A sokféle nemzetközi világnap közül mindenki megtalálhatja a neki szimpatikusat; mivel mostanában sokat járok jógázni, én magam június 21-et emelem ki. Ráadásul azért egy nappal korábban írok róla, mert most sok helyen ingyenes programokra várják a jógázókat, és azokat, akik még csak fontolgatják, hogy kipróbálják a jógát. Meglehet, pár helyen sokan lesznek, de sok jó jógázó kis helyen elfér- no meg lesznek szabadtéri órák is, ahol többen vehetnek részt.

A jóga világnapját természetesen Indiában hívták életre, hiszen az ország mindennapi életében meghatározó a jóga kultúrája. Nem szívesen írok egyszerűen csak mozgásformát, de kétségtelen, itt Európában elsősorban ez a része dominál a jógaórákon. Mindez nem probléma, hiszen a nagy hagyományokra visszatekintő jógából sok más edzésforma is merített, tehát aki mozogni akar, az a jógával nem járhat rosszul. Akár teljesen kezdő, akár más sporthoz keres kiegészítő mozgásformát, a sokféle irányzatból, óratípusból válogatva megtalálhatja a hozzá illőt. A jóga filozófiai részében kevesebben mélyednek el, és erre nyilván nem egy nyílt nap a legalkalmasabb, de azt azért jó magunkban tudatosítani, ez az egész lelki szinten is mást ad, mint egy átlagos gyúrás.

A Nemzetközi Jóga Világnap június 21-i dátumát 2014. decemberében az ENSZ közgyűlése hivatalosan is rögzítette. Korábban több kezdeményezés volt már, ami a jóga közös ünneplését célozta, ám amikor az indiai miniszterelnök állt elő javaslattal és a dátumra is ajánlatot tett, akkor felsorakozott mögötte a nemzetközi közösség, ami tiszteli a jóga több ezer éves hagyományait.

Természetesen nem kötelező mindenkinek jógáznia, és nem kell mindenkinek ugyanúgy jógáznia, ugyanazt megtalálnia ebben az egészben. Valahol persze összetalálkozhatnak a dolgok: az egész csak testgyakorlásnak indul, alakot formálni vagy fogyni szeretnél, aztán ráérzel a relaxáció ízére is, amitől ez nagyon más, mint a birkózás a súlyzókkal. Nem jobb, nem rosszabb, csak más- nem kell, hogy bármit minősíts, csak éld meg az élményt. És ebbe sokminden belefér: a megnyugvás, lazítás percei, a kihívást jelentő ászanák jó végrehajtása, no meg a közösség ereje, ami képes átlendíteni egy-egy óra nehezebb pillanatain.

A jóga világnapja ezt a közösségi élményt garantáltan megadja majd. Az is lehet, hogy pont akkor neked nem erre lesz szükséged- még én magam sem tudom, a közeli jógastúdióba elmenjek-e a nyílt napra, netán egy szabadtéri közös jógázásra, vagy esetleg maradjak itthon és önállóan gyakoroljak néhány ászanát. Csak az a biztos, hogy ezt a napot a magam módján én is meg fogom ünnepelni, hiszen az utóbbi hónapokban sokat jógáztam, és nagyon megszerettem azt. A rendszeresen jógázók számára szinte minden nap jóga világnap, tehát ez az alkalom nem is annyira nekik szól, hanem a többieknek, akik még csak kacérkodnak vele. Nos, itt az alkalom, aminél jobb nem is kínálkozik: jógára fel!