Az NFL wild card köre megint igazolta, hogy bármilyen imponzáns adathalmazt lehet összelapátolni, a fontos dolgok úgyis a pályán dőlnek el.

A Kansas City Chiefs az Indianapolis Colts otthonába látogatott, ez volt az egyetlen meccs a hétvége folyamán, ahol a magasabb kiemelésű csapat győzött. De hogy! 28 pontos hátrányból kapaszkodott vissza a Colts a másodéves irányító, Andrew Luck vezérletével, aki néha hibázott, néha viszont nagyon nagy mázlija volt: a visszapattanó labdából szerzett touchdown gyorsan klasszikus lesz.

A Chiefs is rácáfolt egyébként a statisztikákra. Sztárfutójuk, Jamaal Charles a meccs legelején kiesett, ehhez képest 44 pontot szereztek az inkább csak "game managernek" aposztrofált Alex Smith nagyszerű játékával. Ami azért jelzi, a Colts védelme nem sebezhetetlen. A folytatásban pedig jön a New England Patriots, ami az utóbbi hetekben jó hatásfokkal támad.

Ha túllépünk a wild card kör eredményein és a jövőre koncentrálunk, az máris látszik, hogy Lucknak újból nagyon jól kellene játszania egy esetleges továbbjutáshoz. A Patriots secondary sérült tagjai jelenthetnek esélyt, de a plusz egy hétnyi pihenés elég lehetett ahhoz, hogy összedrótozzák Talibot, Dennardot, McCourtyt. És hiába tud nyomást gyakorolni Tom Bradyre a Colts védősora, jelenleg a Patriots az a csapat, ahol nem egyetlen emberről szól a futójáték: Blount, Ridley, Vereen és Bolden neve is jól cseng ebben a műfajban. Hogy mi várható? Kemény küzdelem, sok Patriots futás a várhatóan nagy hidegben játszott meccsen, pár emlékezetes Luck-megmozdulás- ha ebből több lesz az interception, mint a nagy passz, akkor a Patriotsnak áll a zászló.

A Patriots szurkolói persze minden bizonnyal a wild card meccsek előtt is a Bengalsnak szurkoltak a leginkább, mert hiába kapott ki a New England Cincinattiben, az Andy Dalton irányította Bengals egyszerűen nem elég jó. Az a fajta csapat, ami tulajdonképpen nem rossz, az alapszakaszban is aránylag megbízhatóak, de ha komoly a tét, egyszerűen megáll a tudomány. A San Diego Chargers ellen is ez történt, Dalton például úgy ejtette el a labdát, hogy senki hozzá sem ért.

Ezzel szemben az egész évben jól teljesítő Chargers irányító, Philip Rivers most is hiba nélkül játszott, jól segítették az elkapók és a futók, különösen Danny Woodhead remeklése tűnt fel: a Chargers a jelek szerint sokat nyert az idény előtt még nem sokra tartott ex-Patriots futóval.

Feltűnő volt az, hogy mennyire felszívta magát az idény végére a Chargers védelme. Ez pedig nem jó jel a Denver Broncos számára, ami pontgazdag meccseket játszik, de ha sikerül lassítani a támadógépezetet, akkor bajba kerülhet. Ne feledjük, nemrég pont a San Diegóiak győzték le őket Denverben! A hidegben általában rosszul játszó Peyton Manninget persze nem egyszerűen csak a visszavágás érdekli: ha kikapnak, kiesnek, és akkor semmit sem ér a számtalan rekordot hozó alapszakasz. Hogy mi várható? Azt gondolom, jelen helyzetben már a Broncos számára nagyobb a tét, nekik remeghet meg a kezük, ha az elején döcög a gépezet, míg a Chargers esetleg pontokat szerez. 

A hideget emlegette mindenki a New Orleans Saints philadelphiai vendégjátéka előtt: a Saints korábban még soha nem nyert idegenben rájátszásmeccset. De most is kiderült, hogy nem a statisztikák néztek szembe egymással, és a Saints mindenkit meglepve sok jó futójátékkal tartotta magát meccsben, és végül a győzelmet is megszerezte. A számok alapján eddig kimagaslóan jó teljesítményt nyújtó Eagles-irányító, Nick Foles nem volt rossz, de nem tudott meccset eldöntő tényező lenni. LeSean McCoy, aki az alapszakaszban a liga legjobbja volt, 77 yardig jutott összesen, ezzel pedig ő sem váltotta meg az Eagles támadójátékát.

A Saints pedig Seattle-be is úgy utazhat, hogy elvileg jóval kevesebb esélyt adnak neki a várható hidegben. A Russell Wilson által irányított Seahawks az alapszakasz után az NFC legerősebb csapataként lett elkönyvelve, de ez önmagában nem sokat ér. Kétségtelen, jó az irányító, ott van a remek futó, Marshawn Lynch, kifogástalanul van összerakva a védelem- ez a gárda valóban akár Super Bowlt is nyerhet. De Drew Brees-ék se a szimpatikus vesztes szerepére pályáznak. Noha a Seahawks továbbra is esélyesebbnek tűnik, óvatos lennék az esélylatogatásokkal. Szerintem nem elképzelhetetlen a meglepetés.

A San Francisco 49ers az első kör talán legnagyobb érdeklődésével várt meccsén a csontig hatoló wisconsini hidegben múlta felül a Green Bay Packerst. A jelek szerint Colin Kaepernick a rájátszásra tartogatta a hosszú futásokat, végig kiválóan játszott, és az idővel is jól gazdálkodó friscóiak egy utolsó másodperces mezőnygóllal győztek.

A Packers sérülések által tizedelt védelme a meccs végére már nem tudta feltartóztatni a 49erst, valószínűleg a problémás idényt tekintve a Green Bay számára a wild card kör volt a maximum. Így is csodaszámba ment, hogy a kulcscsonttörés után visszatérő Aaron Rodgers vezetésével kiharcolták a rájátszást, és ott is egészen a meccs végéig reménykedhettek.

A folytatásban a Carolina Panthers vár a San Franciscóra. Előbbi irányítója, Cam Newton jó idényt fut, és ebben az évben a védelem is nagyszerűen teljesít. Két hasonló erősségű csapat néz majd szembe a hétvége parádésnak ígérkező meccsént, de a kiegyensúlyozott teljesítmény és a hazai pálya miatt a Pantherst gondolnám egy hajszállal esélyesebbnek a továbbjutásra. Nagy pénzt azért rájuk sem mernék tenni...

A hétvégén minden meccs nagyon izgalmasnak ígérkezik. és szerencsére nem is kell választanunk, az összeset élőben nézhetjük. Ez a hosszú meccsnézéssel töltött éjszakák időszaka, érdemes ébren maradni- a Super Bowlig már úgyis csak egy szűk hónap van hátra...