Nem röhög, neked se menne jobban!

Nem gondoltam, hogy pont a magyar nézők számára nem igazán érdekes freestyle félcső versenyszámban induló amerikai-magyar versenyző lesz az olimpia egyik szenzációja. Kár, hogy nem pozitív értelemben.

Elizabeth Swaney-t máris együtt emlegetik a jamaicai bobcsapattal, Eddie-vel a sassal, illetve a tongai sífutóval. Az ilyen témákra érzékeny sportsajtó is remekül szórakozik a "bravúros" gyakorlaton, amit vélhetően egy jobb képességű amatőr ugyanúgy megcsinált volna.

De azért... Amikor az index leírja, hogy Elizabeth Swaney leégette a magyar sísportot, felkaptam a fejem: mit égetett le? Az utóbbi pár évtizedben a nagy nehézkesen olimpiára kijutott alpesi- vagy északi sízőinknek bérelt helye volt a mezőny legvégén, talán csak az egy Miklós Editet kivéve. (Aki egyébként más ország színeiben indult mielőtt magyarként versenyezni kezdett volna.)

De nyugodtan nézegethetjük a magyar bobosok eredménylistáját is, ott is akad bőven a mezőny végére elegendő teljesítmény. Szóval nagy általánosságban nem az a jellemző, hogy a magyarok vitézkednek a téli olimpián, hanem az ellenkezője- tulajdonképpen ez az eredmény számszerűleg nem nagyon lóg ki a sorból.

A mutatott teljesítmény attól még persze mókás, de az, hogy bemutathatta gyakorlatát, több tényezős játék. Miss Swaney olimpián akart indulni, és megtalálta azt a versenyszámot, ahol az élmezőny szűkössége miatt erre lehetősége nyílt. Az ő hibája, hogy egy maroknyi sportoló jó ebben a versenyszámban, így erős amatőrként neki is sikerült kvalifikálni? Mindenki harcol azért, hogy nagyobb mezőny legyen az olimpián, hát ennek ez az eredménye. Ha csak a legjobb 12 nevezhetne, máris esélye sem lett volna kijutni.

Másrészt azért a magyar szövetségnek legalább annyira sara az égés, mint a versenyzőnek. Tudtommal Elizabeth Swaney nem kényszerített senkit arra, hogy magyar színekben nevezze. Senki, soha nem vette a fáradtságot,  hogy megnézze, mit tud ez a hölgy a sípályán? Mert egyik percről a másikra nem felejthette el a síakrobatikát! Ő pont ugyanilyen égő freestyle produkcióra lehetett képes világkupa-versenyeken is. Ha a szövetségben most bárki meglepődött, akkor azért az is sokat elmond arról, hogy isten tudja milyen okból, csak a csapat létszáma számít, az nem, hogy mennyire ütőképesek a versenyzők. A szakkommentátor is kéri a nézőket, hogy ne ebből vonjanak le kövezketetést a magyar freestyle sí színvonalára- szép szavak, de mégis őt nevezték!...

És végül még egy apróság. Könnyű most mulatni a magyar színekben bénázó versenyzőn, ám ez azért van mert el vagyunk kényeztetve magyar sportsikerekkel. (Már persze ha megfeledkezünk a magyar téli olimpikonok egy részének korábbi nem túl veretes eredménysoráról.)

Felülről nézve minden más: amikor a magyar kajakos lányok nem egyszer, nem kétszer végigverték a világot, ki foglalkozott azzal, hogy a vert mezőny végén röhejesen lemaradtak tőlük a többiek? Ott is egészen szűk volt a világelit, a többiek csak díszletnek indultak. Lehet, hogy nem volt olyan feltűnő a történet, mint Miss Swaney akrobatikát mellőző akrobatikus síelése, de szakszemmel nézve nagyjából annyira volt gyengécske az eredményük Janicsékhoz képest, mint amennyire most a magyar síelő elmaradt a sportág krémjétől. (Na jó, Swaney produkciója tényleg látványosan a nagy büdös semmi volt, szóval azért van alapja a felháborodásnak, de a lényegen ez sem változtat, miszerint pár sportágban az élmezőny és a lemaradók közt fényévnyi a különbség.)

Magyarán ez a lány kihasznált egy lehetőséget, amit a sportág nyitott a számára, ahol nem erős a szelekció. Élt azzal is, hogy a magyar olimpiai bizottság lecsapott rá, csak azért, hogy nagyobb legyen a csapat. Miben lenne ő hibás? Szeret síelni, saját pénzén elindult világkupa-versenyeken, nevezett és ott lehetett az olimpián. Minden szabályos volt, a nemzetközi szövetség, a magyar illetékesek mind áldásukat adták rá. 

Tehát álma csak úgy teljesülhetett, hogy valakik hozzásegítették. Ne csak rá mutogassunk ujjal az égés miatt, másoknak is volna elszámolnivalója az ügyben. A sok gyalázkodónak üzenem, ugyanilyen bátran vonják kérdőre azokat is, akik nevezték őt. Ja, meg a szakértők és riporterek is feltehetik a kezüket, amiért fogalmuk nem volt róla, hogy a magyar színekben egy full amatőr olimpikon csinál magából viccet.  És ne csináljunk hőst Eddie-ből meg Ericből, rajtunk ugyanúgy csak röhögtünk, az idő szépíti meg a legendájukat.

Ha Elizabeth Swaney mindenkit átvert volna azzal hogy egy sígéniusz, már filmbe illő lenne a sztorija. De a valóság sokkal kijózanítóbb: ő csak az olimpián bénázott, míg sok mindenki más előtte. Igazi csapatmunka volt ez!...