A szurkolók körében nagy izgalomra ad okot a csoportok sorsolása az ilyen világeseményekre. Persze csak egy részüket érdekli igazán, hiszen a tornára ki nem jutott csapatok drukkerei inkább csak böngészgetik a listákat, és nagyjából előre kiválasztják, melyik meccseket szeretnék megnézni.

Mivel a 2014-es VB Brazíliában lesz, fel kell készülni az éjszakai meccsekre. Ilyen szempontból nem rossz, hogy a 32 csapatos mezőnybe bekerült néhány kevésbé veretes csapat. Noha szeretik "minden idők legerősebb" mezőnyét emlegetni minden ilyen nagy esemény előtt, be kell látni, valójában csak a legjobb 16-tól lesz érdemes nézni a meccsek többségét, amikor jó csapatok játszanak valódi ki-ki meccseket.

Én például úgy vélem látatlanban is, hogy a Kamerun-Mexikó, a Chile-Ausztrália, a Honduras-Ecuador, az Irán-Bosznia, Japán-Görögország meccsek kevés embert hoznak lázba- és az eredményük sem sokat fog befolyásolni. A fokozatosan felduzzasztott mezőny a torna bizonyos szakaszait teszi érdeketelenné, és nagy kár, hogy az UEFA is egyre inkább ezt az utat követi, a 32 csapatos EB-döntővel. A selejtezők utolsó körei tele lesznek unalmas, borítékolható eredményű meccsekkel, és olyan csapatok jutnak be a 32-es mezőnybe, akiktől maximum csak több lesz a meccs, de a színvonal kicsit sem javul.

Szóval lesz majd sok-sok csoportmeccs, gyorsan rá is fogták két négyesre, hogy az a "halálcsoport": a D jelű kvartettben Uruguay, Olaszország, Costa Rica, Anglia, a G-ben Németország, Ghána, Egyesült Államok, Portugália kapott helyet. Én azért azt hiszem, a németek például nem Ghána vagy az USA ellen fognak elvérezni, szóval ezek most inkább csak jobb híján vannak kinevezve a legerősebb csoportoknak. A brazilok, spanyolok, hollandok, franciák, argentinok viszont szinte biztosan továbbjutnak, míg a Kolumbia, Elefántcsontpart, Japán, Görögország négyes tagjai örömünnepet ülhetnek, mert valószínűleg nem sokan lesznek rájuk kíváncsiak, ketten közülük mégis tovább fognak menni.

Ettől még persze lehet jó ez a világbajnokság, sőt, remek játékosok, remek csapatok vannak a mezőnyben, de most úgy érzem, a torna első felében ritkán fogok az este tízkor vagy éjfélkor kezdődő meccsek miatt a tévé előtt ülni, hogy lássam, mire megy mondjuk Oroszország a Koreai Köztársasággal.

Szóval a csoportok beosztása (a menetrend itt érhető el):

A csoport: Brazília, Kamerun, Mexikó, Horvátország

B csoport: Spanyolország, Chile, Ausztrália, Hollandia

C csoport: Kolumbia, Elefántcsontpart, Japán, Görögország

D csoport: Uruguay, Olaszország, Costa Rica, Anglia

E csoport: Svájc, Ecuador, Honduras, Franciaország

F csoport: Argentína, Nigéria, Irán, Bosznia-Hercegovina

G csoport: Németország, Ghána, Egyesült Államok, Portugália

H csoport: Belgium, Algéria, Dél-Korea, Oroszország