Ha kíváncsiak vagyunk, honnan indulnak a különféle fitnesztrendek, egészen messzire kell visszatekinteni az időben: egy száz éves némafilm is sokat elárul arról, hogy régen is voltak ötletek a testedzésre.

mozgás

Amikor manapság csoportos órák közt böngész valaki, zavarba ejtő változatossággal találkozhat. Azt elég sokan sejtik, hogy a jóga mint mozgásforma igencsak komoly hagyományokkal bír, a pilates se mai találmány. Aztán ott van a modernebbnek tűnő TRX, vagy a clubbell edzés, netán a harcművészetekkel ötvözött fitneszórák. A változatosság nagy- ám ezek a mozgásformák nem a semmiből pattantak elő.

Az emberek régen is mozogtak, csak épp ez jellemzően fizikai munkát jelentett, no meg egyáltalán a helyváltoztatást is, hiszen egy intenzív gyaloglás szintén égeti a kalóriát. Nyilván az egészen más életet élő gazdagok körében volt jellemzőbb az "edzés", például vívásórák, lovaglás formájában. 

mozgás

A mi városias életmódunkból viszont hiányzik a fizikai munka, a rendszeres gyaloglás is, így aztán üzletet lehet csinálni a fitneszből. Azt gondolom, minden mindennel összefügg: a mozi, majd a tévé miatt nagyobb tömegeket lehetett elérni a különféle edzésmódszerekkel, és erre szép iparág épülhetett.

Ennek gyökereire jó illusztráció ez a régesrég készült némafilm, amin az látható, milyen eszközök segítségével mozog odahaza egy fittségre vágyó ifjú hölgy. Bokszoló módjára ütöget egy labdát, aztán előkerülnek a buzogányok, majd a gumikötél is. Végül könnyed gimnasztikával vezet le.

Mit üzen nekünk ez a felvétel? Nos, azt, hogy az egészségesebb élet utáni vágy nem újkeletű, és az sem, hogy hajlamosak vagyunk elhinni a különféle reklámok ígéreteit. Ezért vágunk bele lelkesen az új, divatos, hatékonyabbnak mondott mozgásformákba. Ezzel persze semmi gond nincs, hiszen szerintem pozitív dolog, ha az ember formában akarja tartani magát.

Ám azt látni kell, hogy sok újdonság inkább csak újraértelmezés, régi ötletek továbbfejlesztése. Egy pillanatig nem állítom, hogy a némafilmes sportlady pont ugyanazt csinálja, mint amit mai utódai egy csoportos órán, mert nyilván rengeteg dolog fejlődött. Ami viszont változatlan, az a lelkesedés fontossága, mert a világ legjobb, legmodernebb mozgásformája is csak akkor ér valamit, ha valaki csinálja- és ez éppen úgy igaz a legegyszerűbb, legősibb edzésekre, mint a gyaloglás. Ha igazán elszánjuk magunkat, bármi hatékony lehet, míg ha nem vagyunk hajlandóak megmozdulni, akkor viszont semmilyen csúcstechnika sem segíthet.

mozgás