, óvatos lennék az esélylatogatásokkal. Szerintem nem elképzelhetetlen a meglepetés.

A San Francisco 49ers az első kör talán legnagyobb érdeklődésével várt meccsén a csontig hatoló wisconsini hidegben múlta felül a Green Bay Packerst. A jelek szerint Colin Kaepernick a rájátszásra tartogatta a hosszú futásokat, végig kiválóan játszott, és az idővel is jól gazdálkodó friscóiak egy utolsó másodperces mezőnygóllal győztek.

A Packers sérülések által tizedelt védelme a meccs végére már nem tudta feltartóztatni a 49erst, valószínűleg a problémás idényt tekintve a Green Bay számára a wild card kör volt a maximum. Így is csodaszámba ment, hogy a kulcscsonttörés után visszatérő Aaron Rodgers vezetésével kiharcolták a rájátszást, és ott is egészen a meccs végéig reménykedhettek.

A folytatásban a Carolina Panthers vár a San Franciscóra. Előbbi irányítója, Cam Newton jó idényt fut, és ebben az évben a védelem is nagyszerűen teljesít. Két hasonló erősségű csapat néz majd szembe a hétvége parádésnak ígérkező meccsént, de a kiegyensúlyozott teljesítmény és a hazai pálya miatt a Pantherst gondolnám egy hajszállal esélyesebbnek a továbbjutásra. Nagy pénzt azért rájuk sem mernék tenni...

A hétvégén minden meccs nagyon izgalmasnak ígérkezik. és szerencsére nem is kell választanunk, az összeset élőben nézhetjük. Ez a hosszú meccsnézéssel töltött éjszakák időszaka, érdemes ébren maradni- a Super Bowlig már úgyis csak egy szűk hónap van hátra...

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések