Bár pár kupameccsel már felébredt téli álmából a magyar labdarúgás, a hétvégétől jön a bajnokság folytatása. Örüljünk?

A hazai foci megítélésének egészére rányomja a bélyegét a részvétel az Európa Bajnokság döntőjében. Ez akkor is valamilyen teljesítményt feltételez, ha az európai csapatok fele kijut már a tornára. A jegyvásárlásról jöttek hírek, és már azt is találgatja mindenki, Bernd Storck szövetségi kapitány kit válogat be az itthon és külföldön futballozó aranylábúakról. Van egyfajta izgalom, felfokozott várakozás, hiszen végre lesz jelentős fociünnep, amit nem csak kívülről szemlélnek a magyar szurkolók.

magyarfoci

A kérdés nyilván az, hogy ettől még érdemes lesz-e kimenni a Paks-Vasas meccsre? Netán megnézni a tévében valamelyik rangadót? A válasz egyszerű és egyértelmű: egy frászt. Még az idén a mezőnyből kiemelkedő Fradi focija sem látványos vagy nagyon színvonalas, a középmezőnyt pedig inkább hagyjuk.

Miközben éltetjük a magyar foci előrelépését, mindenki láthatja a tendenciákat. Kevesen mennek ki az új, szép, drágán felépített ám szinte fenntarthatatlan stadionokba. Klubcsapataink Európában minden évben óriási pofonokba szaladnak bele. A gazdasági hátteret lehet elemezni, aki nem hunyta be a szemét, láthatta, állami támogatás nélkül nem lenne itt semmi.

A legjellemzőbb példa a felcsúti "akadémista" csapat. Miközben dicsérjük a sok pénzzel kitömött utánpótlást, a nagy helyzet az, hogy Zsidai és Forró révén rutinos, ám természetesen nem saját nevelésű magyarokat igazoltak, illetve Castillion vagy Csurkov révén pár légióssal erősítettek. Azért természetesen a Pancho Arénában is ott lehetnek a pálya közelében fiatal tehetségek, feltéve, hogy bevállalják a labdaszedést. Ha nem, akkor oda is szerződtetnek idegenlégióst, mert pénz az van dögivel. 

Fura kettősség az, hogy megvalósult egy régi álom az EB-szerepléssel, és sok-sok támogatás is jut a focinak, mégiscsak helyben jár a bajnokság. (És ekkor még talán jóindulatúak vagyunk, mert gyakran lecsúszásnak tűnik az, ami folyik nálunk...)

Szóval a felvetett kérdésre azért válasz az, hogy tényleg nem sok érvet lehet felhozni amellett, miért lenne jó magyar focit nézni. Szerencsére nem is nagyon fogunk kísértésbe esni, mert amióta a foci népszerűsítése érdekében jóval kevesebb magyar mérkőzést ad (immáron a közszolgálati) televízió, csupán szombat délutánra kell jobb progamot találni a hazai meccseknél.

Na, ez nem nagy kihívás...