Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Esni, kelni, nyerni

Sose fogom igazán megérteni a pontozásos sportágakat. A budapesti műkorcsolya Európa Bajnokság nagy sztárja volt az orosz Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov duó, akik kétségkívül nagyon eredményes, nagyon jó korcsolyázók, de a kűrben bizonytalanságok, megingások mellett sikerült a páros férfi és női tagjának is elesnie. "Te jó ég!", kiált fel egyszer a riporter, okkal...


Ezek után természetesen Tranykovék bőven elegendő pontot kaptak ahhoz, hogy megnyerjék újabb EB-aranyukat. Ehhez a sporthoz nem értek, de... az már nekem is furcsa, ha a győztes nem a sikernek örül, hanem azon mereng első nyilatkozatában, miért korcsolyáztak ilyen rosszul. A dobogó legfelső fokához azért ennyi is elég? A többiek gyengébbek ennyivel, figyelembe veszik az előéletüket, nem jár annyi levonással a sok esés, vagy simán csak sportdiplomácia? Ilyenkor arra gondolok, valahogy jobban tetszenek a másodpercekben vagy gólokban mérhető, nem ennyire szubjektív ítélettel eldőlő versenyek és meccsek...

0 Tovább

Irány a Super Bowl

Az AFC döntőjének felvezetése minden szinten a két sztárirányítóról szólt, de végül nem Brady és Manning volt a két magányos főszereplő. Manning passzai jobban ültek, de Brady is touchdown passzt adott, sőt futott is egyet- nem ezen múlt a végeredmény, hanem a csapatok többi tagjának munkájában. Összességében a denveriek minden szempontból uralták a meccset, a Patriots futójátékát megölték, hosszú passzt alig engedtek és a rövid játékokat is jól akadályozták. A Peyton Manning vezette támadóegység pedig szorgalmasan gyűjtötte a pontokat, még ha nem is voltak ellenállhatatlanok. A negyedik negyedben a Patriots fellángolása már nem volt eredményes, a meccs elvesztegetett első részében összeszedett hátrányt nem sikerült ledolgozniuk.

Nehéz eldönteni, a Broncos volt-e ennyivel jobb, vagy Bradyék játszottak magukhoz képest rosszul, de azt hiszem, úgy illik, ha elismerjük: a denveriek egész éves teljesítménye alapján megérdemelt a Super Bowlba jutásuk. A Patriots ugyan kilátástalanul játszott, de annyi sérülést szenvedtek el egész évben, hogy az AFC-döntő is komoly fegyvertény volt tőlük. A két korosodó irányítóval mind a két csapat jövője kérdéses. Ha Manning elnyeri második gyűrűjét, ki tudja, mit vállal be jövő évben. Ha a Patriots sérültjei felépülnek, Brady kaphat még egy esélyt - de ez lesz számára az egyik utolsó dobás.

Az NFC-ben két ifjú titán vezette gárda feszült egymásnak. A Seattle Seahawks irányítója, Russell Wilson rögtön az elején elvesztette a labdát, ami megadta az alaphangot. Az ellenfél, a San Francisco 49ers is kőkemény védőjátékáról híres, ezért kevés pontos, nagyon küzdelmes meccset várhattunk. A félidei 10-3-as 49ers vezetés alig tért el a Broncos meccs félidejétől (13-3), de míg Manning passzolt, Kaepernick sokat és hatékonyan futott. Aki szereti a kemény védőjátékot, nem csalódhatott a látottakban.

A Seahawks csapatát a folytatásban a remek futó, Marshawn Lynch tartotta meccsben, majd a hazai közönség által űzött csapat a vezetést is átvette. Ekkortól pedig igazi rájátszás-hangulatú mérkőzés kerekedett ki az összecsapásból: volt több labdaeladás, sérülés, nagy passz. Ezúttal Kaepernick keze remegett meg többször, a végjátékban kétszer is a Seahwaks védőinek kezében landoltak a passzai, ezt pedig a 49ers már nem bírta el. Bár sokan várták őket döntőbe, a San Franciscó-i csapat gépezete a mérkőzés második felében akadozott, és a masszív védelméről híres Seahawks élt a lehetőséggel.

Seattle tehát ünnepel, csapatuk második alkalommal jutott be a Super Bowl-ba, és ott sem lesznek esélytelenek. Mert mostantól természetesen már mindenkit csak az érdekel, kié lehet a végső siker. Peyton Manning és remek elkapói szét tudják szedni a Richard Sherman neve által fémjelzett secondary-t? Képesek lesznek-e az újabban remekül muzsikáló denveri védők megállítani Lynch futásait? A Patriots és a Chargers védői hozzá sem értek Manninghez, de a jóval masszívabb Seahwaks védelemmel szemben is meg tudja védeni a támadófal?

Még csak tippelni se nagyon lehet. És van még egy ismeretlen tényező, ami alapjaiban befolyásolhatja az erőviszonyokat: az időjárás. Mi van, ha New Yorkban azon a napon rettentően hideg lesz, netán még a hó is esik? A Metlife Stadium nem fedett, és ha van, ami közhelyesen gyakran elhangzik, az Peyton Manning "lefagyása" ha zord az idő.

Szóval a képlet összetett. De szerencsére nem is kell, hogy előre ki tudjuk számolni az eredményt: úgy a jó, ha a Super Bowl-t végigizgulhatjuk. Magyar idő szerint február 3-án hajnali fél egykor kezdődik a nagy meccs, ahol a Denver Broncos és a Seattle Seahawks csapatai találkoznak. Vétek lenne kihagyni!

0 Tovább

Jönnek a döntők

Az AFC és az NFC döntői előtt egy kis hangulatalapozásként jöjjön néhány beharangozó videó a csapatoktól.

New England Patriots - #NextGameUp

Denver Broncos - It's Time

San Francisco 49ers - NFC Championship Battle in Seattle

Seattle Seahawks - What's Next?

 
0 Tovább

A leghíresebb pomponlányok

Amikor az ember elnézegeti a képeket, mennyi híresség kezdte a pálya mellett ugrálva a közönség előtti szereplést, elgondolkodhat rajta, lehet, még a pomponlányság is segíthet abban, hogy valaki kihozza magából a legtöbbet. Persze nem minden híres színésznő volt vezérszurkoló, de a listát elnézve meglepő, hogy nem csak a kifejezetten szépségükről ismert sztárok foglalkoztak ilyesmivel tinédzserként.

A cheerleaderségtől eljutni az Oscar-díjig- szép pályaív! Az USA tényleg a lehetőségek hazája...

Alicia Silverstone

Cameron Diaz

Denise Richards

Halle Berry

Jennifer Lawrence

Madonna

Megan Fox

Meryl Streep

Sandra Bullock

Sarah Shahi

Eva Longoria

0 Tovább

Menő sportkütyük

Vicces, de a mindenféle műszaki eszközök, kütyük beszivárgása az amatőr sport világába komolyan jót tesz. Sokan hitték (én is közéjük tartoztam), hogy ezeknek a cuccoknak semmi értelme nincs, felesleges pénzkidobás a nyomkövetőkre, lépészámlálókra, hasonlókra.

A helyzet viszont az, hogy aki kipróbálta valamelyik okostelefonos alkalmazást, feltöltötte a GPS által rögzített útvonalat valamelyik oldalra, megosztotta a teljesítményt, az gyorsan megváltoztatta a véleményét. Egyszerűen inspiráló látni a megtett utat, elemezni a kilométereket, a sebességet, a becslést az elégetett kalóriákról. Nem tudom miért van ez; talán kézzel foghatóbbá válik az edzésmunka, napról napra tetten érhető a fejlődés, ha egyre hosszabb utakat teszünk meg.

Az esetemben az őszi első biciklitúrákkal vetettem össze a folyamatos előrelépést, azt, ahogy nem csak messzebbre tekertem el, de egyre gyorsabban is, tehát minden szempontból intenzívebb lett az edzés. Páran még egy kis csoportban is megosztjuk egymással a különféle edzéseket, legyen az futás vagy csak egy erős séta, torna, medencézés... Noha nem együtt sportolunk, mégis van egy kicsit közösségi jellege ennek az egésznek. Nyilvánvaló, ha látom azt, hogy egy barátom nap mint nap fut, akkor úgy érzem, én sem maradhatok tespedt.

Van is, akin nagyon meglátszik a rendszeres mozgás, ez szintén jó hatással van a többiekre. Legalábbis én nem azt látom, hogy elkedvetlenednénk amiatt, másnak sikerült fogynia, edzettebb lett, inkább úgy érezzük, ez nem egy teljesíthetetlen küldetés. Szóval én a közösségi oldalon történő megosztást is a mozgás kütyüs részéhez sorolom.

Okostelefon, GPS-tracker, sok más hasznos kis apróság, amelyek brutálisan felforgatták a hétköznapoknak még ezt a részét is. Futás közben megállni egy selfie-re, aztán feltölteni a megtett utat mondjuk a Runstaticra, jöhet a megosztás- pár éve mekkora hülyeségnek látszott volna! Pedig a technika alapvetően már adott volt. És nem kell élsportolónak lenni ehhez az egészhez, az a legjobb benne. A komolyan edzőkéhez nem mérhető távok megtételének is nagyon tudunk örülni, és barátaink is biztatnak, velünk együtt örülnek.

Most lehet, kellene beszúrnom néhány linket eszközökről, alkalmazásokról. De azt hiszem, akit érdekel a téma, gyorsan eligazodik- kiindulásnak itt van ez a cikk. A kütyüknél a többség úgyis egyszerűen csak az okostelefonjáért nyúl, hiszen telepíthet rá alkalmazást, van benne GPS is. A megfelelő alkalmazást pedig iPhone-ra, Androidra egyszerű megtalálni. Némi aggodalomra csak az adhat okot, hogy meglehetősen drága tud lenni egy telefon, lehet, egy olcsóbb, de minden lényegeset tudó céleszköz szerencsésebb választás. Van ilyen okosórája például a Nike-nak, de léteznek kicsi, vízálló GPS loggerek. 

Bármit is választ a hobbisportoló, hamar eljuthat addig a pontig, hogy előbb ellenőrzi, nála van-e a kis kütyü, mint hogy jó cipőt vett-e fel. Ami egyébként nem probléma. Sokan mondják, hogy az edzőtárs sokat segíthet. Ki mondta, hogy az a bizonyos edzőtárs nem lehet egy ilyen kis elektronikai csoda?...

1 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />