Tudom, a sportolók a pályán felfokozott idegállapotban nehezen tudják türtőztetni magukat, ettől függetlenül nem nagyon szeretem, ha valakinek totál elgurul a gyógyszere.

A minap láttam a magyar foci egyik üdvöskéjét, Németh Krisztiánt kiborulni, akit le is zavart a pályáról a bíró. Egy profi sportoló esetében azért felmerül, nem jut-e eszébe, ezzel hátrányba hozza adott meccsen a csapattársait, ráadásul az ilyen hülyeséghez pár meccses eltiltás is járulni szokott. Állítólag Németh se lesz kivétel ez alól.

A foci igazságtalan, mert nyilván a nagyobb sztárok valamivel többet engedhetnek meg maguknak a pályán. Hát ez már csak ilyen; de azt azért a most a Rodában játszó magyar csatárnak is tudnia kell, hogy nem emlegetik együtt Ronaldóval és Messivel. 25 évesen már valószínűleg nem is fogják ifjú tehetségként felfedezni, szóval illene tudnia, mit engedhet meg magának.

Németh története egyébként érdekes. Nagy tehetségnek indult, roppant fiatalon jutott el a Liverpoolhoz. Itthon jelentek meg a beszámolók arról, hogy mindenki odáig van érte, a tartalékcsapat legjobbja, csak idő kérdése, mikor lesz sztár a Premier League-ben, de valahogy minden msáként alakult. Jöttek a kölcsönadások a Blackpoolnak, az AEK Athénnak, aztán jött az Olimpiakosz, a Volosz, a visszatérés az MTK-hoz, Hollandiában a Waalwijk, majd 2012 óra a Roda. Ez egy tisztességes holland kiscsapat, ahol talán megállja a helyét. Ez is futballkarrier, csak ahhoz képest, hogy az U20-as világbajnokságon még a bronzérmes csapat erősségeként tartották számon, nem tűnik annyira nagyívűnek.

Meglehet, benne van a csalódásban az is, hogy mifelénk a legapróbb részsiker után világsztárnak kiáltják ki a fiatalokat, akik aztán vándorolnak össze-vissza, végül itthon kötnek ki valamelyik nagyravágyó csapat keretében. Mintha a folyamatos, szorgalmas munkának, a szívósságnak, a lépésenkénti előrejutásnak nem lenne becsületes. Okoskodnak a valóságban még semmit nem mutató, csak az ifik között ügyesen mozgó srácok esélyeiről a csúcsbajnokságok élcsapatainál, de ha megnézzük, mire ment például Simon András, akit a Liverppol igazolt le (legutóbb a Haladás tartalékcsapatát "erősítette"), Filkor Attila, aki volt az Inter és a Milan igazolt játékosa (a francia másodosztályban játszik kölcsön), Koman Vladimir, a Sampdoria egykori reménysége (jelenleg az orosz FK Uralban lép pályára), akkor legalábbis nem túl szép az összkép.

Elég lenne valakit akkor sztárolni, ha tényleg felmutat valamit a pályán. Ehhez képest Németh most ismét nem a góljai miatt került be a hírekbe, hanem azért, mert neki akart menni a bírónak. Vajon mit hallunk legközelebb az ifjú magyar tehetségekről? Attól tartok, nem arról szólnak majd a hírek, hogy Európa-szerte a góljaikról beszél mindenki...